Які зміни принесе 2023 рік для наших гаманців? Про пенсії, зарплати та податки

Які зміни принесе 2023 рік для наших гаманців? Про пенсії, зарплати та податки
Як мінімум до весни, тарифи на газ і електрику залишаються без змін. Решта цін на комунальні послуги також не змінюються
  • У наступному році мінімальна зарплата не зростатиме, але пенсії в березні усе одно проіндексують. 
  • Для аграріїв з’явиться новий податок, а вінничани, що перебувають в складних життєвих обставинах, отримуватимуть виплати з бюджету громади. 
  • Також розповідаємо про субсидії, тарифи та безкоштовні лампи для вінничан.

Мінімальна пенсія з 1 грудня зросла на 66 гривень до 2 тисяч 93 гривні, максимальна – на 660 грн до 20 тисяч 930 гривень. Індексація пенсій у 2023 році планується, запевнила міністр соціальної політики Оксана Жолнович. За словами її заступника Віталія Музиченка, березнева індексація становитиме 5,4%.

Нарахування і виплата субсидій буде відбуватися через Пенсійний фонд. За словами прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, це рішення ухвалили для підвищення ефективності нарахування субсидій. 

В уряді запевнили, що українцям, які вже отримували субсидії, призначать їх автоматично. Очікується, що середній розмір допомоги на сплату комуналки становитиме близько 1800 гривень на місяць.

Відео дня

Мінімальна зарплата і податки

Розмір «мінімалки» у наступному році залишається без змін: 6 тисяч 700 гривень. Від цього показника розраховуються податки для фізосіб-підприємців. 

З 1 січня починають діяти такі річні ліміти доходу: перша група — 1 мільйон 118 тисяч 900 гривень (167 мінімалок), друга група – 5 мільйонів 587 тисяч 800 гривень (834 мінімалки), третя група (3% та 5%) – 7 мільйонів 818 тисяч 900 гривень (1 тисяча 167 мінімальних зарплат). Дотримуватися цих лімітів важливо, адже при перевищенні їх ФОПів переводять на загальну систему з більшими податками.

На час дії воєнного стану діє пільгова ставка 2% (для ФОПів-неплатників ПДВ), але Верховна Рада обговорює скасування цієї пільги з середини 2023 року.

Крім того, поки діє воєнний стан, є можливість добровільної сплати єдиного податку для першої та другої груп з 1 квітня 2022 року до кінця дії воєнного стану і єдиного соцвнеску за себе з 1 березня 2022 року до кінця воєнного стану та рік після його закінчення.

Соцвиплати від громади

У Вінниці, в межах ініціативи «Вінничани важливі», будуть виплати матеріальної допомоги. Антикризову програму ухвалили депутати міськради, на сесії міськради 23 грудня 2022 року.

Так, щокварталу по 500 гривень будуть виплачувати людям, що перебувають в складних життєвих обставинах. Орієнтовна кількість отримувачів допомоги — 21 тисяча 862 людей. 

Серед них: непрацюючі пенсіонери, у яких розмір пенсій не перевищує 2300 гривень; непрацюючі люди, які отримують соціальну допомогу від держави, бо не мають права на пенсію та люди з інвалідністю; непрацюючі люди, які є одержувачами державної соцдопомоги через інвалідність з дитинства та діти з інвалідністю.

Також серед отримувачів допомоги у сумі 500 гривень з бюджету громади є люди, що здійснюють догляд за тяжкохворою дитиною і є отримувачами відповідної держдопомоги та люди, що отримують щомісячну допомогу по догляду за людиною з інвалідністю 1 чи 2 групи внаслідок психічного розладу.

Крім того, орієнтовно 368 людей щомісячно будуть отримувати компенсацію за надання соціальних послуг та догляду за людьми, які є членами їх сімей та вони пов’язані спільним побутом. Середній розмір компенсації — 2 тисячі 430 гривень на місяць. 

Такі виплати отримуватимуть люди, що надають соціальні послуги та догляд за: громадянами похилого віку, людьми та дітьми з інвалідністю, людьми, що через хворобу не можуть самостійно обслуговувати свої буденні потреби.

Окремо передбачена компенсація людям, що пройшли підготовку з основ догляду, але вони надають соціальні послуги без підприємницької діяльності. Таких, за попередніми розрахунками, є 250 людей. Середній розмір виплат для них — 4670 гривень на місяць.

Вони можуть отримувати виплати за догляд за людьми поважного віку, за людьми з інвалідністю, за невиліковно хворими, а також хворими, що потребують тривалого лікування.

А також компенсацію нарахують за догляд за дітьми з інвалідністю та за дітьми, яким не встановлено інвалідність, але вони мають важкі хвороби (цукровий діабет 1 типу, захворювання нирок четвертого ступеня та інших захворювань дітей, які вказані в урядовій постанові від 27 грудня 2018 року № 1161).

У рамках Антикризової програми є також надання допомоги на поховання осіб, загиблих (померлих) унаслідок військової агресії російської федерації проти України. Її розмір 20 тисяч гривень на одне поховання. 

Та ще в програмі є пункт, який передбачає надання матеріальної та гуманітарної допомоги за сприяння Швейцарського бюро співробітництва, у частині організації забезпечення харчами та непродовольчими товарами переселенців, малозабезпечених та соціально вразливих категорій.

Нові податки для землевласників

У Вінницькій міській громаді є 10 тисяч гектарів сільгосп земель, з яких 9,2 тисячі — орні землі. Тож землевласники, як і в решті українських областей, з нового року отримали новий податок, запроваджений урядовцями — мінімальне податкове зобов’язання щодо земельної ділянки (далі — МПЗ).

Мета цього, як пояснили в уряді, зменшити втрати бюджету через ухилення від оподаткування шляхом детінізації аграрної діяльності. МПЗ необхідно сплатити за користування або володіння земельною ділянкою. У 2023 році мінімальне зобов'язання сплачуватиметься за 2022 рік. 

Приклад, як це працюватиме: фермер продає врожай, вирощений на ділянці площею 3 гектари. Раніше з отриманого доходу людина сплачувала 18% податку на доходи фізосіб, 1,5% військового збору, плюс плату за землю (за ставкою, яку встановила місцева влада). А якщо фермер зареєстрований, як ФОП, то ще мав сплатити єдиний податок.

З 1 січня, якщо сума всіх сплачених податків буде меншою за визначене податковою службою МПЗ, йому доведеться доплатити державі різницю. Розмір нового податку для фізосіб визначатиме податкова і надсилатиме повідомлення про необхідність доплатити. Юридичні особи займатимуться цим самостійно.

Є кілька категорій земель, на які мінімальне податкове зобов’язання не встановлюється і не підлягає сплаті. Це приватизовані ділянки дачних та садівничих кооперативів; землі запасу; ділянки фізосіб на праві власності чи користування в межах населених пунктів; ділянки, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Від сплати МПЗ за 2022-2023 роки звільнили також ділянки на територіях, де йшли або йдуть бої; ділянки, засмічені вибухонебезпечними предметами або на яких розміщені фортифікаційні споруди, а також ділянки на тимчасово окупованих територіях.

Як пояснював ексголова Держгеокадастру Денис Башлик, для власників, які здають землю в оренду «білому» бізнесу, та власників городів нічого не зміниться. За його словами, люди, які здають землю в оренду неофіційно, отримають платіжки з МПЗ. За них заплатить орендар, який оформить офіційну оренду.

Тарифи

У Кабміні заявили, що цієї зими тарифи на комунальні послуги не будуть змінювати. До 1 травня 2023 року діє фіксована ціна на газ 7,96 гривні за кубометр. А також 7,4 гривні за кубометр для виробників тепла. Відтак, на думку урядовців, незмінна ціна на газ дасть змогу місцевій владі не підвищувати тарифи на тепло і гаряче водопостачання.

Зафіксована на зиму ціна й за електроенергію: за постановою уряду №483 від 3 червня 2020 року, ціна на електроенергію для побутових споживачів становитиме 1,44 гривні за кВт-год за споживання до 250 кВт-год на місяць та 1,68 грн за кВт-год – понад 250 кВт-год.

Решта комунальних тарифів — холодна вода, каналізація, вивіз сміття тощо — також поки залишаються без змін для вінничан.

Як замінити лампи розжарювання на LED-лампи

Через ракетний терор росії Україна потребує допомоги для подолання дефіциту в енергосистемі. Одним з проєктів Єврокомісії стало фінансування закупівлі 30 млн світлодіодних ламп.

«Це може здатися комусь не таким істотним, але 50 мільйонів LED-ламп дадуть змогу зберегти близько 1 ГВт електрики. Враховуючи, що середній дефіцит нашої енергосистеми – близько 2,5 ГВт, цей проєкт також міг би суттєво допомогти», — наголосив президент України Володимир Зеленський.

В уряді оголосили, що з 1 січня 2023 року українці зможуть безкоштовно поміняти старі лампи розжарювання на LED-лампи. Для цього люди віком від 18 років зможуть подати заяву на участь в програмі через відділення «Укрпошти» або залишити заявку в «Дії». А потім прийти до обраного ними поштового відділення, щоб здійснити обмін старих ламп на нові, енергоощадні. Одна людина зможе замінити пʼять лампочок.

Раніше, нагадаємо, ми розповіли, що на Келецькій зникає опалення під час відключень світла.

 

Читайте також:

«Привласнили спільну територію». На Келецькій скандал через паркувальні замки

Вінничанка скаржиться на обленерго: «Нас відрізали без попередження за борг, якого не було»

«Припинили свавілля». На 600-річчя люди бойкотували будівництво парковки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Nataliya Rud Asaulyk

    Та скільки там до тієї весни?
  • Читач90

    Враховуючи індекси інфляції і зростання зарплат, пенсії повинні бути проіндексовані на 22%. Зараз обіцяють індексацію на рівні 5,4%. Але якщо не буде зростання прожиткового мінімуму (раніше обіцяли його зростання на 5,4%, а не індексацію), то фактично не будуть проіндексовані ні мінімальні ні максимальні пенсії. До речі максимальні у тих пенсіонерів, що працювали в основному по першому списку, вони мають величезні стажі і платили величезні суми в пенсійний фонд. Це не дерслужбовці і не судді. Зрозуміло, війна. Але проіндексувати повинні на 22%, адже проіндексувати не означає збільшити.
  • Людмила Кошевая

    Что-то мне подсказывает, что пенсионный фонд уменьшит субсидию.
  • Aleksandr Martunuyk

    Збільшення комунальних платежів на 80% На електроенергію на 107%, інфляція 70%, з путінською владою в Україні,  війна яка офіційно не є війною, триватиме десятиліттями.

keyboard_arrow_up