«Без світла ми замерзаємо». На Келецькій зникає опалення, коли вимикають електрику

«Без світла ми замерзаємо». На Келецькій зникає опалення, коли вимикають електрику
  • Мерзнуть в період планових відключень мешканці двох висоток на Келецькій, 122 і 124. 
  • Зазвичай, тепло потрапляє до них завдяки помпам. Без електрики вони не працюють. І за дві години, коли є світло, будинок не встигає прогріватись.
  • До того ж їх дім негазифікований, тож їжу немає на чому приготувати.
  • З’ясовували, як вирішити їхню проблему.

Мешканці багатоповерхівок на Келецькій, 122 та 124 замерзають. З такою проблемою звернувся до редакції мешканець одного з цих будинків Сергій Нагорняк.

— Наш дім повністю залежить від подачі електроенергії, у нас немає газопостачання. Коли вимикають світло, то припиняють роботу електропомпи на підкачку опалення і водопостачання. У будинку відсутнє опалення і тиск води в трубах значно знижується. А при включенні електроенергії «Вінницяміськтеплоенерго» не встигає за дві години подати тепло у будинки, — поділився чоловік.

Як люди обігріваються та готують їжу без централізованих комунальних послуг? Яку альтернативу запропонували їм в органах влади? Та яке вирішення цієї проблеми бачать вони? Дізнавалися відповіді на ці та інші питання.

Відео дня

«Дякуємо за допомогу сусідам»

Будинок на Келецькій, 122 — це одна з двох 16-поверхових «свічок», що знаходяться за ринком Вишенька. Багатоповерхівка з бетону, неутеплена, розрахована на 90 квартир. 

І коли, через російські обстріли нашої енергоінфраструктури, почали вимикати електрику, то цей будинок майже не відключали. Бо враховували специфіку, що без світла мешканці дому залишаються взагалі без нічого — ні тепла, ні води, ні світла. А газу в них ніколи й не було, тут у кожній хаті електроплитки.

Проблеми почалися у першій половині грудня.

— Нас рідко вимикали від світла, орієнтовно на дві години в день, — говорить жителька будинку Яна Нагорняк. — А потім, мешканці сусіднього будинку на Миколи Ващука, побачили, що у нас занадто часто горить світло. А в них вимикають. Вони написали скаргу до міськради, що «як це так? У нас немає світла, а в них постійно є». Після того, нас почали вимикати частіше. Такі сусіди в нас добрі. Допомогли.

Зараз вони живуть за режимом 4 години без світла, 2 години — з електрикою. Здавалося б, в таких самих умовах, як і решта вінничан. Але для них світло є критичним, бо за дві години подачі електроенергії будинок взагалі не прогрівається.

— У будинку дуже холодно. Ми з дітьми й дружиною ходимо по квартирі тепліше вдягнуті, ніж на вулиці: рукавиці, шапки, двоє штанів, светри. Спимо одягненими. Для приготування їжі використовуємо туристичну пічку, але знаємо, що це дуже небезпечно, — розказав про свій побут Сергій Нагорняк. У нього із Яною двоє дошкільнят, хлопчик і дівчинка.

У будинку 90 квартир, і, крім того, що всі мерзнуть, то не всі можуть приготувати їжу, додала мешканка Келецької, 122 Галина Мізинюк.

— Люди на роботу виходять о восьмій ранку, коли починається відключення світла. І вони не можуть ані приготувати їсти, ані підігріти, та й залишити щось дітям не можуть: переважна більшість наших школярів вчаться дистанційно, у холодних квартирах. Та й увечері, коли повертаються з роботи, також нічого не можуть приготувати — з 16.00 до 20.00 знову вимикають світло, — каже Галина.

Чому залежні від світла

А тепер трохи про особливості роботи опалення в їхньому домі. Як поділилися з журналістом мешканці будинку, в жодній квартирі немає автономного опалення: усі на централізованому.

— Свого часу для наших 16-поверхівок — Келецька, 122 і 124 — була зроблена розподільча станція з помпами. Щоб підкачувати теплоносій до верхніх поверхів, бо звичайною мережею не вдавалося це зробити: був замалий тиск. Обслуговував це все «Маяк», — говорить мешканець будинку Келецька, 122 Сергій Клєопа.

Чоловік каже, що коли немає живлення, то помпи зупиняються й у розподільчій станції, і ті, що є додатковими, у підвалах будинків.

— Виходить, коли немає світла — у нас повний колапс. Опалення немає, води немає, електрики для приготування їжі немає. А побічним ефектом від усього цього є потрапляння повітря у наші будинкові мережі, — каже Сергій Клєопа.

Через це у мережах утворюються повітряні корки, каже він, і при подачі теплоносія не у всі квартири надходить тепло. Або прогріваються тільки пару ребер на батареях. Чи взагалі гарячою є тільки труба стояка, що проходить крізь увесь будинок.

— Перший раз, щоб це усунути, залучали наших представників ЖЕКу. Їм вдалося усе поладнати. На другий раз — ні. Залучали представників міських тепломереж. І поки вони з усім цим розбиралися, світло знову вимкнули, — сказав Сергій.

«Генератори — не варіант»

Щоб владнати свою проблему, люди залишили звернення на урядовій лінії 15-45.

— Там відповіли, що передали нашу скаргу на міську раду. Але нам потрібно, щоб цю проблему вирішили ще станом на вчора. Зараз ще немає морозів, а коли вони будуть, то вода в трубах почне замерзати, будуть пориви у мережах, — каже Яна Нагорняк.

Вона каже, що у міських службах і так знають про їхню проблему.

— Знають у «Вінницяміськтеплоенерго», знають в ЖЕКові. Головний інженер управлінської компанії спільно з тепломережами планували поставити на нашу розподільчу станцію генератори, — каже Яна. — Але самі розумієте, хто буде кожні чотири години заводити ці генератори? І це виходить, ми будемо ще й оплачувати пальне до цих генераторів.

— То можливо замість генераторів варто було б просто «розвернути» графік планових відключень? Щоб у вас дві години було без світла, а чотири годин — зі світлом, — запропонував журналіст.

— Це не вирішить проблему потрапляння повітря у систему. Тобто, щоб не було «завоздушення» нам світло потрібно постійно, — сказав Сергій Нагорняк.

— Я вважаю, що має бути якийсь диференційований підхід. На Вишеньці всього дві таких 16-поверхівки, які повністю залежать від світла, — доповнив його слова Сергій Клєопа.

— Ми знаємо, що зараз потрібно ощадливо використовувати електроенергію. Що у країні війна і людям, що живуть в прифронтових містах зараз ще складніше, ніж нам. Але ми не можемо без тепла бути, — наостанок сказала Яна Нагорна.

Як вирішити проблему з опаленням

У департаменті міського господарства Вінницької міськради нам розповіли, що з подібними проблемами зараз звертаються чимало вінничан.

— Через відключення світла багато людей скаржиться на перебої з теплопостачанням. Ця проблема не нова, — повідомили у приймальній департаменту. — У когось вимикається індивідуальний теплопункт, в когось проблема з подачею теплоносія на найвищі поверхи будівлі. Усі ці питання на контролі в департаменту. Над їх вирішенням працюють. Тому раджу людям написати звернення до нас, щоб отримати відповідь.

Також ми звернулися за роз’ясненнями до «Вінницяобленерго» та «Вінницяміськтеплоенерго», але поки тривала підготовка цього матеріалу до публікації — відповіді ще не отримали. Як тільки це відбудеться, додамо їх у цей матеріал.

ОНОВЛЕНО. У «Вінницяміськтеплоенерго» відповіли, що підприємство подбало про встановлення генераторів для постачання теплової енергії.

«Генератори знаходяться на балансі підприємства, тому всі витрати, які пов'язані з роботою генераторів (пальне), покриває підприємство, — йдеться у відповіді пресслужби «ВМТЕ». — Жодним чином на платіжки споживачів це не вплине, адже споживачі оплачують лише за спожиту послугу з постачання теплової енергії відповідно до показників загальнобудинкових лічильників теплової енергії, які встановлені у будинках».

І там наостанок додали, що по цим будинкам «кожного дня знаходяться на оперативному зв’язку з «Вінницяобленерго» і їх спеціалісти запевняють, що ситуація контрольована».

«Ми завжди  піклуємось про наших споживачів і у разі зниження температури зовнішнього повітря та у випадку виникнення надзвичайних ситуацій, плануємо продовжувати надавати послугу з постачання тепла шляхом використання генераторів», — повідомили у «Вінницяміськтеплоенерго».

Запитали у мешканця будинку на Келецькій, 122 Сергія Нагорняка, чи покращилася після цього ситуація з опаленням в будинку?

— Зараз ситуація покращилася, в цілому — нас рідше стали вимикати від електрики, — відповів вінничанин. — Але, коли вимикають, то щось генераторів ми не чуємо. І відбувається, як зазвичай: 15 хвилин і батареї холодні.

Проблеми з теплом і у вінничан на Стрілецькій та Коріатовичів

Вимикають електрику і зникає опалення або можливість приготувати їжу — подібні проблеми є ще як мінімум в трьох багатоповерхівках у Вінниці. Про це дізналися зі звернень громадян, які люди залишають на сайті Вінницької міської ради.

«Прошу вас допомогти у вирішенні питання щодо графіку відключення світла в будинку на Коріатовичів, 168, — звертається людина до міського голови Сергія Моргунова. — Не враховується той факт, що в нашому будинку електроплити. Сім’ї з маленькими дітьми, люди поважного віку, усі мешканці залишаються без можливості приготувати їжу, підігріти чи навіть просто закип’ятити воду. Якщо у ваших силах вплинути на графік відключення світла, будемо дуже вдячні».

«Я проживаю в будинку на Стрілецькій, 1. Це 16-поверхівка, яка повністю залежить від електроенергії: при її відсутності немає ні тепла, ні гарячої води, не можна ні їсти зварити чи підігріти, ні дитину помити. Газопостачання відсутнє, будинок обладнано котельнею, — зауважив заявник у зверненні до Моргунова. — При морозах і довготривалих відключеннях будинок остигає, попри утеплення.  Навіть за відсутності морозів будинок не прогрівається, бо автоматика налаштована так, щоб подавати невелику кількість тепла. Але вона не враховує відсутність світла протягом 60% часу»

За ще одним зверненням не вказали адресу будинку, але там також без електроенергії немає змоги приготувати їжу — в багатоповерхівці всюди електроплити. Однак, на відміну від попередніх заяв, тут є відповідь на звернення.

«Вінницька міська рада та її виконавчі органи не розробляють графіки обмеження електроспоживання / відключення електричної енергії. Цим займається «Вінницяобленерго» відповідно до доведеної «Укренерго» граничної величини споживання електричної потужності по області, — йдеться у відповіді від департаменту міського господарства. — Водночас враховуючи викладену у Вашому зверненні інформацію, департамент звернувся до «Вінницяобленерго» із запитом щодо розгляду можливості оптимізації відключень за Вашою адресою проживання у після робочий час для можливості приготування їжі».

Раніше, нагадаємо, ми розповідали, що вінничанину нарахували 6000 гривень боргу за доставку, хоча він не користується газом.

 

Читайте також:

«Привласнили спільну територію». На Келецькій скандал через паркувальні замки

Вінничанка скаржиться на обленерго: «Нас відрізали без попередження за борг, якого не було»

«Припинили свавілля». На 600-річчя люди бойкотували будівництво парковки

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (123)
  • Світлана Скринська

    Це проблема не тільки Келецької
  • Елена Ратова

    У всіх будинках з індивідуальними опаленням така проблема
  • Марія Поліщук

    Люди! Чого ви скиглите? У Бахмут, Маріуполь, Херсон, Харків і т.д........ там точно гаряче! Є освітлення, водичка, в досталь продуктів харчування. Постійно гарячий борщик. Туди, туди, дорогенькі!!!
  • Олександр Смоляний

    А давайте поміняємося!Я зі своїм взводом переїдемо у Вінницю у ваш будинок де холодно ,а ви замість нас туди де тепло!!!Обіцяємо вчасно оплачувати комунальні послуги;)

    Олександр Смоляний reply Олександр Смоляний

    Николай Кондратюк  👍👍👍

    Николай Кондратюк reply Олександр Смоляний

    Олександр Смоляний Саня, згоден 100%, в нас також є проблеми зі світлом, водою і т,д. але навіть діти розуміють, і не ниють.

keyboard_arrow_up