Слідом за цибулею поповзли вгору ціни на моркву: яка нині вартість у Вінниці

Слідом за цибулею поповзли вгору ціни на моркву: яка нині вартість у Вінниці
  • В Україні продовжують зростати ціни на овочі з так званого борщового набору.
  • Вслід за цибулею здорожчала і морква.
  • Дізналися, скільки коренеплід коштує в супермаркетах і на ринку Вінниці. 

В Україні продовжують дорожчати овочі. Помітно зросли в ціні цибуля, морква та капуста. На собі здорожчання відчули і вінничани.

Цибуля за швидкістю подорожчання стала рекордсменом серед овочів борщового набору. Її вартість б'є рекорди. У лютому кілограм цибулі продавали по 45 грн, що багатьом здавалося захмарною ціною. Проте у березні продукт подорожчав до 58 грн. Не кажучи про синю цибулю: її ціна 67 гривень в магазині.

Вслід за цибулею і морква зросла в ціні. У лютому вона була доступна по 31 грн/кг, а в березні — вже від 40 грн/кг. За даними Держстату, цибуля та морква подорожчали на 31,9% та 17,8% відповідно.

Відео дня

Дізналися, яка ціна на моркву на ринку та в супермаркетах. 

  • Ринок — від 40 грн/кг;
  • Сільпо — 40 грн/кг;
  • АТБ — 43.95 грн/кг.

З'явилася на прилавках магазинів і рання морква. У тієї ціна 70 грн/кг.

Запаси виснажені

Як запевнили фахівці, це ще не остаточна межа, ціни на моркву будуть зростати й надалі. 

— Пояснюється така динаміка нестачею пропозиції цього коренеплоду в українських господарствах — говорить Алла Тернова, завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ. — Водночас покрити дефіцит, користуючись імпортною продукцією, зокрема і з Польщі, гравцям ринку не вдається навіть частково.

За даними експертів, закупівельні ціни на моркву зараз складають вже 28-36 грн/кг, що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.

— Приводом для підвищення цін стало помітне зростання попиту на цей овоч, говорить товарознавець.— При цьому запаси продукції в українських господарствах зараз уже помітно виснажені, що також провокує ріст цін. Вартість моркви сьогодні вже в середньому в три рази вища, ніж в аналогічний період минулого року.

Збільшать посівні площі

На березень в Україні припав традиційний сезонний пік цін на всі овочі загалом. На зростання цін впливає сезонність і ще два фактори, заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. Йдеться про окупацію та енергетичну кризу.

«Україна і так проходить пік цін на овочі, а тепер додалися ще два фактори. Енергетична криза, яку створювала країна-агресорка, завадила збереженню великої частини врожаю. Другий фактор  багато овочів, перш за все, цибуля і морква, вирощувалися в Херсонській і Запорізькій областях. Через окупацію овочі не були доступні українському споживачеві», — йдеться у повідомленні.

Мінагрополітики, переконують, що працюють над стабілізацією цін. У 2023 році аграрії планують збільшити посівні площі під цибулю, моркву та інші овочі, тому очікується більший урожай.

 

Читайте також:

Ціни на цибулю у Вінниці б’ють рекорди. Наскільки ще здорожчає та чому, запитали експерта

Перша городина на Привокзальному ринку. Дізналися ціни на несезонні овочі та фрукти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Дмитро Новіцький

    Коли ви вже нажретесь, ніхто не контролює ціни, от і ставлять скільки хочуть.
  • Володимир Кохан

    Де Мосійчучка?
  • Марк Маламура

    З слабої голови на здорову!  Я маю відмовитися від національних вікових страв, бо якийсь панок живе в Італії і там такого не їдять😅

    Логіка заворожує.

    AK reply Марк Маламура

    Панок платить єври, в не гривні, тому така реальність. Нічого, шашлички є та асфальт, насолоджуйтесь.
  • Осипенко Володимирівна Оксана

    Де там Мосійчучка з борщовим набором? Щось не чутно, а при Пороху рахувала його кожен тиждень.Ау,зелені,кінець епохи бідності?

keyboard_arrow_up