Слідом за цибулею поповзли вгору ціни на моркву: яка нині вартість у Вінниці

- В Україні продовжують зростати ціни на овочі з так званого борщового набору.
- Вслід за цибулею здорожчала і морква.
- Дізналися, скільки коренеплід коштує в супермаркетах і на ринку Вінниці.
В Україні продовжують дорожчати овочі. Помітно зросли в ціні цибуля, морква та капуста. На собі здорожчання відчули і вінничани.
Цибуля за швидкістю подорожчання стала рекордсменом серед овочів борщового набору. Її вартість б'є рекорди. У лютому кілограм цибулі продавали по 45 грн, що багатьом здавалося захмарною ціною. Проте у березні продукт подорожчав до 58 грн. Не кажучи про синю цибулю: її ціна 67 гривень в магазині.
Вслід за цибулею і морква зросла в ціні. У лютому вона була доступна по 31 грн/кг, а в березні — вже від 40 грн/кг. За даними Держстату, цибуля та морква подорожчали на 31,9% та 17,8% відповідно.
Дізналися, яка ціна на моркву на ринку та в супермаркетах.
- Ринок — від 40 грн/кг;
- Сільпо — 40 грн/кг;
- АТБ — 43.95 грн/кг.
З'явилася на прилавках магазинів і рання морква. У тієї ціна 70 грн/кг.
Запаси виснажені
Як запевнили фахівці, це ще не остаточна межа, ціни на моркву будуть зростати й надалі.
— Пояснюється така динаміка нестачею пропозиції цього коренеплоду в українських господарствах — говорить Алла Тернова, завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ. — Водночас покрити дефіцит, користуючись імпортною продукцією, зокрема і з Польщі, гравцям ринку не вдається навіть частково.
За даними експертів, закупівельні ціни на моркву зараз складають вже 28-36 грн/кг, що в середньому на 12% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня.
— Приводом для підвищення цін стало помітне зростання попиту на цей овоч, говорить товарознавець.— При цьому запаси продукції в українських господарствах зараз уже помітно виснажені, що також провокує ріст цін. Вартість моркви сьогодні вже в середньому в три рази вища, ніж в аналогічний період минулого року.
Збільшать посівні площі
На березень в Україні припав традиційний сезонний пік цін на всі овочі загалом. На зростання цін впливає сезонність і ще два фактори, заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький. Йдеться про окупацію та енергетичну кризу.
«Україна і так проходить пік цін на овочі, а тепер додалися ще два фактори. Енергетична криза, яку створювала країна-агресорка, завадила збереженню великої частини врожаю. Другий фактор багато овочів, перш за все, цибуля і морква, вирощувалися в Херсонській і Запорізькій областях. Через окупацію овочі не були доступні українському споживачеві», — йдеться у повідомленні.
Мінагрополітики, переконують, що працюють над стабілізацією цін. У 2023 році аграрії планують збільшити посівні площі під цибулю, моркву та інші овочі, тому очікується більший урожай.
Читайте також:
Ціни на цибулю у Вінниці б’ють рекорди. Наскільки ще здорожчає та чому, запитали експерта
Перша городина на Привокзальному ринку. Дізналися ціни на несезонні овочі та фрукти
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
Логіка заворожує.