Ціни на цибулю у Вінниці б’ють рекорди. Наскільки ще здорожчає та чому, запитали експерта

Ціни на цибулю у Вінниці б’ють рекорди. Наскільки ще здорожчає та чому, запитали експерта
Ціни на ріпчасту цибулю щотижня зростають. Сьогодні у супемаркетах за овоч просять 53 гривні
  • На вінницьких ринках та в магазинах продовжує дорожчати цибуля. Прогнозують, що її вартість буде підвищуватися щонайменше до травня. З чим це пов'язано? Дізнавалися в експертів.

Цибуля залишається одним із найбільш затребуваних овочів. Українці активно купують товар і пропозиція стрімко зменшується, що провокує зростання цін.

Зараз цибуля в супермаркетах від 52 до 58 грн/кг — рекордна ціна за всю історію незалежності України. У порівнянні з минулим роком вартість овочів зросла в середньому більше, ніж вдвічі. Не кажучи про синю цибулю: її ціна 67 гривень в магазині.

Відео дня

Ціни на білу ріпчасту цибулю на ринках міста сьогодні в межах 40-47 грн/кг, що в середньому на 18% дорожче, ніж тижнем раніше.

Чому так сильно подорожчав саме цей овоч? Причин декілька, — говорить Алла Тернова, завідувачка кафедри товарознавства, експертизи та торговельного підприємництва Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ.

— Передусім на ціну впливає сезонний фактор, — говорить товарознавця. — Початок весни — це період, коли залишається стабільно високий попит, що зберігається і після свят, та за рахунок того, що запаси вже вичерпались, і місцевим товаровиробникам нема чого реалізувати. Також  закінчується продаж цибулі, яка підлягала якнайшвидшій реалізації, з необладнаних сховищ. Крім того, локальні фермери тримають якісну цибулю у сховищах в очікуванні ще більшого зростання цін.

Другою причиною Алла Тернова називає проблеми з урожаєм минулого року та війну:

— Окупація та бойові дії в Херсонській та Миколаївській областях, де вирощувалась левова частка української цибулі. Близько 35% всього врожаю цибулі в Україні зазвичай забезпечувала Херсонська область, яка минулого року була окупована ворогом і лише частково звільнена від окупантів наприкінці 2022 року. 

Третя причина — більш високі затрати на зберігання продукції через кризу в енергетиці і подорожчання енергоносіїв.

Четверта — імпорт, значне скорочення якого спостерігається цього товару до України. З 01 січня 2023 року на імпорт цибулі діє ввізне мито в розмірі 10% відповідно до Закону від 19.10.2022 «Про митний тариф України».

— На сьогоднішній день основна пропозиція на українському ринку ріпчастої цибулі становить імпортна продукція, зокрема, виробництва Польщі, — розповідає завідувачка кафедрою Торговельно-економічного інституту. — Зростання цін на цибулю можна пояснити як скороченням запасів даної продукції в самій Польщі, так і значним зростанням цін на логістичні послуги. Закупівельна ціна цибулі в Польщі в період з середини серпня 2022 року до останнього тижня січня 2023 року зросла більш ніж удвічі. Причиною такого значного зростання є підвищений експортний попит з України, викликаний меншим урожаєм внаслідок бойових дій на її території, а також обмеженим збором у деяких країнах ЄС внаслідок посух. 

За словами експертів, список країн, що завозять цибулю до України, розширився. Серед імпортерів Молдова, Німеччина, Єгипет та Нідерланди. Однак імпортної цибулі недостатньо, щоб задовольнити підвищений попит. При цьому розраховувати на постачання імпортної цибулі не варто, оскільки більшість країн Центральної Азії суттєво скоротили постачання її на зовнішні ринки.

Тому чекати зниження цін найближчим часом не доведеться. Навпаки, її вартість буде підвищуватися до кінця весни. За словами експерта, до травня цибуля може подорожчати ще на 30%. І лише потім ціни почнуть знижуватися, оскільки молода цибуля виросте на дачних ділянках українців, що знизить попит.

 

Читайте також:

Хто і як допомагав вінничанам відкосити від мобілізації: про схеми і розцінки

«Знайдено документи вашого земляка». Як боєць з передової шукав рідних загиблого вінничанина

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (59)
  • AK

    Потрібно ініестувати у цибулю, до біса долар та біткоін.
  • Віктор Грідін

    хуже не будет...........
  • Бронислава Федорук

    А ціна на капусту?
  • Галина Максименко

    Нехай росте некупуйте за тиждень будуть просити щоб купляли а ні то викинуть

    Читач34 reply Галина Максименко

    Ага, тільки нової більше не закуплять.

keyboard_arrow_up