Щоб не потрапити на лікарняне ліжко через отруєння грибами, не збираєте та не купуйте незнайомі вам гриби, а також ознайомтеся з інформацією наведеною нижче.
Загалом отрути грибів, які викликають харчові отруєння, поділяють на три групи:
- До першої групи належать отрути, які викликають порушення шлунково-кишкової діяльності або інші хворобливі симптоми. Ці отруєння здебільшого залишаються незареєстрованими.
- Друга група отрут вражає нервові центри, викликаючи через 0,5-2 години розлад шлунково-кишкової діяльності, сп’яніння, галюцинації, втрату свідомості тощо. Така симптоматика, зокрема, виникає при отруєнні мухоморами.
- Третя група отрут спричиняє найтяжчі отруєння, дія яких проявляється дуже пізно - через 8-24 години після вживання грибів. При цих отруєннях поряд з холероподібними симптомами порушення діяльності багатьох органів та систем (переродження тканин серця,судин, печінки ,нирок, нервової системи). Такі симптоми, зокрема, спричиняє отрута блідої поганки або строчки. Такі отруєння, як правило закінчуються смертю.
Хоча отруїтися можна і їстівними грибами. Якщо їх не правильно приготувати чи використовувати неякісні гриби наслідки теж можуть бути не приємними.
Зазвичай підозри на отруєння грибами можна виявити при таких симптомах - біль у шлунку, сильний головний біль, слабкість, нудоту,блювоту, слино та сльозотечу, а також втрату свідомості.
У такому випадку необхідно одразу викликати швидку медичну допомогу.
Очікуючи лікарі необхідно промити шлунок 4-5 склянками підсоленої води. Та головне ні в якому разі не їсти та пити, адже це може прискорити всмоктування отрути в кишечнику.
Нагадаємо на Вінниччині з початку 2016 року отруїлося більше 20 жителів регіону. Серед них троє маленьких дітей.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер