Як жителі на Пирогова не дають забудувати свій двір

Як жителі на Пирогова не дають забудувати свій двір
  • Подвір’я, що між будинками Пирогова, 85-87, частково віддали під забудову. Підприємець хоче звести офісний центр, на що має всі дозволи від міськради. 
  • Але мешканці сусідніх будинків проти будь-якої забудови. І зібрали до півтисячі підписів на свою підтримку.
  • Чи можливий компроміс? Забудовник готовий зробити благоустрій подвір’я на 464 тисячі гривень. Але тоді мають бути й офіси.

Минулого літа розповідали історію про те, як жителі на Пирогова, 85 і 87 втрачають своє подвір’я.

Місцевий депутат Віктор Мацера викупив закинуту будівлю за адресою Пирогова, 85А, яка знаходиться у подвір’ї вінничан. Надалі він отримав від міськради земельну ділянку під домом, містобудівні умови на проектування адмінбудівлі.

При тому, сам депутат заявив, що не займається тут будівництвом, а містобудівні умови взяв, щоб розказати новому власнику будинку, що можна збудувати на його місці.

Відео дня

Як з’ясувалося згодом, новим власником став Олександр Ольштинський, який на місці закинутої одноповерхівки хоче побудувати офісний центр. Але попри наявність дозволів — чоловік не почав будівництво. Не дають жителі, які у середу, 22 січня, провели черговий раунд перемовин з забудовником. Вочевидь, не останній.

З депутатом не пов’язаний

Подвір’я між будинками Пирогова, 85 і 87 — крихітна територія з деревами, кількома лавками, гаражами та старою закинутою будівлею. Цей будиночок, що має адресу Пирогова, 85А, в 60-х роках був дитячою кімнатою. Тут розважали та навчали дітей з усього мікрорайону, а влітку проводили піонерські табори.

З розвалом СРСР дитячий центр став занепадати. Аби будинок не пустував, його здавали в оренду під спортзал, туристичний центр. Врешті-решт і ці структури закрилися. Згодом в одноповерхівці поселилися безхатьки, які перетворили дім на туалет. Їх вигнали, останні десять років будинок стоїть закинутим.

З часом його декілька разів перепродавали. Підприємець Олександр Ольштинський викупив будівлю, побачивши пропозицію на сайті оголошень. Каже, що від самого початку тут хоче побудувати офісний центр.

Питаємо, чи має зараз відношення до цього будівництва депутат міської ради Віктор Мацера?

— Він був попереднім власником будівлі. Тепер приміщення моє. Оренда чотирьох соток землі оформлена на товариство «Пирогова, 85А». Я є засновником цього товариства. Віктор Мацера немає відношення до цього об’єкту, — відповів Ольштинський.

Це ж він пояснював місцевим жителям, які прийшли доводити, що не можна будувати поряд з їхніми домами.

— Ми проти забудови! Нова будівля закриє нам сонячне світло, — голосно нарікає Лариса Комарова.

Ця жінка є однією з жителів сусідніх будинків. Разом з сусідкою по подвір’ю Вікторією Яровіковою є «рушієм» спротиву забудовникові. Комарова постійно збирає підписи «проти» будівництва, пише скарги на міську раду і пояснює, що від самого початку подвір’я і колишня дитяча кімната належала їм, що нахабно вкрали.

Утім, однозначної думки серед мешканців немає. Є й «прошарок», який погодився на сусідство з офісом.

«А цей підпис не мій!»

— Я «за». А чого ні? Нові робочі місця, буде гарний двір. Подивіться на те, яким він є зараз. Це просто жах: засмічене та все сіре, — каже вінничанка Катерина Буник.

— Якщо побудують новий дім, то він закриє мені сонячне світло. Сонце потрапляє у вікна тільки о другій годині дня. Я не хочу, щоб мої діти та внуки жили у темній квартирі, — каже пенсіонерка Тамара Лесик.

— Та буде вам сонце. І подвір'я гарне буде з нормальними дорогами та зеленими зонами, — долучився до розмови ще один житель будинку, пенсіонер, який представився Юрієм. — Від початку я був проти забудови. Але коли він (забудовник - авт.) став пропонувати, то погодився і тепер «за».

Компромісне рішення, яке пропонує мешканцям підприємець Олександр Ольштинський, це навести порядок з подвір’ям: заасфальтувати дороги, пішохідні доріжки, зробити нове озеленення. Кошторис робіт за цим проектом — 464 тисяч гривень.

— Я вкотре намагаюсь з вами домовитися, щоб дали побудувати офісний центр. Ні хостел, ні ресторан, ні гральний заклад. А саме офісний центр. Пройшовся по всім квартирам будинків №85 і 87, де зібрав чимало підписів «За». Вони завірені у «ЖЕО», — каже підприємець і демонструє лист з підписами. Його одразу фотографують мешканці та звіряють між собою.

Як виявилося, один з мешканців знайшов навпроти своєї квартири чуже ім’я та підпис, якого він не ставив.

— А ну дайно сюди, — казав чоловікові Юрій, з яким спілкувалися до цього. — Так це просто графу переплутали. Ось ця людина живе у 10-й квартирі, а помилково поставили у твою 9-ту. Твого підпису тут справді нема. Якщо хочеш, то можеш поставити.

— У нас теж є підписи, які ми збирали нещодавно. І там люди, що у вас «За», у нас — «Проти». Взагалі-то, в мене є 500 підписів «Проти», — каже Лариса Комарова.

Треба громадські слухання

Одним з головних «каменів спотикання» є висота майбутнього центру. Вона сягатиме 11 метрів. Жителі запевняли, що через це в них буде темне подвір’я. Забудовник погодився на компроміс — замість 11 метрів буде вісім.

— А куди буде будівельна техніка заїжджати? У нас будинки тріскаються, коли легкові машини поряд проїжджають. А тут великогабаритна техніка приїде. Це взагалі нас знищить, — заявляє Вікторія Яровікова.

— Будівельна техніка не буде заїжджати по зеленій зоні двору. Планую побудувати центр за три місяці. А машини офісного центру будуть знаходитися за межами подвір'я, на спеціально виділеному для них паркінгу. І ми ж нічого не можемо почати, бо ви проти. Хоча я знаю, що більшість людей «за», — відповідає Ольштинський.

Депутатка Ганна Давиденко, яку запросили на зустріч жителі подвір'я, сказала, що потрібно проводити публічні громадські слухання: щоб мали змогу висловитися всі присутні та більшість вирішила, що робити з цим об’єктом.

— Проведіть громадські слухання з нормальною проектною документацією та візуалізацією, цільовим призначенням будівлі та з проектом благоустрою подвір'я. Складіть протокол та потім, якщо так вирішать учасники слухань, починайте будівництво, — порадив один з присутніх чоловіків.

— Це офіційна процедура, тому організатором слухань має бути департамент правової політики міської ради, — додала Давиденко.

«Павлівна, я здаюсь»

Вже після зустрічі, коли більша частина мешканців розійшлася, Олександр Ольштинський і Лариса Комарова продовжували розмову, свідком якої став журналіст. Жінка у спокійному тоні пропонувала забудовнику «одуматися і зробити щось корисне»:

— Знеси цю забудову і просто посади дерев. Зроби гарний сквер, — каже жінка.

— Хочете знову піонерський табір? Павлівна, я здаюсь. Побудуймо тут комунізм, — жартома відповів Олександр. А потім серйозно додає:

— Ну дивіться, я тут посаджу дуб. Поряд з офісним центром.

Як врятувати подвір’я від забудови

До матеріалу, в якому описали як жителі на Пирогова втрачають своє подвір’я, питали голову правління Асоціації ОСББ Вінниччини Ельвіру Мрясову про те, як можна захистити своє подвір’я від викупу чи передачі в оренду.

— Якщо мешканці не хочуть таку забудову по сусідству, то як мінімум потрібно грамотно підійти до вирішення та розпочати законні кроки: збір підписів мешканців, звернення до місцевої влади, депутатів, причетних інстанцій на перевірку дотримання норм забудови, громадське обговорення тощо. Є помилкою вважати складений ЖЕКами колись план прибирання території, планом розподілу та власності співвласників. Якщо земля не приватизована, вона належить територіальній громаді. 

Якщо ж в будинку створено ОСББ, то ОСББ може приватизувати земельну ділянку. Проте такий крок, на мою думку, є ризикованим через неврегульованість на сьогоднішній день чинного законодавства, зокрема Земельного Кодексу. Тому таким об’єднанням я б радила дуже виважено підходити до питання приватизації. Оскільки прибудинкова територія після приватизації має належати всім співвласникам і є їхнім майном, але приватизувати землю може тільки ОСББ, як юридична особа.

І є ризик, що органи місцевого самоврядування можуть встановити податок на землю як для юридичних осіб — до 12%. Тим паче, якщо уже є дозвіл на забудову на ділянці землі, то приватизувати таку ділянку «заднім» числом неможливо.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (26)
  • Артем Коваль

    парень пошел по трудному пути)) очевидно не знает, что у нас в стране так: будешь год спрашивать мнение большинства, чтобы развалину в офис в два этажа переделать - утопят в коллективной грязи. а зальешь монолитную высотку за месяц, ни у кого не спросив - разведут руками, как будто так и было
  • PR Gipoteza

    Сарай - туалет! Робіть місто гарним!
  • Анатолий Гордий

    пусти хрюшу в огород
  • Джек

    тоесть старый сарай лучше ??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up