Як підготуватися до опалювального сезону? Чотири поради вінничанам

Як підготуватися до опалювального сезону? Чотири поради вінничанам
  • Зима уже близько і варто подбати про свою оселю. Комунальні служби працюють для цього, але деякі кроки мають зробити і самі мешканці будинків. У міськраді надали поради, як підготуватися до опалювального сезону.

— Працівники комунальних служб докладають всіх зусиль для того аби підготуватись до опалювального сезону 2022-2023 рр.. Але окрім ремонтно-профілактичних робіт на котельнях, ЦТП, ІТП та реконструкції аварійних тепломереж, вінничан закликають подбати про теплозбереження у власних оселях, — зазначають у Вінницькій міській раді. — Важливо щоб кожен вінничани відповідально поставився та доєднався до підготовки власних осель до холодів.

Перелік рекомендацій, як підготувати власну оселю до початку опалювального сезону, щоб у холоди було тепло та комфортно:

Утеплення дверей

Через протяги та погану теплоізоляцію дверей втрачається до 15% тепла. Варто прослідкувати, щоб полотно дверей щільно прилягало до короба. Щоб усунути протяги, можна проклеїти поверхню дверей, що прилягає до короба, ущільнювачем. Це може бути ізолон — матеріал на клейкій основі. Якщо двері металеві, то їх полотно можна утеплити зсередини мінеральною ватою, полістиролом або іншим теплоізолюючим матеріалом. Також важливо перевірити чи щільно закриваються балконні та міжкімнатні двері. Вони теж повинні добре зберігати тепло в приміщенні. За необхідності їх варто утеплити.

Відео дня

Утеплення вікон

Через неякісні склопакети або неутеплені дерев’яні вікна втрачається до 20% тепла. Фурнітура повинна щільно зачиняти вікно. Для цього вона має бути відрегульована та змащена. Варто перевірити ущільнювач. Якщо він деформувався, втратив еластичність, потріскався – його потрібно замінити. Ущільнювач необхідно змащувати рідким силіконом або мастилом на його основі. Якщо вікна дерев’яні, то варто перевірити лакофарбове покриття та за необхідності його варто відновити. Воно захищає дерев’яні поверхні від пошкоджень.

Також потрібно перевірити простір навколо вікна на наявність щілин. Стара монтажна піна має бути ізольована, адже вона руйнується під час контакту з повітрям. Скло має бути цілим. Якщо є тріщини, а замінити скло немає можливості – потрібно змастити тріщину безколірним лаком і, після висихання, проклеїти скотчем. Штапики на вікнах мають бути цілими. В ідеалі – посадженими на силікон. У крайньому разі можна нанести прозорий силікон в щілину між штапиком та склом. Дерев’яне вікно варто утеплити: поролоном або більш сучасним утеплювачем. А зверху — проклеїти скотч. Також можна придбати спеціальні ущільнювачі на клейкій основі. Найбільш надійний спосіб підготовки дерев’яного вікна до холодів – його комплексне відновлення. У разі чіткого виконання усіх технологічних етапів можна досягти практично ефекту склопакета.

Радіатори опалення

Вони повинні бути чистими як ззовні, так і зсередини. Рекомендується промивати радіатори раз на 3-4 роки. Ця профілактика значно збільшить тепловіддачу. Взимку варто слідкувати, щоб радіатори рівномірно прогрівались. Якщо частина батареї холодна — там утворилась повітряна пробка. Її можна усунути самостійно, якщо радіатор оснащений спеціальним клапаном або — викликати слюсаря. За батареєю рекомендують встановити спеціальний тепловідбивний екран (фольга з утеплювачем), щоб спрямувати у приміщення максимальну кількість тепла. Такий екран має виступати за батарею на 10 см з кожної сторони. Простір перед радіаторами повинен бути вільним, щоб не перекривати тепло. Його не варто закривати меблями чи шторами. Це допоможе зберегти 15-20% теплоенергії, яка втрачається через несправність радіаторів опалення.

Утеплення всього будинку

Окрім власного помешкання потрібно також подбати про утеплення всього будинку. Потрібно перевірити вікна на сходових клітинах. В ідеалі — встановити енергоефективні склопакети. Якщо ж можливості такої немає, можна утеплити їх за допомогою спеціальних матеріалів: ущільнювача, герметика, віконної плівки тощо. Те ж саме стосується і вхідних дверей, подбайте, щоб вони гарно зачинялись та не було протягів. Перед зимою також варто перевірити горище: позбутись щілин та протягів і, за необхідності, утеплити, а також підвал.

До речі, як зберегти тепло у своїй оселі також дізнавався журналіст «20 хвилин. Детальніше у матеріалі:

Тим часом у місті готуються до будь-яких сценаріїв, які можуть бути під час опалювального сезону. Піднімають питання про створення пунктів обігріву у багатоквартирних будинках та про роботу котелень на альтернативному паливі. Про це далі:

 

Читайте також:

Опалювальний сезон не за горами. Чи буде тепло в оселях вінничан?

Окупиться за два-три роки. Вінничанин пропонує відмовитися від газових котелень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Елена Шпак

    Уже !
  • Рита Ворожбит

    Зима буде важка для всіх. Потрібно ретельно підготуватися і пройти цей надважкий опалювальний сезон.
  • Олег Каськов

    Ці "поради" не мають жодного відношення до роботи тепломереж. Якщо вони погано працюють,не подають теплоносій належної якості,то хоч вср.ся-тепліше не буде.
  • Larisa Kashchenko

    Ми й до війни мали 14-13градусів

keyboard_arrow_up