Як бути військовим рекрутером у Вінниці — розповідає Олександр Царевський

Як бути військовим рекрутером у Вінниці — розповідає Олександр Царевський
Олександр Царевський, військовий рекрутер
  • Відомий у місті організатор велозаїздів Олександр Царевський розповів журналістам про рекрутинг, військову службу і волонтерство.

До початку повномасштабної війни Олександра знали, як організатора велоподій. Згодом місцем його постійного перебування стали «Загартовані серця» — громадська організація, створена волонтерами міста і зокрема Олександром Царевським. Вона з першого дня війни робить усе, щоб хлопцям та дівчатам із ЗСУ було простіше боротися з російськими окупантами на фронті.

Що ж спонукало тебе піти на військову службу, адже багато волонтерів вважають, що волонтерство — це «індульгенція від армії»?

— Аж ніяк. По-перше, я сержант запасу і розумів, що це питання часу, коли про мене держава згадає і буде призивати. По-друге, свідомий вибір підрозділу 168-го батальйону 120-ї окремої бригади сил ТрО, якому ми дуже багато допомагали та в якому дуже багато знайомих — і відповідно, я розумів, куди я йду. Розумів, що йду в адекватний колектив, який навчить, покаже, не підставить, не кине, і ми будем разом наближати перемогу.

Відео дня

А як ставишся до того, що окремі наші волонтери, які мають дозвіл на виїзд за кордон, потім виставляють відео з Дубаї на Lamborghini і т.д.?

— Це вибір в першу чергу людей. Якщо гуляють на свої і якщо це залучає якісь інвестиції, можливо, це має сенс. Хоча з боку це виглядає як «бенкет під час чуми». Така собі історія. Люди різні. Хтось тихо собі волонтерить та не має ніякої вигоди. У нас в команді «Загартовані серця» всі мають основну роботу і займаються допомогою війську у вільний від роботи час. Власне, це був основний принцип формування команди і він залишається зараз. Збори, які я проводжу, також роблю у вільний від служби час.

Як тобі бути рекрутером у Вінниці. Які є виклики та успіхи?

— Як на мене, то рекрутинг — це єдиний цивілізований спосіб поповнення, відновлення бойового потенціалу ЗСУ та наповнення людей. Перспектива є, але ми в патовій ситуації: з одного боку є мобілізаційна схема, яка ніби всіх влаштовує, яка працює, але до неї є багато питань. І є рекрутинг, під який потрібно набирати та вчити людей. Це лише на перший погляд все просто. До тебе нема черги з людей. І якщо людина навіть прийшла, то це не значить, що вже наступного дня вона потрапить до навчального центру. Цей процес розтягнутий в часі по самому збору документів і людина має бути морально готова до того, що вона входить у військо. Рекрутинг має місце, і ти дійсно можеш відібрати до себе в підрозділ вмотивованих людей. Якщо в нашому батальйоні немає для людини потрібних вакансій, то їх шукають в бригаді чи інших батальйонах.

Тобто в муніципальних рекрутингових центрах, створених завдяки ініціативі командира 120-ї бригади і міста, набирають не лише в 120-ту бригаду? 

— Я не знаю звідки цей міф, але з практики першого тижня роботи можу сказати, що приходила людина, яка хоче в морську піхоту конкретно, бо раніше там служила, але за сімейними обставинами звільнилась, в цивільному житті себе не знайшла і тепер знову бажає служити. Ми скомунікували з представниками морської піхоти і допомогли людині потрапити на службу за фахом. Ми були б не проти мати в своєму підрозділі такого фахівця, але людина зробила свій вибір.

Як ти ставишся, коли приходять жінки, які шукають працевлаштування у ЗСУ?

— Абсолютно нормально та адекватно. Військо — це складна річ, і тут треба дивитись, на скільки людина витримає чи не витримає службу на певній спеціальності. Є спеціальності та обов’язки, з якими може впоратись жінка військовослужбовець з легкістю. Хтось дуже фізично підготовлений — все індивідуально. Фінансисти, кухарі, психологи, медики, діловоди — ці спеціальності доволі поширені серед жінок.

Приблизно місяць, нагадаємо, в кожному прозорому офісі міста працюють військові рекрутери. На Космонавтів, Замостянській і Брацлавській до 17.00 можна дізнатися все про військову освіту, військові вакансії, зарплату і можливість вберегтися від покарання, якщо на руках вже є повістка. Репортаж з рекрутингового центру читайте тут:

Читайте також:

Як Вінниця піклувалася про військових та їх сім’ї у 2023 році: пільги та підтримка

Чому мобільний шпиталь не на фронті, а припадає пилом у майстерні? Продовження історії сільського інженера

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up