Як Вінниця піклувалася про військових та їх сім’ї у 2023 році: пільги та підтримка

Як Вінниця піклувалася про військових та їх сім’ї у 2023 році: пільги та підтримка
  • У нашому місті діє комплексна програма соцзахисту, в якій великий «пласт» присвячений саме Захисникам/Захисницям, а також членам їх сімей.
  • Нещодавно в мерії прозвітували, як допомагали цим категоріям торік. 
  • Ми переглянули документ і дізналися, які виплати їм призначали, які діють пільги та яку ще підтримку надають учасникам російсько-української війни та членам їх сімей.

У мерії підготували проєкт рішення про те, як службовці витрачали гроші громади на соцзахист вінничан у 2023 році. Цей звіт 21 березня ухвалив виконком міськради, і ще мають затвердити на сесії міської ради. 

Переглянули в ньому те, як громада піклувалася про військових та членів їх сімей. У тому числі про допомогу сім'ям, які втратили своїх Захисників та Захисниць на російсько-українській війні.

Що дають за кошти громади

З проєкту рішення читаємо, що у 2023 році проводили анкетування членів сімей військовослужбовців. Чиновники хотіли вивчити, які саме у них є потреби. І в цьому анкетуванні брали участь 4 тисячі 213 представників родин Захисників та Захисниць.

Відео дня

У ТОП-5 потреб, які були надані за результатами цього анкетування — медичні послуги (1149 родина), допомога з послуг освіти та навчання (518 родин), юридичні послуги (371), допомога з працевлаштування (343), психологічна допомога (246).

Крім того, у 2023-му надавали різноманітні доплати та пільги:

  • медичні стоматологічні послуги для демобілізованих учасників російської-української війни (включно з АТО/ООС). У 2023 році цією пільгою скористались 24 людини на загальну суму 322 тисячі 462 гривні.
  • У 2023 році 6 тисяч 646 вінничан — учасників бойових дій, членів сімей загиблих військовослужбовців, внутрішньо переміщених осіб та людей з невисоким рівнем доходів — отримали в Діагностичному центрі 24 тисячі 529 медичних послуг на пільговій основі. Тобто, отримали медичні послуги зі знижкою.
  • одному учаснику АТО/ООС та ще одному учаснику бойових дій в Афганістані придбали по автомобілю. На дві машини витратили 901 тисячу гривень.

Більша кількість заходів спрямована саме на членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць. Зокрема, у 2023-му, їм надали:

  • щорічну виплату до Дня пам’яті захисників України. Її розмір складає 2 тисячі 684 гривні (один прожитковий мінімум для працездатних на 1 січня 2023 року). І таку допомогу з бюджету громади отримали 696 людей;
  • грошову допомогу на оплату комуналки. У опалювальний період вона складала 1 тисячу гривень на одне домогосподарство щомісяця; у літній період — 500 гривень. Така допомога у 2023 році була надана 424 домогосподарствам на суму 2,3 мільйона гривень;
  • допомогу на поховання. Цією послугою скористалися при похованні 164 загиблих (померлих) військовослужбовців за минулий рік. З 1 січня розмір допомоги складав 20 тисяч гривень на одну людину, з 1 квітня — 25 тисяч гривень. Загалом на такі цілі спрямували 3,9 мільйона гривень;
  • санаторно-курортне лікування членів сімей, шляхом виплати грошової компенсації в розмірі до 15 000 гривень, один раз на два роки одному з членів сім’ї загиблого. У 2023 році таку допомогу надали трьом людям на загальну суму 43,8 тисячі гривень.

Допомога дітям, харчі та психологічна підтримка

Особливу увагу приділяють неповнолітнім дітям, які є в сім’ях загиблих (померлих) Захисників і Захисниць. Їм у 2023 році надали ось що:

  • виплату до Дня святого Миколая. Її виплачували на кожну дитину, віком до 18 років, в сім’ї загиблого (померлого) військовослужбовця. Розмір виплати складає 3 тисячі гривень. Загалом 236 дітям виплатили 708 тисяч гривень;
  • допомогу на оздоровлення дітей, віком до 18 років. На кожну дитину в сім’ї — 5 тисяч гривень один раз на рік. У 2023 році допомогу на оздоровлення надано 237-м дітям на загальну суму 1,1 мільйона гривень;
  • надавали одноразову виплату для забезпечення потреб дітей загиблого (померлого) Захисника і Захисниці України, які йдуть до першого класу шкіл у розмірі по 5 тисяч гривень на кожну дитину. У 2023 році таку допомогу призначили на 12 дітей на загальну суму 60 тисяч гривень.

І, крім того, у 2023 році міська влада роздавала продуктові набори сім’ям Захисників і Захисниць України; сім’ям зниклих безвісти чи захоплених в полон військовослужбовців, сім’ям загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, сім’ям з числа внутрішньо переміщених осіб.

Продуктові набори видавали до Великодніх свят та Трійці, Дня Конституції України, Дня Незалежності України та Дня захисників і захисниць України. 

Так торік видали 7 тисяч 722 набори сім’ям військових та ще 2 тисячі 228 продуктових наборів сім’ям з-поміж ВПО.

Фахівці Служби соціальної роботи систематично проводять індивідуальні та групові заходи для підтримки сімей військовослужбовців, сімей з-поміж загиблих (померлих) та безвісти зниклих Захисників та Захисниць України. За результатами проведеної роботи 713 Захисників/Захисниць та 309 членів їх сімей отримали індивідуальні консультації психологів.

І ще у 2023 році створили «Сервісний офіс у справах ветеранів». 12 помічників ветерана, з жовтня по грудень 2023-го, надали 5 тисяч 479 послуг, опрацювали 1 151 звернення від 949 людей з наступних категорій: ветерани війни, члени сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України; демобілізовані військовослужбовці.

Опитування

Як вважаєте, міська влада робить достатньо для підтримки Захисників/Захисниць і членів їх сімей?

 

Читайте також:

Соцзахист військових та їх сімей у Вінниці: що дають і як отримати виплати

Середня вартість поховання воїна 20-25 тисяч гривень: хто займається цим та як отримати виплату

Чому військових «накриває» та як їм допомогти? Запитали поради у психолога

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (13)
  • Дмитрий Куницкий

    Сайт "20 хвилин" рекламна
    мусорка. Читати неможливо.
  • Tatiana Fukalo

    Люди прошли такое пекло.а эти вруны не прекращают врать.

    PTV reply Tatiana Fukalo

    Тому що Моргунов і К на цьому наживаються. Гуманітарні вантажі з Європи видають за свої заслуги ( ще перед цим переполовинивши))
  • Вікторія Дзиговська

    боже ,не смішіть
  • Вован

    Маразм! Я навіть не зміг добитися того, щоб стати на облік УБД. Військкомат відправляє в Совбез, совбез відправляє в військкомат. Поїздив так за день 4 рази туди-назад та і плюнув! Вдавіться тими грошима, мудаки!!!

keyboard_arrow_up