Середня вартість поховання воїна 20-25 тисяч гривень: хто займається цим та як отримати виплату

Середня вартість поховання воїна 20-25 тисяч гривень: хто займається цим та як отримати виплату
  • Загибель близької людини завжди є важкою подією у нашому житті, а коли це ще й полеглий воїн, то болить в рази важче.
  • Такі процеси, як організація поховання, можуть додатково травмувати.
  • Тому ми дізналися, як саме ховають військових у Вінниці та як можна отримати виплати.

Грошову допомогу у розмірі 25 тисяч гривень виділяє Вінницька міська рада на поховання військового. Її родичі загиблого можуть отримати вже після поховання.

Немає різниці, до кого звертатись

Коли вже стало відомо про загибель військового, то рідним слід отримати лікарське свідоцтво, яке видають після розтину на судово-медичній експертизі.

Після цього з лікарським свідоцтвом можна звернутися до будь-якого підприємства, яке надає ритуальні послуги в нашому місті, приватного чи комунального. Це не впливатиме на те, чи отримаєте ви виплату від Вінницької міської ради, чи ні.

Відео дня

Щоб більше дізнатися про цей процес, ми зустрілися з начальником КП «Комбінат комунальних підприємств» Дмитром Науменком та Олександром Захарчуком, який допомагає рідним організувати похоронну процесію.

Дмитро Науменко

— Ми є комунальним підприємством, тому в нас ціни затверджені виконкомом міської ради. Наше підприємство погоджує діяльність усіх приватних структур, які надають ритуальні послуги на території Вінницької міської територіальної громади, — пояснює Дмитро. — Тобто приватне підприємство звертається до нас і у відділі оформлення поховань його реєструють. В кінці просто домовляються, на яку годину має бути саме захоронення.

Далі — вибір лише рідних

Дмитро та Олександр наголошують, що поховання відбувається лише так, як того хочуть рідні. Тобто ви можете відмовитися від чогось, або навпаки, попросити якісь додаткові послуги. Так само і з вартістю на послуги: ви самостійно обираєте цінову політику, яка вам доступна.

Наприклад, зараз переважно всіх військових з Вінниці ховають на Алеї Слави Сабарівського кладовища. Однак, якщо близькі бажають це зробити в іншому місті, то вони можуть про це попросити.

Щодо домовини та хреста, то деякі військові частини самостійно їх надають. Якщо рідні бажають обрати щось інше, то знову ж таки — про це повідомляють і їм допомагають з вибором.
Один з атрибутів, які можна побачити на могилах героїв, — це флагштоки з прапорами. Їх також допомагають купити та встановити. Навіть після заховання, зазначають, що дбають про них і при необхідності самостійно замінюють.

Додатково, вже після сорока днів, КП «Комбінат комунальних підприємств» безкоштовно надає послуги з облаштування могил. Як каже Дмитро Науменко, це і прибирання, і, за необхідності, досипання землі.

Варто зазначити, що досить великий спектр послуг надається безкоштовно. Наприклад, зала для прощання, церемонія відспівування в храмах. Як зазначають, точно це є безкоштовним в парафіях ПЦУ, однак не завжди в УПЦ (мп).

Крім того, в підприємстві мають усну домовленість з обласною судово-медичною експертизою щодо ще однієї досить важливої послуги.

— Якщо потрібно привести тіло в порядок, одягнути, то вони з цим допомагають. Це усна домовленість, але вони йдуть також на зустріч родичам загиблих воїнів, — розповідає Дмитро. — Як почалася війна, то ми з керівництвом поспілкувалися і прийшли до висновку, що кожен буде допомагати, як зможе зі своєї сторони.

Не менш цінною послугою, певно, для рідних є і можливість забронювати місце біля полеглого воїна. Тобто, як пояснив Дмитро Науменко, рідні можуть попросили залишити вільним одне або два місця біля полеглого захисника, це зазвичай для дружин або батьків. Вони надаються безкоштовно, лише за попередньо написаною заявою.

— Практично люди платять лише за купівлю могил, а місця ми надаємо безкоштовно. Там здається потрібно буде лише 75 гривень за документ заплатити і табличку за 200-300 гривень придбати, щоб позначити, що це місце зайняте, — каже Олександр Захарчук.

Олександр Захарчук

Процесія поховання

Розпорядник поховання полеглого захисника чи захисниці підтримує зв'язок з різними органами міста. Так, наприклад, повідомляють поліцію або офіцера громади, дають запит на супровід колони з полеглим патрульними, домовляються зі священнослужителем, в церкві якого буде відбуватися відспівування, з ТЦК, які надають салютну групу, хлопців, які несуть труну, хрест і фото, а також оркестр.

Повідомляють про те, що буде рухатися колона з полеглим захисником чи захисницею, і старостинські округи, адже, як зазначає Олександр, особливо в селах до цього дуже відповідально ставляться, організовують живі коридори.

У КП «Комбінат комунальних підприємств» наголошують, що, на жаль, такої поваги до похоронної процесії немає у Вінниці. Тому закликають виказувати шану воїну, який віддав своє життя за захист Батьківщини, і зупинятися, коли бачите колону.

Більше про неповагу деяких вінничан та те, як розпізнати колону з полеглим військовим, ми розповідали раніше:

Отримати грошову допомогу

Після того, як поховання реєструється в базі даних, родичі можуть через декілька днів прийти та отримати довідку на ім'я людини, яка проводила поховання. Потім з цією довідкою слід піти до прозорого офісу або в Департамент соціальної політики, щоб оформити отримання виплати.

Детальніше про те, як отримати 25 тисяч гривень на поховання та які документи потрібні, розповідали у матеріалі:

Переважно ці кошти покривають домовину, хрест, транспорт для людей, які прийшли на похорон, роботу розпорядника, який організовує поховання, перевезення тіла, вінки, флагшток, прапор та поминальний обід.

В середньому, як кажуть в КП «Комбінат комунальних підприємств», вартість поховання виходить у 20-25 тисяч гривень. Звісно, хтось може вкластися і в меншу суму, а хтось навпаки у вищу, адже це залежить від вартості товарів та послуг, які купують рідні.


Читайте також:

Чому військових «накриває» та як їм допомогти? Запитали поради у психолога

Що зараз з підозрюваними у справі розкрадання бюджету у Гнівані? Дізналися продовження

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • L.

    Виплату отримають після поховання цікаво дуже...спочатку за свої кошти а потім пиши пропало...
  • Видалений

    Це ще дивлячись в якому регіоні…. В Вінницькій області обійшлось поховання з дибільними обичаями яких нігде нема, 40-50к
  • O

    Хочеться вірити що  у Вінниці все чеснота  прозоро, а не так як у журналістському розслідуванні Бігус.
    Доречі, труну і одяг , надає військова частина, як вказується у відео.


    https://youtu.be/tVm3cqOBBYk?si=7FzqgCrA3KPYGGms

    Саша Захарчук reply O

    Одяг так! а труни надають тільки деякі частини!

    Nelia reply O

    Ключове слово - хочеться вірити, що у Вінниці...
  • Надія

    А яка якість їх послуг?хоронили солдата,опускали перекинули труну,вилетіли останки,кришка лопла,лікар швидкої яка чергувала,складав все в гріб назад.

    Саша Захарчук reply Надія

    Похованням на якому сталася ця неприємна ситуація, займалася приватна ритуальна фірма! Міська Ритуальна Служба до цего випадку відношення не має!

    Liubov reply Надія

    Буває рідко. Лікар молодець. А до чого ви це тут написали, розпускаєте слухи .

    Nelia reply Liubov

    То слухи чи буває рідко і лікар молодець? Підтримали і тут же звинуватили людину.

keyboard_arrow_up