«Робимо ставки, де знову перейдуть дорогу на Соборній». Чому вінничани байдужі до полеглих воїнів?

«Робимо ставки, де знову перейдуть дорогу на Соборній». Чому вінничани байдужі до полеглих воїнів?
Олександр Захарчук
  • Містяни в більшості не звертають увагу на кортежі з полеглими Героями.
  • Поспілкувалися з людьми, які повертають додому наших захисників і дізналися, як часто люди не зупиняються, переходять дорогу або обганяють колону.
  • Як розпізнати кортеж «на щиті» та як діяти, коли його бачите? Розповідаємо далі у матеріалі.

Днями у TikTok з'явилося відео, на якому «на щиті» повертався захисник. Один хлопчина, не звертаючи увагу на процесію, продовжував свій рух через пішохідний перехід по вулиці Соборна. Відео набрало велику кількість переглядів та коментарів. У декого дії хлопця викликали обурення, а дехто писав, що річ у тому, що такі колони непомітні і він просто не зрозумів, що везуть полеглого воїна.

Але перейшовши на сторінку Олександра Захарчука, який опублікував це відео, можемо побачити, що таких випадків по місту траплялося не мало. Тому це вже не випадковість і питання з правильною поведінкою стосовно Героїв, які повертаються «на щиті», слід було б підняти.

Журналістка «20 хвилин» зв'язалася  Олександром, який вже понад 20 років працює в міський ритуальній службі міста Вінниці. Він військових, як розповів чоловік, возить з початку війни, з 2014 року і до сьогодні.

Відео дня

Людям байдуже, доки їх не торкнулася війна на пряму

Олександр розповів, що почав знімати і викладати подібні відео саме через таку часту неповагу мешканців міста.

— Ще кілька місяців тому не так багато хлопців поверталося, а зараз майже щодня доводиться їх возити. А коли поряд з тобою їдуть рідні, то без сліз, чуючи їх крики, не можеш везти, — говорить Олександр. — А потім бачиш, що хтось бере і перед вами переходить дорогу, тим самим розриваючи колону, або починає обганяти. То злість бере. І думаєш, а як на таку неповагу дивитися рідним? А буває, розірвуть колону, не місцеві військові відстануть і загубляться. То потім шукаємо ще їх...

Олександр Захарчук та волонтер Ярослав Пашкевич, який часто супроводжує колону з полеглим захисником, кажуть: за два роки повномасштабного вторгнення вони були свідками не просто неуважності громадян та їх байдужості, а й нахабного ставлення. Тому порушити таке питання зараз, як ніколи, актуально.

— Я спеціально купив відеореєстратори на перед і зад, щоб показувати таку неповагу до наших захисників, — говорить Ярослав. — Так то я ними ніколи не користувався, але тепер зрозумів, що потрібно.

У коментарях під відео Олександра можна побачити, що багато людей шукають пояснення діям тих чи інших людей, мовляв, кортеж був непомітний, або їх не чути. Та, як сказали обидва чоловіки, люди і на поліцейські автомобілі нечасто реагують.

— Пишуть, у вас наклейка маленька, не зрозуміло, хто ви, або у вас жовті мигалки, ви не помітні, — розповідає Олександр.

— А в нас, щоб ви розуміли, перед тим і сині були, але все одно ніхто не помічав, — пригадує Ярослав.

Та все ж, як кажуть чоловіки, серед коментарів знайшли пояснення, чому людям байдуже на такий ритуал. Вважають, що їх просто війна на пряму не торкнулася.

Це лише у Вінниці так?

Стало також цікаво, а як повернення захисників відбувається в районних центрах та селах Вінниччини, на що Олександр та Ярослав одразу відзначили: подібного ставлення там ні разу не помічали.

Для прикладу навели Калинівку, де захисників проводжають живим коридором буквально усім містом.

— Виходять усі, з магазинів, автомобілів і стають на коліно. Грає прощальна музика, все місто прощається з загиблим воїном. І мер міста присутній на усій поховальній процесії, — розповідає Олександр.

Найпроблемніша Соборна

Як кажуть Ярослав та Олександр, коли маршрут йде через Соборну, то тільки і гадають, на якому пішохідному переході цього разу підуть люди.

— Там найчастіше виникають такі ситуації. І знаєте, я б зрозумів, як би десь з-за повороту виїхали, а це ж по прямій, через центральну вулицю міста, з сигналом, — говорить водій. — Ну, як можна не побачити? Або якщо вже пішли і вам зробили зауваження, то поверніться назад, а не йдіть далі.

Найчастіше байдужість бачать серед молоді, яка переходить дорогу біля Торгово-економічного інституту. Тому мають ідею звернутися до відділу освіти, щоб попросити, можливо, провести виховні години і пояснити молоді, як слід себе поводити перед колоною з полеглим захисником. Також варто приділити увагу цьому питанню батькам.

@vn20minut 💔 вінничани, не будьте байдужими. Вшанувати пам'ять про полеглих Воїнів — найменше, що ми можемо зробити на знак подяки та співчуття. @Олександр Захарчук #нащиті #воїни #нашігерої #вічнапамять #вінниця2023 ♬ оригінальний звук - Новини Вінниці

Як розпізнати колону «на щиті» та як правильно діяти?

То яка правильна поведінка пішоходів та водіїв під час руху колони з полеглим воїном? Підготували головні пункти, на які варто звернути увагу вінничанам.

Що таке «на щиті»?

Генеральний штаб ЗСУ ще в серпні минулого року прийняв рішення змінити старе радянське кодування «вантаж 200» на фразеологізм «на щиті». Така заміна пов'язана з новими принципами української армії, а саме тим, що зараз на першому місті є люди, а вже потім озброєння.

Також така заміна відбулася з ціллю пояснити, що наші полеглі оборонці — особистості, гордість і честь Держави, а не якийсь «вантаж 200», і кожна смерть захисника України — трагедія для всієї України.

«Трагедія для всієї України» — це головне, що варто винести з розуміння цих двох слів, тому і важливо з повагою віднестися до повернення Героя додому, зупинитися, зняти головний убір і віддати шану захиснику в хвилині мовчання.

Як розпізнати кортеж із полеглим військовим?

Це колона з декількох автомобілів. Попереду зазвичай їде або патрульна поліцейська машина, або авто, що супроводжує. В обох випадках перше авто буде з мигалками синього або помаранчевого кольору. Також буде звук сирени, який сповіщає про рух колони. Замикає колону автомобіль з зеленим проблисковим маячком.

На машині, що везе полеглого Героя завжди є наліпка ритуальна служба, а також зараз ви можете бачити велику назву «На щиті». Крім того, будуть прапори України.

Як діяти?

Якщо говорити мовою ПДР, то коли колона супроводжується автомобілями оперативної служби з увімкненими проблисковими маячками або спеціальними звуковими сигналами (п. 25.1 цих Правил), то її обгін, випередження і паралельний з нею рух (п. 3.4 Правил), заняття місця в колоні, заборонені. Водій зобов'язаний рухатися за замикаючим колону автомобілем оперативної або спеціальної служби.

І з релігійної точки зору, якщо ви бачите, що рухається похоронна процесія, забороняється переходити їй дорогу. За повір'ями, через це з вами може статися лихо.

Тож, коли ви побачили колону, зрозуміли, що це «На щиті» повертається Герой, то слід зупинитися як пішоходам, так і водіям. Щоб найкраще віддати шану захиснику нашої країни, зніміть головний убір, водії вийдіть з автомобілів та схиліть голови в мовчанні. Якщо є така можливість, то можна стати на коліно перед загиблим воїном.

І варто пам'ятати, що війна триває з 2014 року, а зараз її активна фаза, і вона по всій країні. А те, що зараз ми, вінничани, можемо спокійно гуляти містом, то цим завдячуємо саме нашим воїнам. Як живим, так і загиблим. Тому повинні Захисників шанувати та бути вдячними за подвиг кожному, хто повернувся «На щиті».


Читайте також:

«Сюди постійно привозять наших хлопчиків»: як виглядає Алея Слави на Сабарівському кладовищі

«Ну як я зараз тут ляжу? Там же син малий і жінка». Інтерв'ю з бійцем Романом Мушенком

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Максим Коломийчук

    найбільше зневаги до живих воїнів і до сімей загиблих проявляє влада
  • Ніна Швець

    Пропоную свою думку. Коли поліція супроводжує груз 200, вони подають сигнали, їх замало, оголошуйте "пропустіть колону - воїн на щиті!' Зупиняться всі! Люди не знають, а деколи не уважні, заклопотані, і головне непопереждені про колону. Це зовсім не значить, що байдужі. Особливо на перехрестях, поліція повинна сповіщати!
  • Лариса Дидух

    Господи Люди схаменіться ,хлопці воюють за то щоб ви спокійно спали і ходили, що за неповага???Жах!!!! Ви що в лісі виховувались!!!!!
  • Надія Ш

    25 січня 2024 року у Преображенському Соборі відспівували молодого воїна. Весь транспорт проїжджав швидко, крім трамваїв № 313, 314, які зупинились на хвильку для вшанування памяті Героя. Честь водіям цих трамваїв.

keyboard_arrow_up