«Сюди постійно привозять наших хлопчиків»: як виглядає Алея Слави на Сабарівському кладовищі

«Сюди постійно привозять наших хлопчиків»: як виглядає Алея Слави на Сабарівському кладовищі
  • Кілька сотень наших військових поховали після початку повномасштабного вторгнення на цвинтарях Вінницької громади. У самому місті загиблих Героїв та Геройок хоронять на окремих кварталах. Як вони виглядають?

Після початку великої війни на Сабарівському кладовищі створили Алею Слави. На ній й по сьогодні ховають Героїв та Геройок, які повернулися додому на щиті. Точної кількості наших загиблих ніхто не називає, але у Вінницькій МТГ ця цифра наразі сягає приблизно кількох сотень. Підтвердженням цьому є численні прапори, що майорять над Алеєю. 

Поряд зі свіжими могилами можна побачити рідних кількох військових. Говорити з журналістами вони неохочі, лише часом витискають з себе окремі очевидні фрази: «На війні загинув», «Мій Герой», «Це мій син».

Відео дня

Через те, що кладовище розташоване буквально посеред поля, ним постійно гуляють вітри. Особливо це відчувається якраз таки в оточенні великої кількості стягів, які вітрюган норовить розірвати.  

— Тут завжди холодно. І через погоду, і через скорботу, — говорить мати загиблого Героя, паралельно пильнуючи, аби її не фотографували, — Він загинув у серпні 2022-го. Мені подзвонили зранку і сказали про це. Минуло більше як рік, але рука досі іноді тягнеться до телефону, щоб йому подзвонити.

Жінка з чоловіком прибирають клаптик землі поблизу місця спочинку сина. Тато хлопця обережно, ніби боячись пошкодити, витирає від пилу гранітний надгробок. Поправляють штучні квіти. Поряд ставлять живі з власної клумби. 

Перед тим, як їхати дістають яблуко й термос. Наливають гарячий чай в паперовий стаканчик. Ставлять його поряд з фруктом. Пояснюють, що їхній син постійно або пив чай, або їв яблука. Тепер кожного разу, приїжджаючи до нього сюди, батьки привозять ці сакральні для них атрибути.

— Коли ми ховали сина, тут було набагато менше військових. А зараз ви й самі все бачите, — продовжує жінка. — Сюди постійно привозять наших хлопчиків… І скількох ще привезуть.

В адміністрації кладовища не називають кількості загиблих військових. Говорять лише, що всіма силами стараються допомагати їхнім рідним, зокрема покращуючи благоустрій. На кладовищі справді зроблені стежки між рядами, облаштовано великий паркінг та побудований колумбарій, який незабаром введуть в експлуатацію. 

За словами начальника Комбінату комунальних Підприємств Дмитра Науменка, наразі загиблих військових у Вінниці ховають лише на Сабарівському кладовищі, або за місцем прописки на території МТГ: Щітки, Вінницькі Хутори, Писарівка, Стадниця тощо.

Читайте також:

За смерть Андрія на відпочинку з друзями відповів один з 13-ти. Отримав шість років тюрми

Для Вінниці закупили 1,6 тисячі тонн дорожньої солі. На це витратили 9,5 мільйона гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up