Воєнний стан можуть призупинити на один день. Чому і коли?

Воєнний стан можуть призупинити на один день. Чому і коли?
У трьох ОТГ області готові до виборів в умовах воєнного стану
  • Петро Порошенко запропонував припинити дію воєнного стану на один день – 23 грудня
  • Просить парламент підтримати ініціативу
  • Це потрібно для того, щоб провести заплановані вибори в деяких об’єднаних територіальних громадах, де нині діє воєнний стан
  • Обирати депутатів і керівників громад мають у цей день у трьох ОТГ Вінниччини
  • Чи готові тут до проведення виборів?

У нашій області вибори заплановано у Павлівській (Калинівський район), Теплицькій і Соболівській ОТГ Теплицького району. Втім, ЦВК після запровадження воєнного стану скасувала проведення голосування у тих ОТГ, що знаходяться в областях, де діє воєнний стан. Чи відбудуться у цей день вибори, тепер залежить від парламенту. Чи підтримають депутати законопроект ?  Відповідно, можна буде сказати: будуть вибори в цей день, чи ні.

Якщо будуть, чи готові до їх проведення у нашій області. Відповідь на це питання з’ясовували  представники Громадянської мережі ОПОРА у нашій області. Ось що їм відповіли. Інформацію поширила представник мережі ОПОРА в області Галина Сегеда.

"Ми - готові до голосування!"

Теплицький селищний голова Руслан Трамбовецький:

Відео дня

-Ми готові, - каже пан Руслан. - Виборча комісія у нас працювала і зараз теж працює, оскільки готує передачу документів в архів та закриває питання, які прописала ЦВК. Громада зацікавлена, щоб вибори відбулися зараз, бо це також пов’язано з бюджетним процесом. Склалася ситуація, що ми не можемо прийняти бюджет на наступний рік як колишня громада, без урахування тих сіл, які з нами об’єднаються, бо ми вже включені в міжбюджетні відносини з державним бюджетом, окремо без району. А новий бюджет вже об’єднаної громади може приймати новообрана рада ОТГ. І якщо вибори не відбудуться зараз, то невідомо, як вони будуть у 2019 р. В інтересах громади, щоб вибори відбулися. Хоча є нюанси. Наприклад, у Законі чітко прописані строки створення дільничних комісій. Виборчий процес призупинено, тепер знов його треба відновити, деякі строки пройшли. Щоб потім не було підстав подавати в суд про визнання виборів недійсними.

"Хто розрахується з людьми за уже виконану роботу?"

Павлівський сільський голова Віктор Кособуцький:

-Виборчий процес у зв’язку з воєнним станом призупинено. Але вже завершена реєстрація кандидатів у депутати і на посаду голови ОТГ.  Якщо постанова буде прийнята і комісії запрацюють, я не думаю, що буде якась проблеми провести вибори. Але зараз питання в тому, що якщо навіть призупинили, то має заново початися процес. Цікава ситуація з територіальними комісіями, які зараз працювали. Люди місяць відпрацювали, тобто вони мають отримати якісь кошти. Були витрати на канцтовари. Були витрати на бензин, бо вони їздили на навчання в іншу область. Давались публікації в газети. І в них зараз рахунки «заморожено». Що робити цим людям? Якщо це новий виборчий процес, то хто розрахується за той? Якщо продовжать, то, звичайно, рахунок відкрити і кошти перерахуються, і все запрацює. Не думаю, що є проблема провести вибори. Реєстрація кандидатів завершилася. Саме це був важливий процес.

Соболівська сільська голова Віра Асауленко відповіла, що з цього приводу «нічого не може сказати».

Нема перепон

Представник  Президента у Верховній Раді Ірина Луценко повідомила, що президентський законопроект про вибори до місцевих громад у регіонах,  де діє воєнний стан, містить зміни до закону про правовий режим воєнного стану. Зокрема ним дозволяється  проводити місцеві вибори. У законопроекті зазначено день голосування - 23 грудня.

- На цю дату пропонується припинити режим воєнного стану для того, щоб в такий момент можна було проголосувати, - заявила пані Луценко. - У цей день  не буде діяти режим воєнного стану.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що вже провів консультації з представниками всіх парламентських фракцій і сподівається, що ВР розгляне президентський законопроект і прийме рішення.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • гость

    Нельзя категорически!.А вдруг в это время  Россия нападёт....

    Вася reply гость

    А вдруг не нападёт? Так и будем, как дураки, сидеть в военной позе.
  • Иванов Иван

    хохлосрач развлекается нужно зделать ище отходняк 24  после этого действия
  • Вася

    У меня предложение - сделать на Литинском направлении приостановку военного положения возле остановки Майдан. Шоб машины тормозии и брали о=попутчиков... Хотя бы в 8.00 до 10.00?
  • Галя

    Бабі Мані з луганського села потрібно, щоб дорога до пасовища була не замінована. Щоб електрички, автобуси ходили, можна було продати молоко та абрикоси і купити хліба. А вони зі своїми войнами та політиками. Що на Ростовщині, що на Луганщині в селах нема ні мови, ні язика - є суржик! Порошенко з Путіном з начала ввйни не раз бачились і казали добрий день. Могли повоювати або хоча б укусити друг друга абошо. І сразу війни б не було

    Юрий Бондарук reply Галя

    ...та був би мужиком, то хоч в пику зацідив би! ))) Було б негарно, несучасно, по сільському, але ЦЕ БУВ БИ ВЧИНОК, який би підняв цого рейтинг! (а ну задумайтесь іміджмейкери)))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up