Здавна цього дня господині випікають пісні пироги, готують голодну кутю і варять компот із сухофруктів. На стіл ставлять вареники, рибу, борщ, голубці та запечену картоплю. Усі страви мають бути пісними, адже віряни дотримуються одноденного посту, щоб очиститися перед Водохрещам.
Традиційною та головною стравою є голодна кутя.
Страву готують із пшениці з додаванням горіхів і родзинок. Маслом її не заправляють.
Пісний борщ
Його готують за звичайним рецептом, але без додавання м'яса. Також дехто додає для пікантного смаку в'ялену грушу.
Запечена риба
Її готують на грилі чи в духовці, так, як жарити не можна. Страва має бути пісною.
Пісні пироги
Вони є теж чи не однією із головних страв. Начинка може бути різноманітна: чи то овочі чи то ягоди.
Компот із сухофруктів або узвар
Напій готують на всі різдвяні свята. Водохресний Святвечір не є виключенням.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 11 від 13 березня 2024
Читати номер