Власний електротранспорт, нові дороги та робочі місця. Як Вінниця змінилася за п'ять років

Власний електротранспорт, нові дороги та робочі місця. Як Вінниця змінилася за п'ять років
  • Сьогодні, 28 серпня, відбулася чергова сесія міськради. Центральною подією став звіт Сергія Моргунова про завершення реалізації стратегії розвитку міста «Вінниця – 2020».

За останні п'ять років місто змінилося до невпізнаваності. З'явився сучасний Ситуаційний центр, камери якого розпізнають обличчя та автомобільні номери. Про це сьогодні, 28 серпня, розповів міський голова Сергій Моргунов.

Громадський транспорт перейшов на безготівкову оплату проїзду, вінницькі «Прозорі офіси» надають найбільше послуг в Україні, розвиваються три індустріальні парки, створюються нові робочі місця, будуються дороги. Загалом в секторі економіки створено дев'ять тисяч нових робочих місць. 

Також за цей час сформувалася повноцінна велоінфраструктура. А головну артерію міста річку Південний Буг очищають земснаряди. 

Відео дня

За п'ять років збудували шість нових дитсадків та школу на Поділлі, 24 спортивних осередків та ігрових майданчиків біля шкіл. За цей час місто стало доступним для людей з інвалідністю.

Вінниця почала власними силами виготовляти електротранспорт — зібрано 10 трамваїв та 6 тролейбусів. 

Опитування

Як ви оцінюєте роботу Сергія Моргунова за минулі 5 років?

Повністю виступ міського голови можна подивитися у відео. А далі в тексті — короткий опис найцікавішого, про що говорив мер Вінниці.

З 2016 року у Вінниці впровадили конкурс «Бюджет громадських ініціатив». Він дає можливість активним мешканцям пропонувати громаді цікаві проекти і втілювати їх у життя. За 5 років реалізували 49 ідей на майже 24 млн грн.

На Пушкіна,11 створили спільний майданчик для громадських організацій — соціохаб «Місто змістів». ГО за фінансової підтримки з міського бюджету реалізували 54 проєкти на суму майже 3,5 млн грн.

За ці п'ять років учасникам АТО/ООС та членам сімей загиблих виділили 694 земельні ділянки. Ще мають надати 330 наділів. 

З початку 2018 року запрацював муніципальний Ситуаційний центр. Він оснащений 819 камерами, які наділені штучним інтелектом. Ці відеокамери допомогли зафіксувати понад 33 тисячі правопорушень. 

Вінницькі Прозорі офіси з 2015 року прийняли 4 мільйони відвідувачів та надали більше мільйона послуг вінничанам.

У Вінниці відкрили три заводи та ввели додаткові потужності на семи підприємствах.

В цілому в секторі економіки міста за 5 років створили дев'ять тисяч нових робочих місць

За результатами всеукраїнського рейтингу Regional Doing Business 2018 Вінниця визнана містом, в якому найлегше вести підприємницьку діяльність в Україні. За оцінками незалежних рейтингових агентств України Вінниця має найвищі рейтинги інвестиційної привабливості. 

Доходи бюджету громади завдяки фінансовій децентралізації зросли в 3,3 раза — понад 4,8 млрд грн. Видатки бюджету розвитку зросли в 3,2 раза — понад 1 млрд грн.

З 2015 року Вінницю відвідало понад 235 тисяч туристів. І це лише ті, що залишалися ночувати у готелях міста. Сюди не входять люди, які приїжджали на один день. Наприклад, відвідати музеї чи сходити на фонтан.

У місті почали виготовляти електротранспорт: 10 трамваїв «Vin Way» та 6 тролейбусів «Vin Line». Збудували вставку трамвайної колії на вул. Пирогова/Келецька та відкрили новий трамвайний маршрут. Проведено реконструкцію дорожньої розв’язки площі Гагаріна з перекладкою колій за технологією «оксамитового шляху». За цією ж технологією замінили колії на вулиці Замостянській.

За 5 років капітально відремонтували, реконструювали або збудували 56 вулиць та доріг загальною протяжністю 52,2 км. Також за цей час уклали 44 ділянки тротуарів (29,6 км).

— За ці роки у приватному секторі за програмою співфінансування проведено асфальтування на 119 вулицях, прокладено 9,6 км водогонів та 24,1 км мереж каналізації Крім того, у місті за ці роки збудовано та відремонтовано 28 об’єктів зливової каналізації (загальною протяжністю 8 км), — каже Моргунов. — З 2015 року розпочався перехід вуличного освітлення на світлодіодні світильники – їх по місту встановлено уже понад 4800. Протяжність велодоріжок за 5 років зросла з 20 км до 75 км. Запроваджено муніципальний велопрокат Nextbike, який налічує 25 станцій на 180 велосипедів. По місту облаштовано 1200 велопаркомісць.

У місті збудували дві твердопаливні котельні, замінили 28 км теплових мереж, влаштували 209 ІТП теплопостачання та гарячого водопостачання.

— Одним із важливих елементів забезпечення якісною водою є стан річки Південний Буг. Ми з вами багато уваги приділили цьому важливому питанню. На сьогодні ми розпочали масштабну комплексну програму по очищенні 13  км річки, яка знаходиться у межах Вінниці. Для цього купили два земснаряди, баржу, залучили додаткову спецтехніку. Розпочали першу чергу реалізації цієї програми і вже підняли з дна річки 100 тис. кубометрів намулу. Але наголошую: якісна питна вода – це комплекс питань, в який входить і очищення самої річки і модернізація підприємства «Вінницяоблводоканал», — говорить Моргунов.

За 5 років мережа дошкільних закладів поповнилась шістьма дитячими садочками та школою в мікрорайоні Поділля. З 2015 року комплексно утеплили 10 шкіл та 9 садочків, в роботі — ще 7 садків і 3 школи.

У всіх садочках міста є системи очищення води, повністю або частково було замінено обладнання харчоблоків у всіх школах. В 52 дитсадках встановлені пароконвектомати.

Розвивався і спорт у місті: збудували 24 стадіони; оновили ігрове обладнання на майданчиках 45 садочків; спорудили 54 спортивних та ігрових майданчиків для мешканців; збудували футбольне поле для Палацу дітей та юнацтва за європейськими стандартами; реконструювали бігові доріжки стадіону в Центральному парку. 

Відремонтували за цей час сім бібліотек, оновили кінотеатр «Родина», відкрили Музей української марки та Музей моделей транспорту.

У 2016-му відкрили хоспісне відділення. За минулий рік тут паліативну допомогу отримали 668 пацієнтів.

А у 2017-му в першій лікарні відкрили після реконструкції сучасне відділення анестезіології та інтенсивної терапії, у «Центрі матері та дитини» — відділення гінекології.

Ще три проекти у реалізації: будівництво хірургічного корпусу МКЛ ШМД, будівництво Регіонального центру серцево-судинної патології та створення ПЛР-лабораторії в Муніципальному діагностичному центрі.

За 5 років у Вінниці повністю оновили низку громадських просторів: проведено реконструкцію проспекту Космонавтів із площею Костянтина Могилка, вулиці Замостянської, площі Ліверпуль, головного входу в Центральний парк, а також територію біля озера Миру по вул. Максимовича. 

Також повернули у місто історичну колонну — символ набуття Вінницею Магдебурзького права. У Вінниці з’явився перший в Україні повноцінний пам’ятник  Головному Отаману військ УНР і Голові Директорії Симону Петлюрі. А на честь Небесної Сотні Встановлено скульптурну композицію «Дерево Свободи» на однойменному майдані.

Щодо просторових рішень, то у центрі міста оновили площу Ліверпуль із встановленням арт-композиції на честь «Бітлз». Провели реконструкцію громадського простору довкола озера Миру – вперше за весь час його існування. В тому числі тут було проведено очистку самого озера, а також 2-х озер на Тяжилові, ставків на  в Пирогово та на П’ятничанах.

Також за ці роки капітально відремонтовано 180 дворів та прибудинкових територій, у місті висадили 4209 молодих дерев.

 

 

Читайте також:

Важливе за вчора. Найцікавіші новини 27 серпня, які ви могли пропустити

У поїзди повертають охоронців. Чи буде воєнізована варта у потягах, що йдуть через Вінницю?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Михайло Садовський

    Хто будує ту потвору на Привокзальній Площі? І чому вона так там потрібна, коли не вистачає місця для стоянок автомобілів, для автобусних зупинок, і те перехрестя перевантажне транспортом?
  • Игорь Цилинский

    🤣
  • Sasha Sinelnikv

    Снова пыль в глаза от горЕсполкома - а по сути пшик и показуха, и каждый год всё хуже и хуже.
  • ОБА НА

    А Баба Яга против....

    ОБА НА reply ОБА НА

    Уже три Баби Яни(-3)...

    ОБА НА reply ОБА НА

    Чотири(-4)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up