Вінниця стала на «Зелений курс». Що це означає для нас?

Вінниця стала на «Зелений курс». Що це означає для нас?
Для зеленого курсу ЄС Полотно прапору або жовті зірки міняють на зелені. Декларація «Зеленого курсу Вінниці» має наш герб по центру із зірками Євросоюзу / Колаж складений з фото: fb.com/SAMorgunov; coe.int
  • Наслідуючи країни ЄС міська влада проголосила «Зелений курс». Він передбачає зменшення шкідливого впливу на природу.
  • План розписаний на це десятиріччя, до 2030 року. У ньому і про зменшення кількості авто, і про створення зеленого каркаса міста.
  • То як планують зберігати та покращувати екологію міста?

Ми перші в Україні долучилися до Європейського зеленого курсу. Його мета — до 2050 року перетворити Європу на «кліматично нейтральний континент». Тобто, за наступні 28 років країни ЄС хочуть досягти нульового рівня забруднення екології та викидів парникових газів. 

Досягти схожої мети планують і у нас. Депутати міськради 28 січня ухвалили рішення №18 від 13 січня 2022 року «Про проголошення Зеленого курсу Вінниці». А разом із ним Дорожню карту заходів для реалізації програми.

Очікування від документа було таке, що тут будуть конкретні заходи. На кшталт «висадити 10 тисяч 500 дерев на вулицях Пирогова, Порика, Соборній». 

Відео дня

А реальність така, що поки «Зелений курс Вінниці» — це про розробку стратегій для комплексної роботи над проблемами, які ще потрібно дослідити. Хоча цей «дороговказ» на шляху до екологічного міста не без цікавих пропозицій.

Увесь транспорт має бути «еко»

Міська влада Вінниці декларує у «Зеленому курсі» орієнтацію на стримування зростання кількості автомобільного транспорту в місті. У Вінниці це планують робити через оновлення громадського транспорту та інфраструктури (зокрема, озеленення трамвайних колій - авт.). Амбітна мета — до 2040 року увесь муніципальний транспорт має бути екологічним.

Ранкові затори у Вінниці, 31 січня. Вони утворилися через аварію у Центрі, та обрив контактної мережі на Замості

Також мерія планує утворити зони міста з низьким рівнем викидів. Серед варіантів — Центр Вінниці. Ймовірно, для цього введуть нові заборони на проїзд Соборною для водіїв авто.

Ба більше, міська влада планує звернутись до Кабміну, аби урядовці звернули увагу на проблему «збільшення частки вживаних автомобілів у місті та утилізації акумуляторів від електромобілів». Бо тут треба загальнодержавне рішення.

Наостанок тут ще раз нагадують черговість пріоритетів, за якою у Вінниці повинні розбудовувати транспортну інфраструктуру: пішоходи, велосипедисти, громадський транспорт, автомобілі.

Зелений каркас і блакитні річки

Оскільки стратегія ЄС до 2030 року має на меті повернути природу у міста info, то міський «Зелений курс» передбачає створення зеленого каркаса міста. Паралельно цьому всі зелені насадження оцінять і нанесуть на онлайн-мапу.

З 2023 року у Вінниці почнуть впроваджувати Концепцію розвитку блакитно-зеленої інфраструктури. Простими словами, відновлювати та очищувати як Південний Буг, так і малі річки й інші водойми.

Річка Дьогтянець засмічена, але подекуди її простір схожий на дикий світ, куди ніколи не ступала нога людини/ Фото: vmr.gov.ua

Але перед усім цим міські посадовці спільно з науковцями оцінять темп зміни клімату у Вінниці та напрацюють план дій, як до цих змін пристосуватися.

Готуємось до змін клімату

Оскільки клімат змінюється, то має змінитися і сільське господарство, щоб не стався дефіцит їжі або зниження її якості. Це за стратегією ЄС.

Вінницький Зелений курс передбачає доєднання до європейської ініціативи, щоб розробити власну стратегію продовольчої політики. Посадовці пишуть, — для шкіл, дитсадків, лікарень та інших комунальних установ треба закуповувати місцеві органічні продукти.

Разом з бізнесом мерія ухвалить стратегію розвитку аграрного сектору на 2023-2024 роки та план поводження з харчовими відходами.

Посол ЄС в Україні Матті Маасікас привітав Вінницю з ухваленням «Зеленого курсу». Посадовець вважає, що приклад нашого міста може надихнути інші українські громади до зеленого переходу / Фото: fb.com/SAMorgunov

До того ж «Зелений курс» вказує, що підприємства Вінниці мають виробляти якнайменше відходів у процесі своєї роботи. За це міська влада обіцяє сприяти у виході на європейські ринки, а також допомагатиме у залученні коштів.

Посадовці міськради будуть працювати над залученням екологічних інвестицій, задля створення групи підприємств замкненого циклу (прим. — виробництво завдає мінімум шкоди довкіллю).

Сонячні панелі на дахах

Одним зі шляхів, як припинити шкодити природі — перехід на відновлювальні джерела енергії (далі - ВДЕ), йдеться в Європейському зеленому курсі. Вінницькі чиновники вивчать можливість альтернативної енергетики. А згодом будівлі комунальних закладів планують перевести на споживання енергії з сонячних панелей та інших джерел ВДЕ.

У Вінниці та приміських селах продовжить діяти програма утеплення старих житлових багатоповерхівок info. А при ремонті чи будівництві муніципальної інфраструктури потрібно прописувати умову щодо нульових відходів.

У країн Євросоюзу є план, що до 2030 року треба на 50% скоротити кількість відходів. Вінницькі чиновники вивчать досвід поводження з відходами у ЄС і розроблять Стратегію нульового забруднення Вінниці, яку будуть впроваджувати до 2030 року. 

Екопропаганда серед вінничан

Всі ці плани не спрацюють без ефективної інформаційної кампанії, — вважають автори «Зеленого курсу Вінниці». Тому посадовці декларують наміри постійно інформувати мешканців міста про зміни клімату, важливість збереження міського середовища, та про завдання «нуль викидів». А також будуть популяризувати здоровий образ життя і споживання органічних місцевих продуктів.

Цікавий елемент програми — щоб економити воду з-під крана в ОСББ, комунальних установах і приватному секторі пропонуватимуть збирати дощову воду. Як її потім використовувати? Продемонструють на пілотному проекті в одному з вінницьких будинків.

Раніше, нагадаємо, ми перевірили радіаційний фон у різних районах Вінниці.

 

Читайте також:

У Вінниці вирішують, що робити з малими річками. «Під прицілом» Дьогтянець

«Пакет з пакетами — настав твій час». Як у магазинах Вінниці дотримуються нововведень

(Не) сортування сміття: куди везуть відходи вінничан, які вони викидають роздільно?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (17)
  • Ирина Ирина

    Свет подорожает
  • Tala Krypina

    А мені цікаво як будуть зменшувати кількість авто ? Підпалом ?
  • Ольга Павленко

    Знищили всі заводи та фабрики. Нічого не працює. Людей «видавили» за кордон працювати. Дяхуємо!
  • Олександр Домбровський

    Не той зелений курс, якого всі чекали 😄

keyboard_arrow_up