Вінниця буде з водою: завтра «Водоканал» не відключать від світла

Вінниця буде з водою: завтра «Водоканал» не відключать від світла
  • На минулому тижні постачальник електроенергії «Енера Вінниця» повідомив, що через 7-мільйонний борг збирається відключити від світла обласний Водоканал.
  • За день до знеструмлення водоканальники написали, що питання розрахунків врегульовано. Тож водогін та каналізація у Вінниці буде працювати в звичайному робочому режимі.
  • Звідки борги у «Водоканалу» та які є шляхи вирішення проблеми?

«Вінницяоблводоканал» має борг 6 975 056, 76 грн за використану електричну енергію. Це сума без врахування авансового платежу за листопад – 9 832 735, 20 грн. Згідно з договором про постачання електричної енергії, КП «Вінницяоблводоканал» має сплачувати аванси щомісячно, у розмірі 100 % від загального споживання.

Тому ми закликаємо комунальне підприємство розрахуватись за спожиту електричну енергію до 26 листопада. У разі несплати Товариство буде вимушене припинити електропостачання водоканалу за заборгованість», — йшлося у повідомленні товариства «Енера Вінниця» на офіційній сторінці у фейсбук.

Але сьогодні, 25 листопада, вінницькі водоканальники повідомили, що рахунки сплачені:

Відео дня

«КП «Вінницяоблводоканал» доводить до відома споживачів та ЗМІ інформацію, що станом на 25 листопада питання розрахунків з товариством «Енера Вінниця» за фактично спожиту електричну енергію у жовтні врегульовано, оплату у 100% обсязі буде здійснено до 26 листопада. Тому, послуги з централізованого водопостачання та водовідведення будуть надаватись безперебійно, у звичному робочому режимі», — пише «Вінницяоблводоканал» на офіційній сторінці у фейсбуку.

Звідки борги?

Борги у КП «Вінницяоблволоканал» перед електропостачальниками почали накопичуватись з 2017 року. Їхня поява — це сукупність проблем, в появі яких обласні чиновники звинувачували НКРЕКП:

«Сьогодні підприємство в результаті регулювання договору на переуступку боргу має збитки 37 мільйонів гривень, які були зняті з водоканалу НКРЕКП. Складно говорити, яким чином виходити з ситуації, яка сьогодні склалася, тому що компенсації різниці в тарифах державою не передбачена. Загальна сума різниці в тарифах становить приблизно 240 млн грн по підприємству», — казав заступник голови облдержадміністрації Василь Броварник.

Водночас, причиною зростання боргів стала нова модель ринку електроенергії, про що говорив депутат облради Андрій Ковальов:

«Дія нового закону про ринок електроенергії, а саме – необхідність 100% передоплати, призведе у вересні-жовтні цього року до критичної ситуації по водоканалах по всій Україні. Що в результаті і сталось. Але при тому всьому (НКРЕКП) забула зробити найголовніше — вкласти це (предоплату) в тариф Водоканалу», — казав Ковальов.

А у обленерго пояснювали, що борг Водоканалу за електроенергію утворився протягом останніх трьох років: 

— За ці три роки було чимало зустрічей. Ми чули обіцянки від «Водоканалу». У нас був ресурс, щоб покривати борги «Водоканалу»: кредитний ліміт у банку, який ми повністю вичерпали, — казав гендиректор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук.

Шлях вирішення проблеми

Дотації.

Через те, що енергетики відключати водоканал за борги, Вінниця залишалися без води на 1-2 дні у лютому та у жовтні цього року. Таким «шантажем» енергетики змушували міську та обласну владу заплатити за спожиту електроенергію з коштів платників податків, якщо свої борги не може погасити «Водоканал».

Так цієї осені обласна і міська ради виділили сумарно 10 мільйонів гривень на покриття боргів «Водоканалу» через теплопостачальні підприємства. А на сесії міськради, 1 листопада, виділили ще 7,7 мільйона гривень на плату за електроенергію «Вінницяоблводоканалу».

Гендиректор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук домовився з міською владою, що відключень не буде в разі нової реструктуризації боргів «Водоканалу», яка триватиме до 2021 року:

  • До кінця 2019 року з бюджету Вінниці виділяють на погашення боргу «Водоканалу» 5,229 мільйона гривень.  
  • Надалі, з січня 2020 року до жовтня 2021 року, борг Водоканалу виплачуватимуть по 2,131 мільйона гривень щомісячно.

І цю «формулу Поліщука» негласно прийняли у міській раді:

— Ми вишукуємо 5 мільйонів 229 тисяч гривень, щоб виділити їх ще в цьому 2019 році на рахунок міськтеплоенерго для погашення боргів «Водоканалу». Щодо платежів по заборгованості в наступному році — це опрацьовується у бюджеті Вінницької міської ОТГ на 2020 році, — казала директор департаменту фінансів Наталія Луценко.

P.s.
«Ситуація для водоканалів покращується»

Асоціація водоканалів зазначає, що ситуація на енергетичному ринку покращується. Завдячуючи все тій же НКРЕКП, яку раніше звинувачували у спричиненні катастрофи для підприємств водної галузі:

«За останні три місяці ціна на електроенергію для водоканалів знизилася в середньому на 0,3 – 0,4 грн/кВт, що дозволило стабілізувати роботу підприємств водної галузі.

Це стало можливим завдяки злагодженим діям представників уряду та НКРЕКП, які привели у відповідність механізми функціонування ринку електроенергії, дозволивши закуповувати її без посередників, чим значно зменшили вартість», — пишуть на сторінці водоканальники.

Про особливості нової моделі ринку електроенергії писали в матеріалі: Одні – виробляють світло, а інші – продають. Що нам від реформи енергоринку?

А також вінницька «Енера» почала грозитися відключити від електроенергії побутових споживачів, про що у статті: «Листи щастя» про відключення світла розсилатимуть вінничанам щомісяця

Опитування

Як ставитесь до суперечки між енергетиками і водоканальниками?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    "Борги у КП «Вінницяоблволоканал» перед електропостачальниками почали накопичуватись з 2017 року. Їхня поява — це сукупність проблем, в появі яких обласні чиновники звинувачували НКРЕКП"

    Звичайно,одна "Енера" чого варта! Вона не зробила НІЧОГО,за що могла-б ДІЙСНО отримувати плату від споживачів. Вона прийшла на все готовеньке. І "компетентним органам" варто реально взятися за розслідування цієї справи.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up