Борг Водоканалу перед енергетиками Вінниця погасить через тепловиків. Перший платіж — 5 мільйонів гривень

Борг Водоканалу перед енергетиками Вінниця погасить через тепловиків. Перший платіж — 5 мільйонів гривень
  • Щоб енергетики не відключали Водоканал від світла депутати вирішили передати 5,2 мільйона гривень обленерго та 2,5 мільйона «Енері».
  • І вже незабаром місто знову платитиме за борги Водоканалу, які сягнули біля 60 мільйонів гривень

На сесії міської ради, 1 листопада, ухвалили рішення передати кошти на покриття боргів «Водоканалу» перед енергетиками. Загалом, виділили 7,7 мільйона гривень, щоб обленерго і «Енера Вінниця» не відключали водоканальників від світла, що спричине зупинку водогону і каналізації у Вінниці. Як саме будуть платити борги обласного Водоканалу, який не є у власності міста, пояснив мер Вінниці Сергій Моргунов:

— Одне з рішень, які ми сьогодні приймаємо, передбачає спрямування 5 мільйонів 229 тисяч гривень на міськтеплоенерго, яке виплатить свій борг перед Водоканалом. І відповідний ресурс обласний водоканал спрямує на погашення боргу перед енергетиками.

Друге рішення — приймається по «Енері». Пропоную направити субвенцію в обласний бюджет в розмірі 2,5 мільйона гривень, аби покрити касовий розрив між тарифами Вінницяоблводоканалу і постачальною організацією «Енера Вінниця».

Відео дня

І після рішення буде за обласною радою. Наголошую, Вінниця має прийняти у власність обласне комунальне підприємство «Вінницяоблводоканал», аби подібних конфліктів з енергетиками не виникало у майбутньому, — каже Моргунов.

Потрібен аудит зараз

Мер Вінниці також зазначив, що після прийняття «Вінницяоблводоканалу» у власність міста на підприємстві проведуть аудит, інвентаризацію та приймуть відповідні кадрові рішення.

— Разом з цим, визначити стратегію цього комунального підприємства і суттєво вплинути на покращення якості питної води. І в тому числі, реконструкція очисних споруд, — каже міський голова Сергій Моргунов.

Депутатка Ганна Давиденко зауважила, що потрібно вимагати аудит Водоканалу перед тим як приймати підприємство на «плечі» вінницької міської громади.

— Чому ми не можемо виступити з вимогою зробити аудит? Водоканал ще рік тому був прибутковим, а тепер є збитковим підприємством. Потрібно знайти гроші, які раптом зникли з рахунків  Водоканалу, щоб кожної сесії міськради не виділяти гроші на покриття збитків.

На це Моргунов відповів, що підприємство є в обласній власності, і ним керує обласна рада. Тож мерія може звертатися», рекомендувати», але аж ніяк не вимагати проводити аналіз роботи підприємства. Тим паче, за словами мера, такі звернення на облраду вже були.

Платитимемо і далі

Сума — 5 мільйонів 229 тисяч гривень є першим платежем, який через тепловиків перерахують обленерго. Про це розказала директорка департаменту фінансів міськради Наталія Луценко.

— Ми вишукуємо ще 5 мільйонів 229 тисяч гривень, щоб виділити їх ще в цьому 2019 році на рахунок міськтеплоенерго для погашення боргів «Водоканалу». Щодо платежів по заборгованості в наступному році — це опрацьовується у бюджеті Вінницької міської ОТГ на 2020 році, — каже Луценко.

Таку формулу погашення боргів пропонував генеральний директор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук:

  • Протягом наступних двох місяців з бюджету Вінниці виділяють на погашення боргу «Водоканалу» по 5,229 мільйона гривень. 
  • Надалі, з січня 2020 року до жовтня 2021 року, борг Водоканалу виплачуватимуть по 2,131 мільйона гривень щомісячно.

Нагадаємо, обласний Водоканал, станом на кінець жовтня, був винен енергетикам 63 мільйони гривень. Як пояснювали в обленерго цей борг утворився протягом останніх трьох років:

— За ці три роки було чимало зустрічей. Ми чули обіцянки від «Водоканалу». У нас був ресурс, щоб покривати борги «Водоканалу»: кредитний ліміт у банку, який ми повністю вичерпали, — казав Поліщук.

Директор Водоканалу Олександр Чернятинський (зліва) і директор обленерго Андрій Поліщук

— Цей борг пояснюється з невідповідністю тарифу, — казав директор водоканальників Олександр Чернятинський на сесії облради 26 вересня. — Минулого, 2018 року, ми працювали за тарифом 2017 року за цінами 2016 року, а ціни на електроенергію змінювалася планово щоквартально. Борг у нас накопичився протягом трьох років. Найбільша сума зібралася 2018 року. Покриття тарифу 2018 року було всього на 70% від планових витрат.

Тож енергетики дійшли до крайнощів: у лютому 2019 року вперше відключили «Водоканал» через що пів Вінниці протягом двох днів було без води та зробили так само та у жовтні 2019-го. Ситуація вирішувалася через органи влади: обласна і міська ради виділили сумарно 10 мільйонів гривень на покриття боргів «Водоканалу» через теплопостачальні підприємства.

До цього, у серпні 2019-го, Вінницька міськрада прийняла рішення, яким дає згоду на прийняття у комунальну власність майна обласних Водоканалу і теплокомуненерго. Причина — хочуть взяти те, що на території Вінниці, аби мати можливість підтримувати та покращувати якість комунальних послуг.

Опитування

Як ставитесь до суперечки між енергетиками і водоканальниками?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • без

    Ждут пока загорится,а потом берут кредиты и тушат огонь..
    Взяли кредит на покупку лед ламп!
    Зачем?
    Что нельзя было предусмотреть покупку в следующем году из бюджета?ОТДАВАТЬ ТО С ПРОЦЕНТАМИ ПРИЙДЕТСЯ...
  • Ols Kat

    а звiдки взявся борг міськтеплоенерго перед водоканалом?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up