Майно обласних «Водоканалу» і «Теплоенерго» хочуть передати на баланс Вінниці

Майно обласних «Водоканалу» і «Теплоенерго» хочуть передати на баланс Вінниці
  • На сесії міськради, 30 серпня, депутати ухвалили два рішення, щодо передачі майна двох обласних КП.
  • У мерії кажуть, що хочуть взяти те, що на території Вінниці, аби мати можливість підтримувати та покращувати якість комунальних послуг.
  • Але це рішення — ще не остаточне.

Депутати міської ради підтримали передачу майна двох обласних КП «Вінницяоблводоканал» і «Вінницяоблтеплоенерго» у комунальну власність Вінниці. Як роз’яснив директор департаменту комунального майна Ігор Шутак, це стосується тільки того майна та об’єктів інфраструктури, що є на території Вінницької міської громади.

— Цим рішенням ми ще не прийняли у комунальну власність ці об'єкти. Це наша ініціатива, що ми готові прийняти у комунальну власність. Далі ми звертаємося до власника, засновника цих об'єктів — Вінницької обласної ради. У разі їхнього позитивного рішення, ми розпочнемо процедуру передачі майна до комунальної власності, — каже Шутак.

Відео дня

Чому нам потрібне їхнє майно?

— «Вінницяоблтеплоенерго», у переважній більшості, обслуговує важливу соціальну інфраструктуру та бюджетні установи на території міської ОТГ. Більшість майна «Вінницяоблводоканалу» знаходяться на території Вінниці. На нашу думку, відповідальність за якість послуг мусило б нести місто. У тому числі, й витрати на їх розвиток.

А щодо стану цього майна? Є попередній аналіз?

— Ні. Звернення надсилаємо до обласної ради та очікуємо на їхню реакцію щодо нашої ініціативи. Тобто, те, що ухвалили на сесії міської ради — це тільки перший крок, — каже директор департаменту комунального майна Ігор Шутак.

Коментуючи рішення депутатів по «Водоканалу» міський голова Сергій Моргунов  розказав, що місто готове взяти відповідальність за стан питної води:

— Ми хочемо прийняти цей об'єкт у комунальну власність, щоб зайнятися його розвитком. Але на сьогодні ми не бачимо стратегії підтримки підприємства обласного Водоканалу. Ми знаємо, які є виклики щодо ремонту очисних споруд на Сабарові. Виділено біля 20 мільйонів гривень на реконструкцію цього об'єкту, але на сьогодні це фінансування припинено. І проблема не вирішена до кінця.

Я думаю, що це складна і довга дорога, як у нас з «Вінницяміськтеплоенерго», де ми ще у 2007 році прийняли стратегію розвитку, з 2011 року працюємо з нашими швейцарськими партнерами для реконструкції тепломереж. І на сьогодні це вже дало нам можливість скоротити на 20% споживання газу та покращили якість надання послуг в таких тяжких мікрорайонах як Тяжилів, вулиця Максима Шимка, Антонова. Завершуємо процес по мікрорайону Зулінського-Київська.

Аналогічно нам прийдеться робити у частині покращення якості питної води. І це є не тільки самі очисні споруди, очищення води, а й мережі. Тільки по каналізації — це близько 600 кілометрів по Вінниці. А по водогону — понад 500 кілометрів! 

Тому ми розпочинаємо серйозну і кропітку роботу, — каже Моргунов.


Утім, Вінниця вже має 54 комунальних підприємства, серед яких є й найбільший теплопостачальник у місті — «Вінницяміськтеплоенерго» і найбільший перевізник — «Вінницька транспортна компанія». 

Ці підприємства приносять як прибуток, так і «з’їдають» міську казну. На поповнення статутних капіталів комунальних підприємств заплановано 118 мільйонів гривень у 2019 році. При тому, невідомо скільки «перетягне» на себе грошей таке масштабне підприємство як «Вінницяоблводоканал», в разі його переведення на баланс Вінниці.

Раніше місто намагалося прийняти пристань «Вінниця», але не вдалося.


Читайте також:

Фото: архів «20хвилин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Людмила Безпалько

    Шановні журналісти, висвітліть процес встановлення індивідуальних газових лічильників у Вінниці. Замість 3,5 тис грн і 3 днів, це тепер коштує 6 тис грн і 3-4 місяці тяганини. Це при тому, що в Україні в деяких областях облгази програли суди і зобов'язані встановлювати їх безоплатно.
  • Людмила Безпалько

    Шановні журналісти, висвітліть процес встановлення індивідуальних газових лічильників у Вінниці. Замість 3,5 тис грн і 3 днів, це тепер коштує 6 тис грн і 3-4 місяці тяганини. Це при тому, що в Україні в деяких областях облгази програли суди в зобов'язані встановлювати їх безоплатно.
  • Иван

    Многоходовка.Потом,после передачи их обанкротят и как не рентабельные продадут за бутылку Регины.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up