Вінницького митрополита викрили у роботі на росію. А хто це? (ОНОВЛЕНО)

Вінницького митрополита викрили у роботі на росію. А хто це? (ОНОВЛЕНО)
Фото зроблені під час обшуків правоохоронцями. Джерело: facebook-сторінка СБУ
  • СБУ провела обшуки в одного зі священнослужителів УПЦ МП на Вінниччині.
  • Слідчі виявили пропагандистську літературу, яка виправдовує агресію росії. А також знайшли відомості, що людина розпалювала ворожнечу між вірянами, дописуючи на власному сайті.
  • Розповідаємо, що відомо про фігуранта обшуку. Він, до речі, заявляє, що докази, знайдені СБУ, в його помешканні та єпархії, не мають до нього «жодного відношення».

Служба безпеки України викрила керуючого однієї з єпархій УПЦ МП на Вінниччині, який виправдовував агресію рф і розпалював міжконфесійну ворожнечу серед вірян. Про це повідомили на facebook-сторінці відомства.

Виправдовував агресію росії

«Слідство встановило, що навіть після початку повномасштабного вторгнення окупаційних військ в Україну священнослужитель підтримував політику кремля та схвалював дії рф. Митрополит на власному інтернет-ресурсі розміщував публікації, які містять заклики до розпалювання міжконфесійної ворожнечі», — йдеться в повідомленні.

СБУ спільно з поліцією провели санкціоновані обшуки за місцем проживання священнослужителя, так і в єпархії. Правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, друковану проросійську пропаганду, інші речові докази, що направили на експертизу.

Відео дня

Серед пропагандистської літератури, яка була у священника, заклики до визнання так званих «лнр» і «днр», повідомлення зі змістом, що «Донбас - це росія». А також роздруковане звернення президента росії володимира путіна та патріарха УПЦ МП кирила.

А про якого митрополита йде мова?

Обшуки 11 жовтня проводили у митрополита Тульчинського і Брацлавського УПЦ московського патріархату Іонафана (в миру — Анатолій Єлецьких). Цей факт підтвердив журналісту речник обласного управління СБУ Денис Закаблук.

Священик Іонафан родом з воронезької області росії, його ще називають церковним композитором і перекладачем. Освіту здобув у ленінградській духовній академії.

До його становлення причетний нинішній головний піп росії кирило гундяєв. У 1978 році він, очільник ленінградської духовної академії,  рукоположив Іонафана у сан ієромонаха. У 1988-1989 роках Іонафан служив намісником Києво-Печерської Лаври. У сан архімандрита його благословив патріарх московський пимен.

Сім років Іонафан був керуючим справами УПЦ Московського патріархату, входив до складу Священого синоду. Служив у храмах на Київщині, Сумщині, Херсонщині.

У нашій області з 2006 року — архієпископ Тульчинський і Брацлавський, а з 2014-го — митрополит Тульчинсько-Брацлавської єпархії УПЦ московського патріархату.

ОНОВЛЕНО. Позиція митрополита Іонофана

На сайті УПЦ МП опублікували коротку новину про обшуки в помешканні митрополита Іонофана. Там зауважили, що священнослужитель «спростував дезінформацію щодо результатів обшуку в його приміщенні».

«Митрополит Іонафан (Єлецьких) спростував повідомлення у ЗМІ про результати проведених слідчих дій (обшуків 11.10.2022) за місцем його фактичного проживання та в Тульчинському єпархіальному управлінні працівниками Служби безпеки України, заявивши, що «”докази”, нібито знайдені в цих приміщеннях, жодного відношення ні до мене, ні до Тульчинської єпархії не мають», — йдеться в повідомленні.

Яка відповідальність?

У вінницькому главку поліції, який спільно з СБУ проводив обшуки, повідомили, що вилучені докази направлено на експертизи, за результатами яких фігурантам буде надана остаточна правова кваліфікація.

«За цим фактом слідчими обласного главку здійснюється досудове розслідування за частиною 2 статті 161 Кримінального кодексу України (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). За такі дії передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 5 років», — йдеться в повідомленні поліції.

Раніше, нагадаємо, розповідали, що вінничанину, який кликав путіна в Україну, повідомили про підозру.

 

Читайте також:

Ворог двічі атакував Ладижинську ТЕС. Вінницькі правоохоронці розпочали розслідування

В холодний сезон кишеньковому злодію працювати легше. Як упізнати «карманника»?

Штрикнув ножем в живіт. У Вінниці посварись два сусіди, один опинився в лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (46)
  • Лидия Бублик

    На Вінниччині до рашиських попів нікому немає діла,вони жирують як і раніше...ніби нічого не сталося,до монастиря черги з крутих авто кілометрові...от і висновок.
  • Алла Бугера

    Брехня,замовна стаття,немає офіційного підтвердження.Автор базікало
  • Анатолий Боролюк

    На місце дзвонів хай висить
  • Микола Добрянський

    Ну то що,МПатріархат,а нам хтось розповіда,що не буде молитись за Турків,то негайно чумадан,вокзал, расея.Дорогі Українці які ходять молитись до м.п.-вірте в Бога,а не в  попа і моліться за Україну,за ЗСУ в ПЦУ.СЛАВА УКРАЇНІ!!!

    Алла Поваляєва reply Микола Добрянський

    Микола Добрянський Героям Слава!

keyboard_arrow_up