Вінницькі активісти відстояли у суді пільговий проїзд АТОвців без обмежень

Вінницькі активісти відстояли у суді пільговий проїзд АТОвців без обмежень
«Вже друга інстанція стала на наш бік. АТОвці з усієї України можуть їздити у громадському транспорті Вінниці без обмежень», — каже Таїса Гайда / Фото з фб-сторінки активістки
  • З 1 січня у Вінниці діють обмеження пільгового проїзду. Залежно від категорії пільговикам дають 60/120 поїздок на місяць. Якщо вичерпали ліміт, — то за проїзд доведеться платити.
  • Вінницький «Автомайдан» і ветеранські організації частково оскаржили цей порядок в суді. Ветерани АТО-ООС зможуть їздити необмежену кількість разів.
  • Право необмеженого проїзду відстояли в апеляційному суді. Проте, ліміти для АТОвців продовжують діяти у Вінниці. Чому?

Сьомий апеляційний адмінсуд залишив у силі рішення, за яким мають скасувати ліміти на проїзд для учасників АТО/ООС.

«Уже традиційно ми виграли суд у Вінницької міської ради щодо обмеження пільгового проїзду. Тепер і в апеляції», — повідомила активістка вінницького «Автомайдану» Таїса Гайда.

В чому була суть справи? Чому АТОвці різко проти будь-яких обмежень свого безоплатного проїзду? Та чи буде «третій раунд» в суді між чиновниками і активістами?

Відео дня

Позов задовільнили частково

За порядком, який наприкінці 2020 року ухвалив виконком міської ради, учасники АТО/ООС мають 60 безкоштовних поїздок на місяць в трамваї, тролейбусі та автобусі. Якщо наїздять більше, то доведеться платити за квиток з власної кишені.

Ветеранів обурило таке рішення. Вони вважають, що «якщо не відстояти свої права, то завтра почнуть забирати інші пільги».

Громадські активісти «Автомайдану» та ряд ветеранських організацій подали на мерію в суд.

У червні Окружний адмінсуд в справі 120/246/21-а вирішив, що обмеження пільг для АТОвців порушує законодавство.

Адже держава «не може в односторонньому порядку відмовитися від зобов'язання щодо соцзахисту осіб, які вже виконали свій обов'язок перед державою щодо захисту її суверенітету і територіальної цілісності».

Те, що держава ще з 2015 року відмовилася платити перевізникам компенсації пільгового проїзду, суд не розглядав, бо «міжбюджетні відносини виходять за межі позову», який розглядався у суді.

Відтак, суд частково задовольнив позов активістів і ветеранів: обмеження пільг для учасників АТО/ООС скасувати, решта рішення виконкому про встановлення лімітів на проїзд для пільговиків залишили без змін.

«Ветерани їздять за своїми посвідченнями»

Мерія подала апеляційну скаргу на рішення першої інстанції. І за три засідання Сьомий апеляційний адмінсуд ухвалив рішення: «апеляційну скаргу залишити без задоволення, а рішення Вінницького окружного адміністративного суду від 14 червня 2021 року - без змін».

— Вже друга інстанція стала на наш бік. АТОвці з усієї України можуть їздити у громадському транспорті Вінниці без обмежень, — розповідає Таїса Гайда. — Ми проводили опитування серед наших учасників громадської організації і ветерани АТО/ООС не зазнають поки ніяких утисків та їздять в громадському транспорті за своїми посвідченнями.

Чи буде справа передана в Касаційний суд? Активістка відповіла, що наразі не отримувала повісток.

— На апеляції ми питали в міськрадівського юриста «чи буде третя інстанція?», на що він відповів «як виріше керівництво», — підсумувала активістка «Автомайдану».

Місто не може платити за всі поїздки пільговиків

Попри рішення суду ліміти для АТОвців поки не скасували.

— Нам виконком ніяких документів та ніяких нових рішень щодо електронного квитка не надавав. Поки ліміти на проїзд для всіх пільговиків діють без змін, — говорить речниця «Вінницякартсервісу» Вероніка Савчук.

А чим керувались в мерії, встановлюючи ліміти проїзду? У комунальному підприємстві «Вінницякартсервіс», яке опікується е-квитком, провели аналіз поїздок в муніципальному транспорті. За їхніми даними:

  • 140 тисяч пасажирів щодня перевозить муніципальний транспорт,
  • 50 тисяч з них — це пільговики,
  • 80% пільговиків здійснює до 40 поїздок на місяць. 

Уся ідея зі встановленням лімітів для пільговиків полягала у тому, щоб «Вінницька транспортна компанія» почала отримувати компенсації з місцевого бюджету за пільговиків.

Держава, як ми писали вище, відмовилася виплачувати компенсації перевізникам. Проте платити за необмежену кількість пільгових поїздок місцевий бюджет Вінниці не може. Отож, прийняли рішення, що пільговики отримають 60 (деякі категорії — 120) поїздок на місяць.

 — Враховуючи те, що для 80% пільговиків достатньо 40 поїздок на місяць, з 1 січня цього року запроваджено нові правила користування громадським транспортом КП «ВТК» для пільгових категорій населення: 60 безкоштовних поїздок щомісяця», — пояснювали у «Вінницякартсервіс».

Раніше, нагадаємо, пільговики намагалися скасувати електронний квиток у Вінниці. Однак програли вже дві судових справи.

Опитування

Питання до пільговиків. Чи вистачає вам ліміту безкоштовних поїздок на місяць?

 

Читайте також:

«Поохали і поїхали далі». Чому у вінницькому автобусі впали двері та що робити у таких випадках

«Маршрутками катайтесь і не скигліть». Чому вінничани незадоволені роботою контролерів

У Вінниці презентували 10 турецьких автобусів на газу і два нових маршрути

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Саша Кравчук

    А може замість безлімітних поїздок краще отримувати фіксовану сумму а то Донецьк та Луганськ  не звільнили а хочете все Спершу заслужать !

    Саша Кравчук reply Саша Кравчук

    Анна Баскевич Ходять на роботу то хай платять як усі в особливості хто служив по найму

    Анна Баскевич reply Саша Кравчук

    Саша Кравчук то ви вважаєте, що люди, які там не заслуговують на пільговий проїзд!?

    Саша Кравчук reply Саша Кравчук

    Анна Баскевич Я був в 14 коли треба було їх не допустить далі і не по контракту як на роботі

    Анна Баскевич reply Саша Кравчук

    Саша Кравчук то чому ви не звільнили, як там були?

    Саша Кравчук reply Саша Кравчук

    Анна Баскевич Я там був .Але не за пільги а тому що так потрібно.Пільгами з принципу не користуюсь бо вважаю що вони потрібні дітям- сиротам

    Анна Баскевич reply Саша Кравчук

    Саша Кравчук поїдьте звільніть!
  • Читач09

    ЦЕ СПРАВЖНЯ ПЕРЕМОГА!! А ТО ЩЕ 8 ГРИВЕНЬ ПЛАТИТИ хотіли заставити! Дулю з маком їм,а не 8 гривень! Ще треба добитися безкоштовного проїзду в маршрутках міських та приміських!

keyboard_arrow_up