Е-квиток у Вінниці не скасують. Пільговики програли апеляцію

Е-квиток у Вінниці не скасують. Пільговики програли апеляцію
Cудді залишили у силі рішення першої інстанції. Ним пільговикам відмовили у задоволенні позову про скасування е-квитка у Вінниці / Фото: fb.com/7aas.gov.ua
  • Понад 100 пільговиків у суді намагалися скасувати вінницький е-квиток, бо «ця система обмежує їхні права на безоплатний проїзд».
  • Окружний адмінсуд розглядав справу майже дев’ять місяців й в липні вирішив «відмовити у задоволенні позову». Сьогодні стало відомо, що пільговики програли і апеляцію

Суд відмовив у задоволенні позову пільговиків до міськради. Про це повідомляють на фейсбук сторінці Сьомого апеляційного адмінсуду.

«Колегія суддів 7ААС, заслухавши позиції усіх сторін за позовом громадян до Вінницької міської ради про визнання протиправними рішень щодо запровадження е-квитка, залишила в силі рішення суду першої інстанції, яким у задоволенні позову відмовлено», — йдеться у дописі.

Відео дня

Пільговики хотіли оскаржити рішення міськради, яким запроваджували роботу валідаторів у міському транспорті та сам Порядок регулювання е-квитка. Аргументи сторін та висновок суду будуть доступні після виготовлення повного тексту рішення, зазначають у 7ААС.

У чому суперечка

Понад 100 пільговиків через суд намагалися скасувати вінницький е-квиток, оскільки вважають, що ця система обмежує їхні права на безоплатний проїзд. 

У першій інстанції позивачі вимагали:

  • скасувати рішення міської ради, які «обмежують безоплатний проїзд для пільговиків»;  
  • встановити, що пасажир сам має обирати як йому розраховуватися за проїзд — готівкою чи безготівково; 
  • залишити паперові посвідчення пільговиків та паперові учнівські, студентські проїзні квитки; 
  • зобов’язати міськраду встановити, що пасажир, який зі своїх релігійних чи інших переконань не бажає реєструватися в системі е-квитка, мав можливість розрахуватися готівкою з водієм.

Позовні вимоги заперечували відповідачі — представники міськради, ТТУ та «Картсервісу». 

Окружний адмінсуд Вінниці розглядав справу дев’ять місяців і врешті-решт дійшов висновку, що «задоволенні адміністративного позову відмовлено». Останнє засідання відбулося 23 липня, а повністю судове рішення опублікували в серпні. І ми його детально розібрали.

Рішення першої інстанції

У судовому засіданні, 23 липня, допитали двох позивачів як свідків. Перший свідок заявила, що мала право безоплатно та без жодних перешкод користуватись міським транспортом, на підставі пільгового посвідчення державного зразка. Проте дізналася, що за е-квиток їй потрібно буде заплатити та передати свої персональні дані. Разом з іншими позивачами прийшли на зустріч з директором «Вінницякартсервісу», яка не хотіла конструктивної розмови. Через це звернулися до суду.

Друга людина заявила, що про е-квиток дізналася зі ЗМІ. Їй стало відомо, що у Вінниці збираються обмежити безкоштовний проїзд пільговиків. Натомість на зустрічі з директором «Картсервісу» вона дізналась, що впровадження е-квитка здійснюється з подальшим вилученням готівки з транспорту. Цій людині озвучили пропозицію отримати неперсоніфіковану картку, однак свідок вважає цю пропозицію неприпустимою, бо не користується картками взагалі.

Фото: voas.gov.ua

Позивачі нарікають, що міська влада не мала права впроваджувати е-квиток.

Суд встановив, що після прийняття Закону №1812-VIII міська влада отримала таке право.

Позивачі вимагали оскаржити рішення міськради №1254 від 27 липня 2018 року, як таке, що скасовує їх право на пільговий проїзд в міському транспорті. І як наслідок, порушує їхні права, визначення статтями 3, 8, 21-24, 27-29, 31, 32, 34, 35, 46, 64 Конституції України та статтею 8 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Суд встановив, що рішення міськради №1254 не обмежує прав пільговиків, адже передбачає отримання електронного квитка на безоплатній основі. Необхідність отримання карток на безоплатній основі пільговиками прямо визначена Законом України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні».

Позивачі говорили, що багато вірян, які у свій час відмовились від ідентифікаційного номера, про що мають відмітку в паспорті, не бажають реєструватися в системі е-квитка.

Суд у відповідь зазначив, що якраз в рішенні міськради №1254 прописана можливість оформлення неперсоналізованої картки, яка є носієм електронного квитка, та не містить жодної інформації про пасажира.

Паперовий квиток буде після карантину

Разом з тим, суд не знайшов у матеріалах справи доказів вимог позивачів. А саме про те, що є:

  • обмеження кількості поїздок для пільгових категорій громадян; 
  • існує примус пільговиків купувати за свій кошт квиток та відшкодування оплати пільговикам за куплений білет відповідним місцевим бюджетом; 
  • погрози накладення штрафу пільговикам — громадянам України, які здійснюють пільговий проїзд у міському транспорті без реєстрації е-квитка;
  • план введення тільки безготівкового розрахунку; 
  • підняття плати за проїзд при готівковому розрахунку з водієм

До того ж, судом встановлено, що в рішенні міськради №1254 усе ж є згадка про паперовий квиток, який можна придбати у транспорті за готівку:

«Пунктом 4.2 Розділу 4 вказано, що пасажир може придбати квиток паперової форми. А наявне на сьогодні обмеження щодо придбання проїзних документів в міському електричному та автомобільному транспорті за готівку, пов'язане саме із карантином, запровадженим на усій території України», — йшлося в тексті судового рішення.

Фото: voas.gov.ua

Окружний адмінсуд в складі головуючого судді Ірини Поліщук, суддів Віталія Дончика та Михайла Слободонюка прийняли рішення: «В задоволені адміністративного позову відмовити». Саме таке рішення залишили у силі судді Сьомого апеляційного адмінсуду. 

Вочевидь, пільговики не зупиняться і на цьому та будуть подавати касаційну скаргу на рішення вже двох судів.

Кондуктори, замість яких запровадили валідатори, у Вінниці зникли на 107 році служби.

Опитування

У вінницькому транспорті потрібно скасувати е-квиток?

Читайте також:

Лічильники «зайців». У транспорті Вінниці почали рахувати пасажирів

Чому повідомлення про списання коштів за проїзд вінничани отримують з запізненням?

Які зупинки отримають 15 електронних табло від «Картсервісу»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (27)
  • Андрей Андреевич

    Бабкам нечем заняться. Лучше бы вы так на выборы ходили, как на суды... явка на прошлых выборах была ужасна просто.

    Читач48 reply Андрей Андреевич

    ну ти і дебіл,дедка
  • Ольга Петренко-Кравчук

    "До того ж, судом встановлено, що в рішенні міськради №1254 усе ж є згадка про паперовий квиток, який можна придбати у транспорті за готівку: «Пунктом 4.2 Розділу 4 вказано, що пасажир може придбати квиток паперової форми. А наявне на сьогодні обмеження щодо придбання проїзних документів в міському електричному та автомобільному транспорті за готівку, пов'язане саме із карантином, запровадженим на усій території України», — йшлося в тексті судового рішення."    БУДЕМО ЧЕКАТИ ЗАКІНЧЕННЯ КАРАНТИНУ І ПОБАЧИМО НАСКІЛЬКИ ВІННИЦЯ Є КОМФОРТНИМ В ПЛАНІ КОРИСТУВАННЯ МІСЬКИМ МУНІЦИПАЛЬНИМ ТРАНСПОРТОМ.
  • Валентин Іглінський

    До чого ці коменти Е-квиток пільговику для того щоб порахувати кіькість поїздок і міська рада могла компенсувати перевізнику кошти не бачу в цьому ніяких проблем ,адже кількість поїздок не лімітована,це відносно місцевих жителів а гості міста їдуть по посвідченням і все.
  • Любовь Кулинич

    Правильно)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up