«Він не підтримав команду — старостою не буде». Чому у Гнівані відмінили акцію на захист Мельника?

«Він не підтримав команду — старостою не буде». Чому у Гнівані відмінили акцію на захист Мельника?
Юрій Мельник (праворуч) і Володимир Кулешов ще недавно разом вирішували питання львівського сміття, тепер, як кажуть люди, їх розвела політика
  • Акцію під час сесії Гніванської ОТГ мали провести сьогодні, 25 листопада представники Могилівки.
  • Добивалися, щоб старостою села залишили Юрія Мельника.
  • Підготували лозунги, виступи, але зібрання не буде.
  • Про це повідомив один з організаторів.
  • В чому причина конфлікту і чому відмінили акцію?

—Причина проста, — каже жителька Могилівки Лідія Попова. — Багато жителів  Могилівки і Демидівки хочуть, щоб старостою, як і раніше, був Юрій Мельник, а голова Гніванської ОТГ Володимир Кулешов — проти цього.

У двох селах зібрали 500 підписів під листом на підтримку Мельника. Ще 200 людей заявили про це в групі «Могилівка-онлайн».

Представники громади прийшли з підписами до голови ОТГ. Кулешов відверто сказав, що Мельник не буде старостою. Чому? Бо він не підтримав їхню команду, то як з ним можна далі працювати.

Відео дня

Люди зрозуміли, що старосту й голову ОТГ розвела політика. Крайньою залишилася громада.

Нагадаємо,  Володимир Кулешов представляє «Українську стратегію Гройсмана», Юрій Мельник — «Батьківщину».

Що розповіли журналісту 20minut.ua Володимир Кулешов і Юрій Мельник?

Чого ж депутатом не обрали?

Голова Гніванської  ОТГ у розмові з журналістом підтвердив той факт, що кандидатуру Мельника не подаватиме на затвердження старостою. Каже, про це відверто повідомив людям.

—Якщо Мельник агітував за іншого кандидата на голову ОТГ, і робив це відкрито, як після цього можна з ним працювати? — говорить Володимир Кулешов. — Перед виборами у нас була з ним розмова такого плану: якщо йде з нами в одній команді і ми переможемо, тоді залишиться старостою Могилівки.

Юрій Володимирович зробив інший вибір. Це його право. Так само, як моє право вносити кандидатуру старости на затвердження депутатами. Таке право надано чинним законодавством.

Співрозмовник звернув увагу ще на одну деталь. За його словами, від Могилівки обрано четверо депутатів до ОТГ, ще одного — від Демидівки. Але вони не подали кандидатуру Мельника на старосту.

—Та й депутатом Мельника не обрали, — розповів  Кулешов. — Люди не підтримали його кандидатуру. Тому у мене виникає питання: якщо ви зараз збираєте підписи, то чого ви не проголосували за нього бюлетенями на виборах?

Прошу голову ОТГ пояснити читачам, як саме визначатимуться з кандидатурою старости у Могилівку і Демидівку.

—У законі записано, що кандидатуру старости вносить голова ОТГ, каже Володимир Кулешов. — Вносить її на затвердження депутатами. Ті мають висловити своє ставлення шляхом відкритого голосування.

—Якщо депутати не підтримають запропоновану вами кандидатуру, що тоді? — запитую у Кулешова.

—Тоді вони вносять свою пропозицію і знову голосують, — говорить він. — Раптом станеться так, що і з другої спроби не вдасться визначитися з старостою, тоді голова ОТГ отримує право на повторне подання кандидатури, яку хоче бачити на посаді старости.  

Хіба це правильно призначати громаді керівника?

Юрій Мельник під час розмови зауважив, що не про нього має йти мова  — виборче законодавство треба змінювати. Громада має самостійно обирати для себе старосту села.

—Посада старости має бути виборна, — говорить Мельник. — Так раніше воно й було, обирали прямим голосуванням. А потім внесли зміни.

Обраний людьми староста не залежав би  від жодної з партій. Він мав би право порушувати перед головою ОТГ, чи депутатами, питання, які хвилюють громаду. Робив би це сміливо. За його спиною люди, які проголосували за нього. Коли старосту призначають, він залежний від того, хто його призначив. Зрозуміло, буде робити що скажуть. Так не має бути. Неправильно, коли доля керівника громади залежить не від людей, які там проживають, а від голови ОТГ.

На своїй сторінці у Фейсбуці Юрій Мельник подякував тим, хто добивається його підтримки. Виставив копії листа з підписами своїх земляків.

Розповів, що дійсно написав заяву з проханням призначити на посаду старости.

—Це не у моїх правилах просити щось для себе, — каже співрозмовник. — Люди наполягли. Сам би я цього не робив.

Зауважив, що за час роботи на посаді старости нічим не зганьбив себе перед громадою. Хіба що критикував голову ОТГ. Але ж так має бути, коли є за що. Згадав відомий вислів: все, що не робиться, то до кращого.

—Можливо, повернуся на попередню роботу, — говорить він. — Звичайно, хотілося б ще послужити громаді, але тепер це вже не від мене залежить. Де б не був, що б не робив, керуюся золотим правилом з Біблії: до людей ставлюся так, як би хотіли, щоб вони ставилися до мене.

Є такі, що наполягають на акції

Чому могилівчани не захотіли вимагати у депутатів Гніванської ОТГ, щоб дослухалися до їхньої думки?

—Все вже вирішено, для чого тоді товкти воду в ступі, — каже один з жителів села, просить не називати себе. — Знаємо думки деяких депутатів. З ними вже провели роботу. Вони проголосують за ту кандидатуру, яку скаже Кулешов. Нам уже відома людина, яка буде керувати селом після Мельника. Тай сам він махнув на все це рукою. Каже, повернеться на попередню роботу.

Ми зважили всі ці аргументи і вирішили, що не будемо марно час витрачати. Хоча в групі до останнього люди обговорюють це питання. Є такі, що наполягають на акції.

Як бачите, не все вирішує громада. Скільки б Гройсман не говорив, що під час децентралізації все в руках громади, а насправді не зовсім це так. Якщо громаді призначають, ви чуєте, призначають, старосту, то де ж тут люди вирішують?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • WELLESS УКРАЇНА

    Такого старости як Юрій Володимирович небуло ніколи, і більше небуде. Якщо меру від Гройсмана важніша людина від мера то забудьте про права людей і їхні інтереси. Спочатку все було як в казці : інтернет в селі! Водогін ! Капітальнейший ремонт клуба! І постійний опис роботи в фейсбук! Та село такого небачило ніколи, хіба що в часи СССР коли працювало радіо в кожній хаті. Дякую Юрію Володимировичу

    Oksana Zaritska reply WELLESS УКРАЇНА

    Так,не було ніколи, і більше  й не буде.!!!! Це- штучна людина!!!
  • Міша

    Я хоть не житель села, але особисто підтримую Юрія Володимировича! Хай Бог допомагає! Повинні люди вирішувати хто має бути  старостою, а не пан Кулішов і депутати. І якщо Юрій Володимирович підтримував іншого представника на посаду ОТГ то це його особисте право як людини і як виборця і він не зобов'язаний підтримувати пана Кулішова, тому що він так хоче, Юрій Володимирович усе буде добре люди з вами і за вас! А голова ОТГ пан Кулішов варто прислухатися до того кого люди хочуть бачити на посаді старости!

    Oksana Zaritska reply Міша

    Дякую !
  • Oksana Zaritska

    Хочу подчеркнуть ещё одну важную деталь. В статье не написано, что Мельник просил людей не выходить на минтинг. потому что в первую очередь думал о них, а не о себе. Ему  не хотелось, чтобы народ получил  всё тот же ответ от мэра , какой услышал он и ему не хотелось бы, чтобы мирный митинг перешёл в стадию конфронтации с  силовиками ..
  • Oksana Zaritska

    Я была свидетелем тому, как люди собирали подписи, как поддерживали своего старосту, который невероятно много сделал для села, не считаясь со свои здоровьем, со своим личным  временем.Список составил 500 подписей. А я фиксировала интернет- подписи помимо тех, что на бумаге. Хочу сказать, что я в первый день не могла отойти от монитора, так как не успевала регистрировать заявки. Их было более 200 !! Писали даже те жители села , кто был за границей., кто был на выезде,.кого не было дома, когда шёл сбор подписей..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up