В Україні розпочався весняний призов. Скільки призовуть вінничан?

В Україні розпочався весняний призов. Скільки призовуть вінничан?
Командування Вінницького обласного ТЦК та СП звертається до призовників області і їх батьків та рекомендує відповідально поставитись до весняного призову-2021, з честю виконавши свій Конституційний обов’язок.
  • На Вінниччині розпочався весняний призов 2021 року.
  • Лави українського війська поповнять 695 юнаків.

Про особливості весняного призову-2021 йшлося на брифінгу.

Військовий комісар Вінницького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Олександр Збрищак зазначив, що у межах весняного призову від Вінниччини планують направити до війська 695 громадян — юнаків віком від 18 до 27 років, з них:

  • Збройні сили України — 245;
  • Національна гвардія України — 265;
  • Державна прикордонна служба України — 150;
  • Державна спеціальна служба транспорту — 35.

Під час підготовчих заходів до призовної кампанії військові звертають увагу на ретельне вивчення ділових, морально-психологічних і фізичних якостей призовників. Водночас велике значення має стан здоров’я, освіта та спеціальна підготовка юнаків.

Відео дня

Новація 

«Цього року маємо новацію у Збройних силах України — призовників направлятимуть не в навчальні центри, як раніше, а відразу у військові частини, — поінформував заступник військового комісара - начальник сектору комплектування підполковник Роман Потерлевич. — І лише після додаткового їх вивчення, уже безпосередньо з військових частин, хлопців направлятимуть у навчальні центри для опанування військовими спеціальностями».

Таке рішення обґрунтовано тим, аби кожен командир від нижчої до вищої ланки мав можливість провести детальне попереднє вивчення молодого поповнення з урахуванням індивідуальних особливостей та по кожному з них прийняти відповідне рішення щодо їх подальшого проходження військової служби та направлення їх до відповідного навчального центру для опанування визначеною військово-обліковою спеціальністю.

Відповідно до статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», відстрочка від призову в армію надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії: за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності.

Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) ТЦК та СП документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Соціальні гарантії

Кожен призовник може розраховувати на певні соціальні гарантії від держави. Так, під час призову їм виплачують грошову допомогу розміром два прожиткові мінімуми, що нині становить 4540 гривень і щомісячні кошти розміром 350–700 гривень (залежно від військового звання й посади) на додаткові особисті потреби. Під час звільнення у запас передбачена вихідна грошова допомога розміром вісім посадових окладів (2800–5600 гривень, залежно від військового звання й посади) і 12 окладів (4200–8400 гривень для військовослужбовців з-поміж дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування).

Також строковики можуть отримати відпустку (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця її проведення й назад), а час проходження строкової служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. При цьому за ними зберігають робоче місце й середню заробітну плату за умови офіційного працевлаштування до призову.

Після звільнення у запас (упродовж місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання) кожному строковику виплачують матеріальну допомогу в розмірі середньої зарплати на день призову, але не менше ніж прожитковий мінімум для працездатних осіб, установлений на 1 січня календарного року, наразі це 2270 гривень.

Осіб, призваних у період навчання у закладах передвищої або вищої освіти, після звільнення зараховують для продовження навчання до того закладу освіти, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання.

Усі військовослужбовці строкової військової служби мають право на безоплатний проїзд усіма видами транспорту загального користування, зокрема міського, приміського та міжміського сполучення.

Для членів сімей військовослужбовців строкової служби встановлено переважне право як під час прийняття на роботу, так і на залишення на підприємстві у разі скорочення чисельності або штату працівників.

Штрафні санкції

Разом з тим, варто зазначити, що в Україні передбачено два види відповідальності за порушення законодавства про військову службу — адміністративна і кримінальна.

  • В якості адмін покарання за неявку до ТЦК та СП застосовуються штрафні санкції, передбачені ст. 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
  • Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на термін до 3-х років.

 

Читайте також:

Нові пенсії та безкоштовна медицина: що зміниться у квітні для вінничан

Павлик з Могилів-Подільського вже на небесах. Дитина померла в лікарні

Помер водій BMW з аварії на Зодчих: він був у комі п'ять днів

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач48

    молодежь берите пример с президента! не лохи в армии не служат! вчера не лохи с верховной Зрады приняли крепостное право для тех кто служил в армии. поэтому отслужив срочку вы рискуете остаться в армии принудительно и навсегда. пусть служат в армии владельцы хундаи, мерседеса и теслы. тем более что за уклонение за 7 лет войны еще никого в этой стране не посадили.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up