Нові пенсії та безкоштовна медицина: що зміниться у квітні для вінничан

Нові пенсії та безкоштовна медицина: що зміниться у квітні для вінничан
  • У квітні повинні з'явитися електронні рецепти та електронна прописка.
  • У деяких категорій пенсіонерів підвищаться пенсії.

 

У квітні 2021 року на українців чекає ряд змін, які в тій чи іншій мірі торкнуться майже кожного.

У неділю, 4 квітня, католики відзначатимуть Великдень. Разом з тим понеділок, 5 квітня, не буде вихідним днем.

У квітні починається черговий призов на строкову військову службу, який триватиме 3 місяці.

Відео дня

— З 1 квітня 2021 року, відповідно до Наказу військового комісара Вінницького об'єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки «Про призов громадян на строкову військову службу  в квітні-червні 2021 року», оголошений призов громадян на строкову військову службу, — повідомляють у вінницькій мерії.

Передбачається, що військову форму вдягнуть понад 14 тисяч призовників. Призовні комісії почнуть роботу з 1 квітня. В Офісі президента нагадали, що, відповідно до рішення РНБО, призовники-строковики не залучаються до виконання бойових завдань в районі проведення ООС.

У додатку «Дія» з'явиться можливість автоматичної реєстрації ФОП, а також через нього можна буде платити податки за допомогою прив'язаної до додатку банківської карти.

З 1 квітня діє заборона на вилов нерестових риб. Термін дії заборони встановлюються регіонами індивідуально. У більшості регіонів крім риби у квітні заборонений також вилов раків.

З 1 квітня в лісах Вінниччини оголосили «сезон тиші». З початку квітня і по 15 червня в лісах та парках, у зв’язку з сезоном тиші, заборонені будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму. Про це інформує Державна екологічна інспекція і попереджає: за порушення заборони каратимуть штрафами. Також у лісах не можна буде розводити багаття, рвати квіти, чіпати нори тварин тощо. Особливо важлива заборона на проведення будь-яких санітарних рубок — суцільних і вибіркових, не лише в лісах, але і в об'єктах зеленого насадження міст і населених пунктів. 

До кінця квітня відбудеться автоматичний перерахунок житлових субсидій на неопалювальний період. Для того, щоб її отримати, вінничани мають на перше травня ліквідувати заборгованості по оплаті за житлово-комунальні послуги. Субсидія на неопалювальний період нараховується з 1 травня по 30 вересня. 

Отримати детальну інформацію щодо нарахування житлових субсидій можна за номерами тел: 50-83-88; 50-91-33 УСЗН ( Правобережне); 50-86-70 ; 50-86-77 УСЗН (Лівобережне).

Як повідомляють у департаменті соціальної політики міської ради, переважно житлову субсидії буде призначено за автоматичним перерахунком. Звертатися до управлінь соціального захисту потрібно лише тим вінничанам, у яких відбулися зміни складу сім'ї або складу зареєстрованих осіб у житловому приміщенні, або хто отримуватиме її вперше. Відзначимо, що минулого року у неопалювальний період житлову субсидію отримували понад 19 тисяч домогосподарств.

10 квітня пройде пробне ЗНО. Оскільки цього року в зв'язку з епідситуацією кожному майбутньому абітурієнту дозволили здавати пробне ЗНО тільки з одного предмету, тестування з усіх предметів відбудеться в один день.

Розширюють безкоштовні медичні послуги

З 1 квітня розширюють безкоштовні медичні послуги — перелік

З 1 квітня запрацює нова Програма медичних гарантій-2021. У ній оновилися списки програм безкоштовних послуг.

У відомстві ініціювали запровадження нових пакетів медичних послуг, які будуть фінансуватися з бюджету 2021 року. Зокрема, відтепер безкоштовно можна отримати такі послуги:

  • ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • стоматологічна допомога;
  • супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз;
  • лікування пацієнтів методом гемодіалізу.

Зміни в медицині з 1 квітня: як рухається медреформа. Тарифи, нові підходи, перевірки - Фото

Загалом, як повідомляють у МОЗ, з 1 квітня діятимуть 35 пакетів медичних послуг.

Також анонсували розширення переліку безоплатних ліків у рамках програми «Доступні ліки». Насамперед це ліки для хворих на серцево-судинні захворювання.

В Україні з'явиться «повітряна швидка допомога»

Це як «швидка» допомога, тільки не на землі, а в небі. У Калинівці буде пункт медичної евакуації

З 1 квітня в Україні почнуть роботу перші пункти Системи авіаційної безпеки МВС. До складу бригад вертольотів і літаків Системи авіабезпеки входитимуть пілоти й медики. Одне із завдань нової служби – медична допомога. Передбачається, що авіація за необхідності буде доставляти пацієнтів до лікарень, а бригади медиків – до людей, які потребують допомоги.

Перші пункти запрацюють у Львівській області. Наступного місяця такі пункти відкриються у Київській області.

На аеродромі у Калинівці створять пункт авіаційної безпеки та цивільного захисту. Залучати авіацію для доставки до лікарняних закладів важких хворих будуть гелікоптерами, що базуватимуться на аеродромі у Калинівці. Тут обладнають один з пунктів Системи авіаційної безпеки та цивільного захисту, що створюють в Україні. Робить це Міністерство внутрішніх справ. Інформація розмістили на сайті міністерства з посиланням на міністра Арсена Авакова. 

Прописатися можна буде, не виходячи з дому

У квітні в Україні стартує експеримент з електронної прописки. Згідно з постановою Кабміну №1362 від 23 грудня 2020 року, з 1 квітня вся інформація про реєстрацію місця проживання або про зняття з реєстрації фізосіб повинна передаватися Державній міграційній службі та до Єдиного державного демографічного реєстру лише в електронному вигляді.

Зважаючи на це, відпадає необхідність в паперових заявах. Передбачається, що заяву про зміну місця реєстрації потрібно буде подавати в електронному вигляді, зокрема, це можна буде зробити через портал «Дія».

Але експеримент з електронної прописки буде, очевидно, розширюватися поетапно. На перших етапах дистанційно оформити реєстрацію або перереєстрацію зможуть власники ID-паспортів – за умови, що заявник прописується в те житло, яким володіє сам. Можна буде прописатися і за іншою адресою, якщо власник житла дасть свою згоду – теж в електронному вигляді.

Окрім цього, електронна прописка пошириться і на дітей з 14 до 18 років. Зараз, нагадаємо, дистанційно прописати до батьків можна лише дітей до 14 років.

Можна сказати, що запуск цього проєкту – перший крок до скасування штампів про прописку в паспортах.

Перерахунок пенсій

У квітні будуть перераховані пенсійні виплати для працюючих пенсіонерів у яких понад 2 роки додаткового стажу.

Підвищувати будуть розмір самої виплати та надбавку за стаж:

  • якщо виконали вимоги щодо стажу (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) – пенсійну виплату підвищують на 2% прожиткового мінімуму (надбавка за стаж, 35,3 грн);
  • сам розмір виплати збільшать на 2%.

Наприклад, якщо ваш розрахунковий розмір пенсії становить 6000 грн, то після 24 місяців додаткового стажу, підвищення складе 120 грн.

Підвищуються вимоги до пенсійного стажу

Згідно з графіком підвищення пенсійного віку, з 1 квітня змінюються вимоги до мінімального стажу, який дає право на пенсію.

 З цього дня пенсійний вік жінок, які виходять на пенсію за віком на загальних підставах, зрівнявся з пенсійним віком чоловіків. Тепер пенсію за віком будуть нараховувати жінкам лише після досягнення 60 років (і більше). При цьому стаж повинен становити не менше 28 років. Тим, хто виходить на пенсію наступного року, потрібно буде мати вже 29 років стажу для отримання пенсії за віком.

А ось для тих жінок, які претендують на пенсію за віком на пільгових умовах, пенсійний вік поки що менший, ніж у чоловіків, які мають право на таку ж пенсію. Проте з 1 квітня і для них підвищується і пенсійний вік, і вимоги щодо стажу.

Так, для жінок, які працювали на підземних роботах та роботах з особливо шкідливими і важкими умовами праці за «Списком №1», пенсійний вік в цьому році становить 48 років, якщо вони народилися до 31 березня 1972 року, і 48 років і 6 місяців – для тих, хто народився в період з 1 квітня по 30 вересня 1973 року.

Разом з тим мінімальний стаж у таких пенсіонерок, які вийдуть на пенсію після 1 квітня 2021 року, повинен становити 18 років і 6 місяців. Для чоловіків, що працювали на шкідливих виробництвах, мінімальний пенсійний вік повинен становити 50 років, а мінімальний стаж з 1 квітня цього року збільшується до 23 років і 6 місяців.

Для жінок, які працювали на шкідливих роботах за «Списком №2», пенсійний вік тепер становить 53 роки, якщо вони народилися до 31 березня 1968 року, і 53 роки і 6 місяців – якщо народилися з 1 квітня по 30 вересня 1968 року. Мінімальний стаж у цих жінок повинен тепер становити не менше 23 років і 6 місяців (у чоловіків – 28 років і 6 місяців)

Чоловіки старші 55 років, які працювали трактористами-машиністами у сільському господарстві, можуть тепер вийти на пенсію після 55 років, якщо мають стаж 29 років і більше. Жінки такої ж професії, а також машиністи будівельних, дорожніх і вантажно-розвантажувальних машин – після 55 років зі стажем 23 роки і 6 місяців.

Що ще станеться у квітні

Всі зміни та нововведення в квітні зібрали в зручну інфографіку, повідомляє сайт Телеграф.

infografika_rus.jpg

 

Читайте також:

У вінницьких лікарнях перебої з киснем. Влада закликає уряд втрутитись

На Вінниччині виявили мутований «британський» штам коронавірусу

Вінниця за крок до червоної зони. Чи будуть запроваджувати тотальний локдаун?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анатолий Гордий

    страна без будущего
  • Алла Штефан

    Почему.не.новые.зарплаты?.А.только.новые.пенсии.Абсурд.очередной!!!
  • Вова Сорочук

    В наші країні вже ні чёго не зміннеця з такою владою.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up