У Вінниці знову видають «лікарняні». Як їх отримати замість тимчасових довідок

У Вінниці знову видають «лікарняні». Як їх отримати замість тимчасових довідок
З вересня почнуть повноцінно діяти е-лікарняні. Тому дефіцит бланків непрацездатності більше не вплине на процес оформлення виплат / Фотоколаж складений з фото pixabay.com, suspilne.media
  • Листки непрацездатності є в наявності: на область передали 60 тисяч бланків та ще дадуть 110 тисяч таких документів.
  • Розповідаємо, як їх обміняти на отримані раніше тимчасові довідки та яка ситуація з виплатою коштів.

З березня вінничани не могли отримати листки непрацездатності: в міських медзакладах закінчились бланки, бо МОЗ не встигло вчасно закупити їх. 

Лікарі видавали тимчасові довідки. Проте ці документи не були підставою для нарахування виплат, зокрема, декретних та лікарняних грошей.

На щастя, «крига скресла»: довідки почали міняти на бланки. Хоча і тут є свої нюанси.

Відео дня

Черга на обмін

— Ми отримали 60 тисяч бланків непрацездатності. Зараз їх передали на медичні заклади і заміняють людям, які отримували взимку, навесні тимчасові довідки, — розповіла заступниця директора обласного департаменту охорони здоров’я Тетяна Бондаренко.

Чиновниця повідомила, що за останні місяці, поки на Вінниччині не було листків непрацездатності, людям видали 58 тисяч довідок. І нинішня кількість бланків повністю перекриває цей борг.

— Щоб обміняти довідку треба звернутись до лікаря, який її виписував. Людині видають бланк непрацездатності. Тобто, незалежно від того, що люди вже перехворіли і вийшли на роботу, вони зможуть отримати ці лікарняні виплати, — каже Бондаренко.

Важливий нюанс — існує черга на видачу листків непрацездатності.

— Зараз викликають людей, які отримували тимчасові довідки у березні. Процес обміну триває швидко, тому невдовзі будуть викликати й інших, — пояснює Тетяна Бондаренко.

Поза чергою обмінюють довідки на бланки тим людям, що оформляють декретну відпустку чи отримали лікарняний через важку хворобу.

З виплатами є затримки

Зазвичай, з лікарняним далі звертаєтесь до роботодавця, який подає заявку на виплату матеріальної допомоги до Фонду соцстрахування України. У вінницькому управлінні цього відомства пояснюють, що з виплатами коштів нині є затримки.

— Зараз профінансовані всі заяви від страхувальників включно по 10 червня. З 11 червня по 4 серпня маємо заборгованість по виплаті 9,5 мільйонів гривень. Її погашення здійснюється по мірі надходження коштів з бюджету, — пояснює начальник відділу страхових виплат та матеріального забезпечення вінницького управління Фонду соцстрахування Ірина Палій.

Скільки грошей має виплатити Фонд соцстраху тим 58 тисячам вінничан, які лише почали обмінювати довідки на лікарняні, стане відомо, коли оформлять усі звернення і проведуть розрахунки.

Буде ще 110 тисяч бланків, а потім е-лікарняні

До тих 60 тисяч бланків непрацездатності, які вже є у медиків, на область передадуть ще 110 тисяч листків. Це має повністю перекрити потребу. 

З 1 вересня повноцінно будуть діяти електронні лікарняні. Їх вже видають в тестовому режимі й по ним нараховують виплати, запевнили у Фонді соцстраху.

Всю інформацію вноситимуть у електронний реєстр, а в ньому пацієнт і роботодавець може у будь-який момент переглянути лікарняний.

— У лікарняний вносять такі основні дані: де працює людина, номер медичного висновку, дата початку і закінчення лікарняного та що саме призвело до непрацездатності, — каже керівниця вінницького управління Пенсійного фонду Олена Корчака. — Працівник може відстежувати процес оформлення листа. Наразі ж, коли людина оформлює лікарняний, то обходить кілька кабінетів і витрачає чимало часу.

Детально про е-лікарняні у матеріалі Наталії Корпан: Електронні лікарняні: як вони працюють і що буде з паперовими бланками?

 

Читайте також:

Професор Родінкова: «Вакцинація не гарантує, що не захворієш, але передбачає, що не помреш»

У кого народжувати у Вінниці? ТОП гінекологів нашого міста за відгуками матерів

Які аналізи та дослідження треба робити щороку? Склали для вас чек-лист

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • александр никитин

    Усе проти людей!!!Щоб побистріше знищіти інвалідів та пенсіонерів!
  • Олег Каськов

    Хоч би таку новину зробили загальнодоступною,так ні-"авторизуйтесь"..
  • Ols Kat

keyboard_arrow_up