Я не можу отримати декретні гроші. На Вінниччині немає бланків непрацездатності

Я не можу отримати декретні гроші. На Вінниччині немає бланків непрацездатності
  • У Вінницькій області з березня поточного року відсутні листи непрацездатності. Відтак всім непрацездатним особам, в тому числі вагітним, не виплачують допомогу та лікарняні у зв’язку з вагітністю та пологами.
  • Коли будуть листи, що видають натомість пацієнтам та чи виплатять лікарняні?

Вінничанка Марія Совко вже з наступного тижня має йти у декретну відпустку. Дівчина переймається через те, що не отримає декретну допомогу, адже отримати необхідну довідку для цього зараз нереально.

— Моя сімейна лікарка та гінеколог, в якої стою на обліку повідомили про відсутність таких довідок. Вже менше, ніж за тиждень я маю йти в декрет, замість листа непрацездатності мені дали тимчасову довідку, але вона не є підставою для матеріального забезпечення. Така довідка лише інформує роботодавців про причину відсутності працівника на роботі, — каже Марія Совко.

Майбутня мама розповідає, що дзвінки в МОЗ та відповідні місцеві департаменти не дають ніякого результату. Дівчина навіть думала судитися, але на це піде приблизно півтора року.

Відео дня

— Держава не виконує рішення суду по соціальним виплатам, — зауважує Марія з власного досвіду роботи в юриспруденції. — Я також зверталася у приватні лікарні, але й там необхідних листів немає.

У Департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької облдержадміністрації повідомили, що централізованою закупівлею бланків займається МОЗ. А в області лікарняні до медичних установ розподіляє обласний інформаційно-аналітичний центр медстатистики.

— Центр медичної статистики ще в жовтні минулого року інформував Міністерство про критичний запас лікарняних листів. Адже, в зв’язку з пандемією, кількість видачі лікарняних листів збільшилась на 50%. Наш департамент тричі направляв листи у МОЗ та повідомляв про загрозливу ситуацію. За інформацією МОЗ, тендерна процедура закупівлі бланків почалася, але двічі вона не відбувалася. А потім процедуру ще раз оголосили і вона була відхилена антимонопольним комітетом. Останній розгляд скарги мав відбутися 2 липня. Зараз ми не маємо інформації, чим це завершилося. Однак ми почали працювати з іншими областями, домовляємося про перерозподіл цих листів, щоб частково почати їх видавати. Ми розуміємо, що найбижчим часом ми їх не отримаємо від Міністерства, — розповіла заступниця директора департаменту Тетяна Бондаренко 

Фахівці розробили порядок обміну довідок на листи непрацездатності, відтак після отримання бланків листків непрацездатності обмін довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності встановленого зразка проводитиметься лікарською комісією закладу, який видав довідку.

— Тому, як тільки буде проведений обмін, лікарняні виплатять в повному обсязі, адже кошти зберігаються на рахунку фонду соціального страхування, — додають в департаменті охорони здоров’я та реабілітації.

Тим часом у Фонді соціального страхування України наприкінці червня повідомили, що з держбюджету направили 400 млн гривень на виплату допомог по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах і на поховання для 80 тисяч осіб.

«Загалом на фінансування матеріального забезпечення Фондом направили 620,6 млн гривень, з яких 400 отримало з держбюджету. Профінансовано заяви-розрахунки прийняті від роботодавців з 05 по 12 травня (23%) включно. Суми профінансованих фондом допомог надійдуть на рахунки страхувальників (роботодавців) впродовж кількох днів, залежно від банківських операцій»,  — інформують в інстанції.

Окрім того, у Фонді соцтрахування додають, що отримали «додаткове навантаження через пандемію». Відтак зараз наявні затримки в строках фінансування.

Читайте також:

Вантажівкам зась? У Вінницькій області тимчасово обмежать рух для габаритного транспорту

На Янгеля поставили острівець безпеки. Яка ціна та де стоять інші конструкції (МАПА)
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Din Denis

    А що, не цього хотіли?
  • Роза Мялковская

    За цей час можна було провести тендерну процедуру закупівлі бланків 5 раз, а вони не можуть - це зробити один раз. Все для людей!
  • Людмила Альбертович

    І головне ніхто не буде винен
  • Марина Гуменюк

    Сором!!!

keyboard_arrow_up