У Вінниці встановлять пам’ятний знак жертвам теракту 14 липня. Як він виглядатиме та коли з’явиться

У Вінниці встановлять пам’ятний знак жертвам теракту 14 липня. Як він виглядатиме та коли з’явиться
  • Внаслідок ракетного удару росії по Вінниці 14 липня 2022 року загинуло 29 людей. За чотири місяці, у день річниці, містяни вшановуватимуть пам’ять жертв теракту. Сім’ї загиблих сподіваються, що до того часу на площі Перемоги з’явиться пам’ятний знак, до якого зможуть приносити квіти та лампадки.

«Попереднє рішення про пам’ятний знак є. І воно нас влаштовує», — розповідає Алла Черняхівська, матір 18-річної Олександри, яка загинула біля Будинку офіцерів. Після трагедії Алла з чоловіком заснували «Міжнародний благодійний фонд пам’яті жертв та допомоги постраждалим від російського теракту у м. Вінниця». Одним з ключових завдань організації стало облаштування на місці трагедії скверу та меморіалу пам’яті загиблим. 

Почали з петиції. У своєму зверненні до міської влади Алла Черняхівська писала про неприпустимість будівництва на площі будь-яких ТРЦ, зведення житлових комплексів або ж облаштування скейт-парку, що про нього раніше йшла мова. Від імені рідних жертв, вінничанка просила облаштувати сквер. Фінансування проєкту, йшлося в її зверненні, родичі готові були розділити з Вінницькою міською радою. 

Петицію підписало понад 600 людей. У відповіді ВМР писалося, що Рада з питань історії, топоніміки та культурної спадщини розгляне пропозицію. Однак після цього довгий час у справі не було ніяких зрушень

Відео дня

Аж ось на початку лютого у молодіжному центрі «Квадрат» пройшли громадські слухання. Під час них з представниками родин загиблих поділилися планами майбутнього відновлення Будинку офіцерів, будинку побуту «Ювілейний» та площі Перемоги загалом. 

— Річ у тому, що фінансуватимуть ці роботи не зараз, а в кількарічній перспективі. Нас це не влаштовувало, тому ми попросили зробити пам’ятний знак до річниці трагедії. Тобто до 14 липня, — пояснює Алла Черняхівська.

За словами головного архітектора Вінниці Євгенія Совінського, масштабні роботи на Площі перемоги справді слід очікувати не зараз, а впродовж кількох наступних років. Роботи окремо вестимуться над відновленням БО, будинку побуту, а між ними має з’явитися ще й підземний паркінг подвійного призначення (друге — укриття). Кожен об’єкт матиме окремий будівельний майданчик. 

Якщо встановлювати пам’ятний знак та облаштовувати сквер зараз, тоді доведеться демонтовувати їх під час майбутніх реконструкцій, коли вони почнуть заважати веденню робіт. На такий крок рідні загиблих також не могли погодитися. 

— Тоді ми переглянули містобудівну документацію і знайшли на площі «пляму», яка не зачіпає ні Будинок офіцерів, ні будинок побуту, ані місце майбутнього паркінгу. Це дозволяє нам встановити пам’ятний знак у місці, яке не торкнуться ремонтні та відновлювальні роботи, — пояснює головний зодчий міста Совінський. 

За його словами, стела знаходитиметься на першій черзі оновленої площі. Комплексний благоустрій усієї території робитимуть вже після закінчення всіх робіт з відбудови Будинку офіцерів та «Ювілейного».

Про майбутній вигляд пам’ятного знаку розповів очільник ГО «Дорожній контроль Вінниця» Володимир Затайдух. За його словами, це буде стела з 29-ма голубами, які відлітають у небо. На крилах кожного буде написане ім’я та прізвище загиблої людини, а також нанесена її портретна світлина. Пам’ятник знаходитиметься біля монумента літака. 

— Біля стели також мають висадити 29 дерев або ж кущів квітів. Через майбутні реконструкції, вони деякий час знаходитимуться у спеціальних вуличних клумбах. Після завершення всіх робіт на площі їх пересадять у землю, — розповідає Володимир Затайдух. — Скоро у нас буде зустріч з представниками «Вінницязеленбуд». Вони скажуть, які саме рослини там будуть. Можливо дерева, які змінюють колір листя якраз у липні, а можливо квіти, які цвітуть у цей місяць. У будь-якому разі нам пообіцяли, що на річницю трагедії людям стовідсотково буде куди приносити квіти. 

Про обіцянку місцевої влади встановити стелу до річниці трагедії говорить й Алла Черняхівська. Жінка каже, що у родичів загиблих немає мети перетворювати площу на місце, яке іншим людям хотітиметься обходити стороною. Стела буде невеликою, легкою та сучасною. Перш за все, вона має нагадувати про трагічні події, які сталися у Вінниці 14 липня 2022 року.

— Якщо проєкт реалізують так, як ми це обговорювали, то нас, рідних загиблих, це влаштовує, — говорить Черняхівська. 

Читайте також:

«Горіла трава, квіти і я…», — вінницька військовослужбовиця розповіла про теракт 14 липня

Військова Наталія Фіялова, яка пережила російський полон, знову повертається на фронт

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віктор Тітаренко

    А таке питаня Чи можна усі пам‘ятники встановлювати після Закінченя Війни ?

    Сергей Фокин reply Віктор Тітаренко

    Віктор Тітаренко скоріш всього ні так як вже не зможуть в таких масштабах пиздити

keyboard_arrow_up