У Вінниці планують підвищити місцевий податок. Який саме і на скільки?

У Вінниці планують підвищити місцевий податок. Який саме і на скільки?
  • Виконком міськради 13 червня затвердив проєкт рішення про зміни ставок місцевих податків. Документ ще мають затвердити на сесії міськради. То що саме планують змінити?

Отже, планують схвалити нові ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Їх запроваджують як для юридичних, так і для фізичних осіб. І ця ставка складає від 0 до 1% за кв.метр від розміру мінімальної зарплати. 

Крім того, розмір ставок податку на нерухомість ще залежить від розташування будівлі у певній податковій зоні. Наприклад, у зоні 1 знаходяться Центр, частково: Слов’янка, масив Коріатовичів, Поділля, Замостя. У зоні 2 — Вишенька, частково: Замостя, Поділля, Слов’янка, Старе місто. У зоні 3 — Старе місто, Хутори, П’ятничани, Корея, Академічний та інші мікрорайони на околицях Вінниці. У зоні 4 — приміські села, що входять до нашої міської громади.

— Для Вінниці ставки податку не змінилися, лише впорядковуємо їх. В основному зміни помітні для приєднаних територій (приміські села, що входять до нашої міської громади - авт.), де раніше цей податок був занадто низьким. Але навіть оновлена ставка податку для них є втричі меншою, ніж у Вінниці, — говорить журналісту заступник міського голови Андрій Очеретний.

Відео дня

Він підкреслив, що для промисловості, яка розміщена на околицях чи в приміських селах, діє нульова ставка податку на нерухомість.

— Для промислових будівель встановили 0% ставки податку на нерухомість (у зоні 4), щоб розвивалася галузь в нашій територіальній громаді, — каже Очеретний.

За яку саме нерухомість потрібно буде сплачувати? Як бачимо з таблиці, тут і житлові, і нежитлові об’єкти та навіть музеї й меморіальні комплекси.

Так от, за Податковим кодексом України оподатковуються ті площі, що більші за 60 кв.метрів для квартир і 120 кв.метрів для будинків. Тобто, наприклад, маємо будинок площею 125 кв.метрів. І податок за нерухомість потрібно буде сплатити саме за ці «понаднормові» п'ять квадратних метрів.

— Після ухвалення сесією міськради оновлені ставки податку на нерухомість почнуть діяти з 1 січня 2025 року. Але, оскільки люди сплачують цей податок в нинішньому році за попередній, то з початку 2025 року як фізичні, так і юридичні особи платитимуть за ставками 2024-го, — сказав заступник мера Андрій Очеретний.

Раніше, нагадаємо, писали, що для ФОПів третьої групи можуть запровадити новий податок.

 

Читайте також:

Економічне бронювання: скільки коштуватиме бізнесу бронь від мобілізації

Зарплати, комуналка, оборона. Скільки грошей з бюджету Вінниці витратили у 2024 році?

Чому у Вінниці дефіцит кадрів та куди поділися всі фахівці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Людмила

    То вже є такий податок, тільки не пам'ятаю скільки відсотків.
  • Владислав

    .
  • Лариса

    Подякуйте всім , хто на виборах склав 73 відсотки! Усе, що відбувається, на їх совісті.

    Коптюх reply Лариса

    Та годі вже цих наративів в стилі самовихваляння, що не входите до тих 73 % обманутих людей! Чи може, одразу розділимо на сорти?: 28% - 1 сорт, 73% - 2 сорт? Чи Може скажемо, що ці 73% обманутих людей винні, що кацапи напали?

    Лариса reply Коптюх

    Так. 73 відсотки винні, що війна в країні!

    Максим reply Коптюх

    А скоро так и будут говорить. Создается такое впечатление, что у людей больше нет никаких забот, как устраивать срач по любому поводу и настраивать людей друг на друга. Женщина вероятно "работает" на РФ по задаче устроить рознь внутри страны

    Елена reply Лариса

    Шановна! Прочитайте Закон та дату введення цього податку! А потім щось там напишете!
  • Оля

    А, найголовніше, що ті що планує(живе з неоформленними будиночками (палацами))
    Відкриваємо кадастр і дивимось ділянки, які навіть не для будівництва. І на них вже побудовані палаци🙃

keyboard_arrow_up