«Інших варіантів немає». Для ФОПів третьої групи можуть запровадити новий податок

«Інших варіантів немає». Для ФОПів третьої групи можуть запровадити новий податок
  • В Україні готуються до підвищення ставок податків, щоб перекрити додаткову потребу в фінансуванні армії, розміром 300 мільярдів гривень в рік. 
  • Які податки планують підвищити? Коли очікувати змін? Як це вплине на вінничан? Та які є альтернативи?

За три місяці цього року, нагадаємо, до бюджету Вінницької міської громади зібрали 1 мільярд 582 мільйони гривень. Зокрема 243 мільйони гривень з цієї суми сплатили місцеві ФОПи, як Єдиний податок.

Фактично, половину від цієї суми (127 мільйонів гривень) місцева влада спрямувала на матеріальну та фінансову підтримку Сил оборони. Але в рамках цілої країни — цього недостатньо. 

За орієнтовними підрахунками урядовців додаткова потреба у фінансуванні армії до кінця року складає не менше 300 мільярдів (!) гривень. Цю суму планують зібрати через підвищення податків.

Відео дня

Які податки хочуть збільшити

Про те, що готуються зміни, повідомив у своєму telegram-каналі голова податкового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев.

«Нам необхідно підвищити і видаткову, і дохідну частину бюджету задля фінансування армії. Кабмін підраховує потреби й вони дуже великі: не менше 300 мільярдів до кінця року. Ми не можемо запозичити ці кошти у партнерів, — пише Гетманцев. — Яким чином зібрати такі кошти? Почекаємо пропозиції від уряду. Але їх неможливо забезпечити, оминаючи основні податки: ПДВ, військовий збір, акцизи. Чи добре це для економіки? Ні, погано. Але чи є інші варіанти на столі? Ні. Поточне утримання нашого війська, нагадаю, ми фінансуємо за свої кошти, переважно коштом податків».

Фінального проєкту підвищення податків, станом на 31 травня, ще немає. Як розповіли Forbes депутати із фінансово-економічного блоку Верховної Ради та один урядовець, військовий збір планують підвищити з 1,5 до 5%. Обговорюється й питання запровадження 5% військового збору (від доходу) для платників єдиного податку третьої групи. Крім того, йдеться про збільшення податку на додану вартість — з 20 до 22-23%.

До Ради проєкт закону про збільшення податків може потрапити наприкінці червня – початку липня. Якщо документ ухвалять швидко, то оновлені ставки запрацюють не раніше вересня.

Які наслідки

В Українському союзі промисловців та підприємців попередили: збільшення податків може призвести до зростання вартості товарів та послуг для кінцевих споживачів, зменшення інвестицій та потенційного звільнення працівників.

«На прикладі ФОПів, які сплачують єдиний податок у розмірі 5% від доходу: запровадження додаткового військового збору збільшить це навантаження до 10%. Тобто малі підприємці мають бути готовими до вдвічі більших витрат на оподаткування. Припустімо, ФОП має дохід у 1 мільйон гривень, то додатковий військовий збір у 5% означає сплату ще 50 тисяч гривень. Для багатьох малих підприємців це може бути суттєвим навантаженням», — пишуть в заяві Українського союзу промисловців та підприємців.

Вони закликають до початку обговорення ініціативи підвищення податків у трикутнику Уряд-парламент-бізнес.

Підвищення податків може не досягти бажаного результату зі збільшення доходів бюджету і стати додатковим поштовхом для переходу бізнесу в тінь, зазначила для Дзеркала тижня директорка Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко. Вона підкреслила, що висловила свою особисту думку. ЄБА поки не має офіційної позиції щодо планів підвищення податків, оскільки досі відсутній законопроект з цього приводу і не відомі остаточно визначені розміри змін.

Які альтернативи

Чи є інші шляхи пошуку необхідних 300 мільярдів гривень для фінансування армії? Про це розмірковував старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

На його думку, обійтися без підвищення податків в нинішніх обставинах неможливо. Але це потрібно робити зважено. І передусім проводити заходи, які повернуть в законне поле «тіньову» економіку України.

«Нагальною є потреба в жорсткому обмеженні очевидних схем ухилення від сплати податків, перш за все – з підакцизної продукції та тіньового імпорту. За належної роботи митників, податківців та правоохоронців реально скоротити щорічні втрати бюджету на 50-60 мільярдів гривень», — пише старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай.

Галузь азартних ігор — ще один претендент на посилення контролю. 

«Близько 10 мільярдів складають втрати від ухилення галузі азартних ігор від сплати ПДФО та військового збору з виграшів. Тут ключовими рішеннями є запровадження системи онлайн-моніторингу та обмежень p2p-переказів: це ускладнить схеми ухилення від сплати податків», — пише Гайдай.

Він зауважив, що ще по 10 мільярдів гривень принесли б прискорення плану підвищення акцизів на тютюн та скасування пільг на імпорт електромобілів.

«Також доцільно поширити військовий збір на «преміальне споживання», перш за все – на ювелірні вироби, які звільнили від пенсійного збору, а також на авто вище певної вартості та нерухомість», — пише старший економіст.

А далі уряд і парламент мають взятися за перегляд видатків бюджету. Бруківки, мости та стадіони — не на часі.

«Витрати мають відповідати актуальним цілям та наявним ресурсам воєнного часу. За нашими оцінками, «м’яке» зниження видатків може зберегти 45-50 мільярдів гривень на рік. Для таких кроків потрібні відповідальність та політична воля, але вони могли б суттєво зменшити бюджетний розрив та потребу в підвищенні податків», — пише Юрій Гайдай.

 

Читайте також:

Чому у Вінниці дефіцит кадрів та куди поділися всі фахівці?

Власна справа від 50 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці

Майже 20 мільйонів витратили на ремонти доріг у Вінниці. Частину коштів дали мешканці приватного сектору

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Людмила

    Коли збираємося на майдан в підтримку армії проти геноциду народу від влади?
  • Владислав

    А давайте перекриємо все за рахунок народа , хоча так воно і є ..а хитрі морди будуть просто жирувати за народа рахунок 🤗
  • Я

    А може владу на 50 відсотків скоротити а остальним мінімалку і всі їхні пільги зняти
  • Mariia

    В раді збільшити податки і на 80% зменшити зарплати і ніяких премій.. за кілька місяців армія мала б зброю і путівки а простий люд кращі пенсії.

keyboard_arrow_up