У Вінниці айтішники навчали штучний інтелект розпізнавати іноземні автономери

У Вінниці айтішники навчали штучний інтелект розпізнавати іноземні автономери
  • Учасники хакатону внесли свій значний вклад у світ безкоштовного програмного забезпечення із відкритим кодом і створили високоточну систему розпізнавання грузинських номерів.

Велика кількість програм та застосунків наших смартфонів кожен день використовують машинне навчання для фільтрації спаму вашої пошти, підбору свіжих постів фейсбуку та інстаграму, прогнозування погоди, автопілот в автомобілі, пошук нових препаратів у медицині… Люди які все це програмують та досліджують називаються дата-саєнтистами (від англійського Data Science).

Останнім часом багато компаній для того, щоб залишатися конкурентними на ринку, активно впроваджують машинне навчання.

У Вінниці теж поступово починає формуватись спільнота спеціалістів зі штучного інтелекту. Компанія AUTO.RIA та Вінницька IT-академія є активними учасниками цього процессу — нещодавно відбувся чотириденний Data Science-хакатон.

Відео дня

Розпізнавання на фото та відео номерів автівок — непроста задача. Фахівці AUTO.RIA розробили алгоритм, який із дуже великою точністю (приблизно 97 %) справляється із цією задачею для українських та європейських номерів.

Учасникам запропонували створити аналогічну систему для Грузії. Усі свої напрацювання AUTO.RIA викладе у відкритий доступ, щоб інші фахівці могли теж скористатись результатами цих розробок. Тож учасникам потрібно було адаптувати ці алгоритми для Грузії.

Повністю справитися із завданням вдалося лише двом командам. Головним призом стало навчання учасників цих команд на онлайн платформі Cousera по напрямку «Машинне навчання», яку повністю оплатить компанія AUTO.RIA.com, та інші цінні призи.

Отже вітаємо переможців, ними стали Бережок Роман, Химич Володимир та Гладиголов Сергій. Безперечно, на цих хлопців чекає стрімка кар’єра й цікаві проекти, які незабаром будуть міняти світ навколо нас.

А зараз, спільними зусиллями, саме у Вінниці учасники хакатону внесли свій значний вклад у світ безкоштовного ПО із відкритим кодом і створили високоточну систему розпізнавання грузинських номерів, безкоштовних аналогів якої до хакатону на ринку не існувало.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Ivan Dyakov

    ну по перше э подібні програми з разпізнавання номерів з латиницею. тобто хлопці додали алгоритм для старих (радянських) номерів?
    а по друге - нашо? Ні, зрозумійте правильно - молодці, але все одно - нашо? В нас є система автоматичних штрафів (який така система і потрібна)? Чи якесь інше застосування?

    Oleg Cherniy reply Ivan Dyakov

    Я один з розробників, відповідаю на питання "нашо": Для того щоб оцифровувати фотографії з зображеннями авто. На сайті AUTO.RIA.com, наприклад, за допомогою такого алгоритму автоматично додатково перевіряється інформація про авто по відкритим базам МВС
  • Ярослав

    А в чому новина? Чи унікальність? Розпізнавання літер на зображеннях технологія відпрацьована уже як півтори декади. Шукати будь як повернутий номерний знак на зображені технологія не набаго молодша. В чому заслуга пацанів? В тому що склали 2+2? Теж мені заслуга!

    Oleg Cherniy reply Ярослав

    Розпізнаванням з високою точністю номерів, задача досить непроста: фотографії автомобіля можуть бути зроблені під будь-яким кутом і з будь-яким освітленням. На данний час не існує програм з відкритим кодом які дають таку точність як розробка AUTO.RIA.com, якщо я не правий то приведіть приклад такої системи, нехай спробує прочитати ось цей номер
    https://nomeroff.net.ua/examples/autos/ua/253759564.jpeg

    Ярослав reply Oleg Cherniy

    Може й не існує, може й караща ніж існуючі зразки, тілько питання відкрите: в чому ваша заслуга?
    Ви побудували будівлю із цегли та бетону, при цьому взяли готову цеглу і готові компоненти для бетону. В чому ваша заслуга? Не піараять же в газетах про кожну спечену буханку хліба.
    Якщо це не очевидно, то нагадаю, вас тут піарять як Ейшштейнеів, і не ображайтесь, ви явно не Ейнштейни, в крайньому випадку, ніяких посилань на вашу унікальну методологію (там статті в наукових виданнях, чи хоча б інтернети) немає. А скласти до купи кілька алгоритмів по обробці зображень може кожен програміст що не встиг пропити мозок.
  • Ols Kat

    Пiдкажiть, будь ласка, сайт, на якому нормально погоду передбачають? Не обов'язково штучним iнтелектом, можна звичайним людським

    Тинц reply Ols Kat

    нормально погоду ніхто не передбачає.

    у штучного інтелекту на поприщі прогнозів потенціал набагато більший ніж у класичних методів.

    Alexander reply Ols Kat

    Ols Kat reply Alexander

    Дякую
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover коштувала «каскадерам» лише штрафу й протоколу photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up