У подвір’ї на Замості зробили еко-парковку. Її ціна — 700 тисяч гривень

У подвір’ї на Замості зробили еко-парковку. Її ціна — 700 тисяч гривень
Парковка має довжину близько 70 метрів. Її доробили днями, тому газон ще не встиг зрости
  • Біля будинку на Янгеля, 15 зробили еко-парковку. Машини паркуються на газоні, який засіяний у грунті між пластиковими лотками.
  • Крім того, для жителів багатоповерхівки зробили новий тротуар та дорогу з подвір’я. Усе загалом коштувало 1,3 мільйона гривень, з яких майже 700 тисяч — пішли на облаштування еко-парковки.
  • А які є гарантії, що все не засохне, як це було на попередніх зелених стоянках?

Днями біля багатоповерхівки на Янгеля, 15 (колишня Фрунзе) завершили ремонт подвір’я. Тут зробили нові асфальтовані тротуари, висадили газони, які відділяють стоянку від пішохідної зони та наново зробили проїзди через територію подвір’я.

До того ж біля будинку створили еко-парковку: місця для автостоянки, де у спеціальні газонні решітки, засіяли стійку до витоптування траву. Таким чином, машини будуть паркуватися на живому газоні.

Відео дня

Невдалі експерименти

Директор департаменту житлового господарства міськради Роман Фурман розказав, що ремонт подвір’я робили за кошти міського бюджету, без співфінансування з жителями дому.

— Ця стоянка загального користування. Там поряд магазин, спортивний комплекс, кав’ярня, — говорить Фурман.

У теорії такі еко-парковки витримують вагу автомобіля, а трава стійка до витоптування і паркування. До того ж, зелена парковка має гарний вигляд і може вбирати вологу після дощів, щоб не утворювалися калюжі. Але чи так воно на практиці, у Вінниці ніяк не вдається з’ясувати.

Вперше стоянку з живим газоном намагалися зробити біля Діагностичного центру, що на Київській. Проте через інтенсивний трафік машин і близькість до магістралі, щільного газону там не з’явилось. А нині в лунках між плитками росте бур’ян.

Наступний досвід — парковки на 600-річчя. Їх робили в 2017 році з прицілом на «еко», проте газон там зростав поодинокими клаптиками та швидко всихав.

Чи не буде так само і з еко-парковкою на Янгеля?

— Стоянку на Янгеля, 15 робили не з бетонних плит, а з пластику, який не буде витягувати в себе вологу з грунту. Виробник гарантував, що трава там буде нормально рости. І вже на сьогодні ми бачимо як помалу проростає газон, — відповів директор департаменту житлового господарства Роман Фурман.

Яка ціна

Капітальний ремонт подвір’я на Янгеля, 15 обійшовся бюджету міста майже у 1,3 мільйона гривень. Підрядником є товариство «Вінниця благоустрій».

У кошторис проекту увійшов демонтаж старого асфальту, земельні роботи, укладання тротуарів, георешітки, піску, грунту під еко-парковки, асфальтування проїздів тощо.

Водночас 697 тисяч з 1,3 мільйона витратили на спорудження саме еко-парковки, яка орієнтовно, має довжину 70 метрів. Там вже росте газон, чому сприяють рясні дощі та прохолодна погода у Вінниці.

Минулого року, нагадаємо, міські депутати затвердили програму розвитку сфери паркування до 2021 року. Одним з її заходів є створення еко-парковок у Вінниці.

 

Читайте також:

У подвір’ї постійно ставлять машини на зелених зонах. Що з цим робити?

Як можна контролювати ті роботи, що проводить ЖЕК

«Прорвало труби — приходить СМС-ка» Керує десятиповерхівкою зі смартфону

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (22)
  • Oleg Ivanov

    Наши Винничане как всегда все внимательно выслушают, во все как всегда поверят, со всем как всегда согласятся и как всегда промолчат. Ведь никто не перекроет движение,  никто не устроит забастовку и не выйдет на работу в знак протеста, никто не потребует тщательной проверки этой финансовой махинации по отмыванию денег налогоплательщиков. И как всегда кто то  на этом заработал, а кому то завтра идти на работу и пахать целый месяц за 8 тыс. грн. Жалко, что Винничане такие безразличные.
  • Юрий Хижун

    Виглядае чудово, тільки де саме Фурман знайшов спорткомлекс рядом, дуже було б цікаво дізнатися?
  • Богдан Черевко

    мда.....    700 штук?)    лучше бы ребенку на лечение перевели...
  • AK

    Нерозумне використання коштів, могли б ще один двір зробити за такі гроші. Іронія у тому, що вона забється сміттям і трава рости там не буде не потрібно себе обманювати цими екопарковками.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up