У мережі опублікували проєкт пам’ятного знаку жертвам теракту 14 липня

У мережі опублікували проєкт пам’ятного знаку жертвам теракту 14 липня
  • Фігури 29 голубів, які відлітають в небо, на кожній з них буде нанесено ім’я, прізвище та фотографія загиблої людини — такою буде стела пам’яті, присвячена жертвам російського ракетного удару по Вінниці 14 липня. Публікуємо візуалізацію пам’ятного знаку.

Ілюстрацією поділився на своїй facebook-сторінці очільник «Дорожнього контролю Вінниця» Володимир Затайдух. Авторкою дизайну стели пам’яті, за його словами, є Наталія Пастух.

Деталі проєкту описував журналіст Михайло Курдюков у своєму попередньому матеріалі.

Відео дня

Короткий переказ: Внаслідок ракетного удару росії по Вінниці 14 липня 2022 року загинуло 29 людей. Родичі загиблих зверталися з пропозицією до мерії, аби та посприяла встановленню стели або знаку в пам’ять про жертв теракту. 

На початку лютого 2023 року в молодіжному центрі «Квадрат» пройшли громадські слухання. Під час них з представниками родин загиблих поділилися планами майбутнього відновлення Будинку офіцерів, будинку побуту «Ювілейний» та площі Перемоги загалом.

— Річ у тому, що фінансуватимуть ці роботи не зараз, а в кількарічній перспективі. Нас це не влаштовувало, тому ми попросили зробити пам’ятний знак до річниці трагедії. Тобто до 14 липня, — пояснювала Алла Черняхівська, мати загиблої 18-річної Олександри.

В мерії пояснювали, що масштабні роботи на цю площу заплановані після перемоги у війні. А якщо встановити пам’ятний знак та висадити сквер, то їх доведеться демонтовувати на час реконструкції. І родичі на такий крок не пішли б.

— Тоді ми переглянули містобудівну документацію і знайшли на площі «пляму», яка не зачіпає ні Будинок офіцерів, ні будинок побуту, ані місце майбутнього паркінгу. Це дозволяє нам встановити пам’ятний знак у місці, яке не торкнуться ремонтні та відновлювальні роботи, — говорив головний архітектор міста Євгеній Совінський.

Попередній концепт стели пам'яті

Майбутня стела складатиметься з фігур 29 голубів, які відлітають у небо. На крилах кожного буде написане ім’я та прізвище загиблої людини, а також нанесена її портретна світлина. Пам’ятник знаходитиметься біля монумента літака.

Біля стели також мають висадити 29 дерев або ж кущів чи квітів. Через майбутні реконструкції, вони деякий час знаходитимуться у спеціальних вуличних клумбах.

— У будь-якому разі нам пообіцяли, що до річниці трагедії людям стовідсотково буде куди приносити квіти, — говорив журналісту Володимир Затайдух. 

Під час теракту, організація «ДКВ», яку він очолює, втратила свого учасника, волонтера та добровольця Володимира Даценка.

 

Читайте також:

«Горіла трава, квіти і я…», — вінницька військовослужбовиця розповіла про теракт 14 липня

Військова Наталія Фіялова, яка пережила російський полон, знову повертається на фронт

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Nelya Mateush

    Світла пам'ять і Царство Небесне
  • Next

    Великий діяч, Женя Совінський, з моменту своєї каденції головного архітектора міста, вже декілька років, язиком, разом зі своєю молодою командою, узаконює чорнобильський пам'ятник, напроти центрального автовокзалу, людям які ще до його народження віддали своє здоров'я і життя.

keyboard_arrow_up