«Треба було прибрати все російське ще у 2014 році». Вінничани про заміну назв вулиць під час війни

«Треба було прибрати все російське ще у 2014 році». Вінничани про заміну назв вулиць під час війни
  • З початку російського вторгнення 24 лютого, майже кожна сесія міської ради супроводжується перейменуванням вулиць. 
  • Так, зокрема, Московська на Старому місті стала Маріупольською. Та ще низка вулиць і провулків названі на честь новітніх героїв.
  • Чи варто позбавлятися російського спадку, поки не завершена війна? Про це спитали вінничан.

Деколонізація вулиць — або ж позбуття від спадку російського колоніального минулого України — розпочалася у Вінниці з цієї весни. Приводом, як загальновідомо, став повномасштабний наступ рф та окупація областей України.

Відтак, у місті, рішенням депутатів міської ради, вже змінили:

  • Вулицю Московську на Маріупольську;
  • Ватутіна — вулиця Левка Лук’яненка;
  • Суворова — вулиця Миколи Стаховського;
  • Кутузова — вулиця Братів Котенків;
  • Парк Дружби народів став «Вишенським»;
  • Блока — на вулицю Героїв поліції;
  • Тімірязєва — на вулицю Захисників Неба;
  • Некрасова — на вулицю Героїв Нацгвардії.

І цей процес ще не завершений. Але чи варто робити перейменування вулиць поки триває російсько-українська війна? Ось як відповіли на це питання вінничани:

Відео дня

Микола (21), спортсмен-легкоатлет

— Зараз будується нова українська історія й варто віддати шану тим людям, які творять цю історію. Попри те, що війна ще не завершилася. І я вірю, що новітня війна обов'язково завершиться перемогою України.

Аліна (23), землевпорядниця

— Я вважаю, що після звірств російської армії у Бучі, Ірпені та Маріуполі немає бути на вінницьких вулицях будь-яких російських генералів та письменників. У нас достатньо власних діячів, на честь яких варто називати вулиці, провулки та проспекти.

Ілля (22), спортсмен

— У нас вистачає своїх історичних подій та відомих людей, на честь яких потрібно називати вулиці. Вулиці Пушкіна, Лермонтова, вважаю, мають також зникнути. В Україні є також свої класики, багато своїх митців, творчість яких добре знана за кордоном.

Олександра (30), землевпорядниця

— Потрібно було перейменувати всі вулиці з російськими назвами ще у 2014 році. Чому останні вісім років досі існувала у Вінниці вулиця Московська? Я вже сама була готова зняти ці таблички, поки цю вулицю не назвали Маріупольською.

Лариса (38), держслужбовиця

— Варто чи не варто? На цю ситуацію можна подивитись і під інакшим кутом. Бо кожне перейменування тягне за собою заміну купи документів, прописки й так далі. Тому я за те, щоб цей процес відбувався виважено і спокійно.

Дмитро (72), пенсіонер

— Треба було це зробити ще до повномасштабного вторгнення росії у 2022 році. Наприклад, назвали на честь Жукова вулицю в місті. Він купу людей поклав, щоб взяти висоту. Від цього російського спадку треба відмовлятись. Але, зокрема, вулицю Пушкіна я б залишив: він частина всесвітньої культури, а не тільки російської.

Раніше, нагадаємо, ми запитали вінничан щодо ідеї про платний виїзд з України для чоловіків під час воєнного стану

 

Читайте також:

Як розбудують ГПЗ: стадіон, житлові висотки та сквери

Газ по 29 грн отримують тепловики. Чи будуть рости тарифи для вінничан?

Покидаючи Харків. Про вінницьке училище, яке надає притулок тим, хто тікає від війни

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Юлия Крива

    Новини Вінниці  на 20хвилин Але інформація правдива. Звісно родичі бояться.  Ба більше, мого односельчанина, який взагалі не служив в армії, також забрали на три тижні в учебку, а зараз він під Авдіївкою. Це жах просто, хлопців кидають на погибель. Чому?

    Юлия Крива reply Юлия Крива

    Коломійчук Максим Дякую. Дуже корисна інформація.

    Коломійчук Максим reply Юлия Крива

    Юлия Крива По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99.
    https://helsinki.org.ua/articles/poriadok-mobilizatsii-do-zbroynykh-syl-ukrainy/#:~:text=%D0%9E%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8F%20%D0%B4%D1%96%D0%B9%2C%20%D0%BF%D0%BE%D0%B2'%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%85%20%D1%96%D0%B7,%2D454%2D44%2D99.

  • Max

    Тобто, «Треба було прибрати все російське ще у 2014 році»? Ви забули  кого українці, в тому числі вінничанни обрали в 2019 році??? Чи не того, хто казав "яка різниця, як називається вулиця, якщо вона асфальтована і освітлена"? Забули?
  • Читач09

    Декомунізація та деколонізація повинна відбутися давним давно! Дивуюсь чому немає досі вулиці Степана Бандери?Шухевича? Андрія Мельника та інших наших героїв!?
  • Максим Коломийчук

    сіськи Аліни реально круті

    а все російське треба було прилбирати ще в 1991-му році

    vik n reply Максим Коломийчук

    тепер  Алины и ии сиськи   станут  знаменитими.

keyboard_arrow_up