«Руській топонім, йди нах*й». Вінницькі історики готуються до зміни назв вулиць

«Руській топонім, йди нах*й». Вінницькі історики готуються до зміни назв вулиць
Головна ілюстрація та фотографії у матеріалі: скріншоти з відео Миколи Геркалюка
  • Перейменування на часі. Після звірств російських окупантів не може бути й мови, що на Старому місті є вулиця Московська.
  • Вінницькі історики закликають позбавитись від спадку російського колоніального минулого та почали збирати пропозиції щодо нових назв.
  • Як триватиме деколонізація у назвах вулиць та провулків? Та чи потрібно буде потім замінювати свої паспорти і документи?

Співробітник Музею Вінниці Микола Геркалюк записав відео, в якому історики чітко, як по поличках розставляють, пояснюють що то за деколонізація (прим. — або ж дерусифікація) назв вулиць та як вона відбуватиметься в нашому місті.

Повністю переглянути відеоматеріал можна за цим посиланням. А далі ми публікуємо тези з виступу.

Микола Геркалюк, начальник відділу комунікацій Музею Вінниці

Відео дня

— Впродовж кількох сотень років наша держава перебувала під потужним російським впливом, було вкорінення всього російського. Тому деколонізація — це позбавлення від російської імперської спадщини. В нашому випадку, це зачепить топоніміку назв вулиць. Бо в сучасному 2022 році у Вінниці є вулиця Московська, Пушкіна, Лермонтова тощо. Це абсурд, та потрібно змінювати.

Юрій Легун, доктор історичних наук, професор

— Україна дала росії церкву, мову, саму ідею імперії. Протягом сторіч наші найкращі люди їхали в москву та петербург, працювали на благо і розвиток цієї країни. У відповідь ми отримали вдячність у вигляді війни.

— Питання перейменування вулиць — це й питання гідності. Ми не можемо терпіти в себе далі колоніальні наративи, що ми були довгий строк у складі російської імперії та Радянського Союзу.

— Вінниця дозріла до деколонізації. Ми бачимо, що є суспільний запит щодо перейменування вулиць. І я впевнений, що ми якісно цей запит виконаємо і наші діти не будуть мати щоденне нагадування про наше колоніальне минуле.

Олександр Федоришен, історик

— Багато російських прізвищ, якими названі вулиці у Вінниці та низці інших обласних центрів, були обрані випадковим чином. Вони заносилися у списки хаотично, до якихось ключових дат в житті імперії.

— Як виглядатиме процес перейменування? 1. Збір пропозицій від громадян. Їх можна надіслати на поштову скриньку: [email protected]. 2. Фаховий відбір на комісії топоніміки. 3. Громадські слухання, де вінничани зможуть відкоригувати пропозиції фахової спільноти щодо нових назв вулиць. 4. Після цих етапів рішення приймає виконком та затверджує його депутатський корпус міськради.

Сергій Гула, кандидат історичних наук

— Після зміни назв вулиць не потрібно бігти та міняти документи на нерухомість, прописку в паспорті тощо. Зміни будуть вноситись поступово — під час операцій (продаж, застава, оренда тощо) з вашим майном. Міська рада передбачить фінансування на заміну вивісок, аншлагів, вказівників.

Опитування

Як гадаєте, чи потрібно вже зараз перейменовувати російські назви вулиць у Вінниці?

 

Читайте також:

Без Московської та Суворова. Коли і як у Вінниці можуть почати перейменовувати вулиці?

Визволення Вінниці в 44-ому: розповіді, документи і старі фото

У Вінниці встановили таблички, які відтворюють вигляд історичних пам'яток. ФОТО ДНЯ

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (69)
  • Ольга Павленко

    Маріупільська!
  • Катя Швидка

    Вінницька вул.
  • Ainur Zhumabekova

    Я перепрошую але декілька років назад ви змінювали назви вулиць, чому ж тоді не поміняли????

    Liudmyla Slobodianyk reply Ainur Zhumabekova

    Ainur Zhumabekova провтикали. Або опзж вніс свою лепту
  • Олена Тамко

    А я пропоную називати вулиці якимось нейтральними назвами типу Зелена, Весела, Кленова... А то назвуть іменем героя, а вона така засранка, з якимось ганделиками.Соромно... Тільки не розсказуйте, що треба стать- убрать.Якщо така вулиця зветься московська, то я тільки ЗА!

keyboard_arrow_up