У Вінниці встановили таблички, які відтворюють вигляд історичних пам’яток. ФОТО ДНЯ

У Вінниці встановили таблички, які відтворюють вигляд історичних пам’яток. ФОТО ДНЯ
  • У Вінниці з’явились таблички, які демонструють втрачені архітектурні елементи міського простору. Нині таких п'ять.

Фото табличок показали на фейсбук-сторінці «Музей Вінниці».

— Це не звичайні таблички, це аксонометричні проєкції, тобто, наочне зображення того як виглядали будівлі методом паралельного проєктування, — йдеться у повідомленні. — Такі проєкції з’явилися в п’ятьох місцях і відтворюють вигляд п’ятьох історичних пам’яток.

Історики коротко розповіли про кожну з них:

Відео дня

Вознесенську церкву на Замості побудували в 1911 році за проєктом архітектора Григорія Артинова. Стилістично вона була модернова, з елементами давньоруської архітектури. Споруда могла вмістити до 600 осіб. 

Радянська влада закрила церкву і перетворила її на кінотеатр. А в 1944 році будівлю було зруйновано. На її місці побудували житловий будинок. 

Народний дім був першою громадською будівлею Вінниці. Його побудували в 1902 році на Тюремній площі (суч. площа Героїв Чорнобиля). Це місце стало центром культурного життя для тогочасного Замостя. 

Наприкінці 1950-х років Народний дім розібрали, а на його місці звели новий корпус будівельного технікуму (суч. Вінницький коледж будівництва і архітектури).  

 

Монастир єзуїтів (суч. Державний архів Вінницької області) — найдавніша збережена будівля нашого міста. Монастир з’явився ще на початку XVII століття, а муровану споруду звели не раніше 1632 року. Вона виконувала також і оборонну функцію, звідси й назва «Мури».

Протягом ХІХ століття фортифікаційні частини Мурів поступово занепадали. В 1891 році велика частина оборонного муру з боку сучасної Соборної впала і вже не відновлювалась. 

Готель «Бель-Вю» з’явився в 1897 році на розі сучасних вулиць Миколи Оводова та Соборної. Це був триповерховий будинок в еклектичному стилі. 

В 1970-х роках його знесли. Тоді планувалось будівництво другої черги площі Леніна (суч. Майдан Незалежності), але його так і не реалізували. 

На тому місці (і поруч з ним), яке ми зараз називаємо Замковою горою, в 1512 році спорудили фортецю. Вінницький замок був дерев’яно-земляним укріпленням і проіснував до 1580 року, коли його спалили татари. 

Фортецю у цьому місці більше не відновлювали, а велика частина Замкової гори зникла на межі ХІХ-ХХ століть. Там облаштували каменоломню.  

— Таблички створили в рамках проєкту «Вінниця — РЕ:конструкція минулого» громадської організації Креативний Простір/Creative Space, — додають у Музеї Вінниці. — А Музей Вінниці став партнером проєкту, допомігши з інформаційним наповненням.

 

Читайте також:

Як COVID-19 впливає на серцево-судинну систему? Результати досліджень

Що робити в разі позитивного тесту на COVID-19? У МОЗ нагадали алгоритм дій

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Вінниці на 20хвилин

    ❗️ Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vn20minut

  • Сергій Поліщук

    А табличка із аксонометричною проекцією втрачених освітлювальних мачт стадіону "Локомотив" планується?

keyboard_arrow_up