Як COVID-19 впливає на серцево-судинну систему? Результати досліджень

Як COVID-19 впливає на серцево-судинну систему? Результати досліджень
  • COVID-19 завжди важко переносять люди з хронічними хворобами. Медики провели ряд досліджень та встановили, як саме вірус впливає на серцево-судинну систему.

В першу чергу під прицілом ковіду дихальні шляхи та серцево-судинна система.

Пацієнти, які до інфікування COVID-19, мали проблеми із серцево-судинною системою, є більш вразливими до тяжкого перебігу коронавірусної хвороби чи смерті. Однак часто проблеми із серцево-судинною системою розвиваються у пацієнтів через COVID-19, які до цього їх не мали.

Відео дня

— Дослідження свідчать, що проблеми із серцево-судинною системою виникають у близько 20% госпіталізованих хворих на COVID-19. Зокрема, захворювання спричиняє ушкодження міокарда і порушення функції серця, — зазначають у МОЗ. — Йдеться про вплив на серцевий м’яз, що спричиняє запалення міокарда, а у важких випадках — утворює навіть рубці. Окрім того, запалення міокарда може спричиняти так званий «цитокіновий шторм». Останній — потенційно летальна реакція імунної системи.

В даному напрямку дослідження ще тривають. Перевіряють, як ковід спричиняє розвиток міокардиту та є частою причиною серцевої недостатності.

У МОЗ наводять приклад, якщо у хворого є запалення легень, то правий шлуночок серця (одна із чотирьох камер серця) повинен працювати більш інтенсивно, щоб доставити кров до легень. Як наслідок, COVID-19 може спричинити правосторонню серцеву недостатність.

— Також коронавірусна хвороба може викликати запалення в оболонці кровоносних судин, які транспортують кров по всьому тілу. Це може призвести до утворення тромбів та підвищенню ризику ішемії чи інсульту, зменшенню рівню кисню в крові, — відзначають медики. — Окрім того, під час зниження рівню кисню в крові (коли сатурація падає дуже низько) серцевий м’яз більше не отримує достатньо його від легень, відбувається подальше пошкодження серця.

Наразі єдиною можливістю уникнути тяжкого перебігу недуги є вакцинація.

 

Читайте також:

Вінницькі військовослужбовці здали понад 20 літрів крові

Кількість хворих стрімко зростає: в Україні понад 24 тисячі нових випадків

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анатолий Гордий

    стремя  вакцинами  и  жопа
  • Ols Kat

    А постоянно растущие цены в магазинах случайно не влияют на нашу сердечно-сосудистую систему?

keyboard_arrow_up