Тарифи, школа, «острівці». Що зміниться у листопаді для вінничан

Тарифи, школа, «острівці». Що зміниться у листопаді для вінничан
Підвищення зарплат та пенсій у листопаді держава не обіцяє, тоді як зросли тарифи на газ. Проте опалення і гаряча вода буде ще за розцінками 2019 року / Фото: fb.com/SAMorgunov
  • Останній місяць осені принесе небагато нововведень. Частина змін вже почала діяти, а вплив інших новацій відчуємо аж під кінець листопада.
  • Розповідаємо про те, як зміняться тарифи, яким чином будуть навчатися діти та що будуть робити для безпеки на дорогах.

Листопад є одним з небагатьох місяців у році, де немає додаткових вихідних. Підвищення зарплат та пенсій держава не обіцяє, тоді як зросли тарифи на газ. Проте у міських тепломережах кажуть, що поки нова ціна газу не вплине на тарифи з опалення і гарячої води. І просять вчасно розрахуватися за спожите.

Цей місяць стане часом змін і для вінницьких водіїв, бо з 1 листопада вступив в дію новий держстандарт, який запроваджує нові засоби «заспокоєння» руху на дорогах. А діти будуть вчитися за змішаним форматом навчання ще як мінімум до середини місяця.

Комуналка

З 1 листопада зросла ціна газу для населення: у вінницькому газзбуті повідомили, що вартість блакитного палива становить 8 гривень 85 копійок за один кубометр. Це без врахування вартості доставки. Здорожчання пояснюють «сезонним фактором та збільшенням оптової ціни».

Відео дня
Газ можна купувати в інших постачальників. Навіть з інших областей України / Інфографіка порталу «ГазПравда»

Крім того, «Нафтогаз» також повідомив, що буде зростати ціна газу і для підприємств, що вироблятимуть тепло. У вересні вона складала 4,32 гривні за куб, а в жовтні — вже 5,37 гривень за кубометр. 

Газ є найбільшою складовою у тарифі на опалення і гарячу воду, тому логічно допустити, що і ці тарифи зростуть для побутових споживачів. Однак у «Вінницяміськтеплоенерго» кажуть, що ціна за тепло не зміниться: продовжують діяти чинні тарифи, ухвалені у 2019 році, бо процес погодження нових розцінок з Нацрегулятором (НКРЕКП) є довготривалим.

Варто зазначити, що з запуском ринку газу держава більше не регулює ціну газу, а побутовий споживач може вільно змінити постачальника газу. Для порівняння пропозицій діє сайт «Газотека», де є пропозиції продажу газу від 5 до 9 гривень за куб.

Інші тарифи на комуналку залишаються незмінними.

Освіта

Шкільні канікули завершилися. З 2 листопада до вінницьких шкіл повертаються учні, однак карантин вніс свої корективи. Директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко каже, що навчання буде змішаним.

— З понеділка відновлюємо повноцінне навчання для 1-4 класів. Діти будуть ходити до школи, у повному складі. Оскільки Вінниця залишається у помаранчевій зоні, то для 5-11 класів буде змішане навчання. Тобто, перша половина класу навчатиметься дистанційно, друга половина — в школі, а потім навпаки, — говорить Яценко.

Голова Вінницької ОДА Сергій Борзов зазначив, що старша школа матиме дистанційне навчання, попередньо, до 15 листопада. До цієї ж дати, як говорив міністр освіти та науки України Сергій Шкарлет, діятиме дистанційне навчання в інститутах та університетах. Принаймні така є рекомендація для вишів від МОН.

Дороги та вибори

З 1 листопада більше не діє держстандарт 4123: 2006 про «лежачих поліцейських». На його заміну затвердили новий ДСТУ 4123: 2020 про засоби заспокоєння руху. Отож, у Вінниці можуть з’явитися розділювальні острівці або смуги, бордюрні розширення, чокери (розширення тротуару на проїжджу частину, подібні елементи є на проспекті Юності) та острівці безпеки.

Жовтим кольором виділені «чокери»

В «Укравтодорі» уточнили, що новий стандарт і засоби заспокоєння потрібні не тільки для зниження швидкості руху, а й для рівномірності потоків. Особливо на тих ділянках, де між собою конфліктують потоки авто, пішоходів, велосипедистів.

До 6 листопада (включно) у Центральній виборчій комісії мають оголосити переможців виборів-2020. 

За попередніми даними, чинний міський голова Сергій Моргунов наступні п’ять років продовжить обіймати цю посаду та матиме «монобільшість» у міській раді: більша частина мандатів отримають кандидати від «Української стратегії Гройсмана». Крім цієї партії, крісла у міськраді отримають «Європейська солідарність», «Слуга Народу» та «Опозиційна платформа — За життя». Решта 14 партій не подала 5% бар’єру.

Соціалка

У листопаді почне діяти пункт прокату засобів реабілітації при вінницькому Терцентрі.

Видача засобів реабілітації — ходунки, візки, палиці тощо — буде безоплатною. Директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова казала, що першочергово їх отримуватимуть одинокі громадяни та одинокі люди з інвалідністю, які обслуговуються Терцентром.

— Для оформлення договору та видачі на прокат засобу реабілітації потрібно подати необхідний пакет документів (копія паспорту, ідентифікаційного коду та довідка лікаря, про потребу особи в певному засобі реабілітації), — передають у міськраді слова Войткової. —  Термін, на який видається засіб реабілітації, узгоджується сторонами, відповідно до укладеного договору. Договір буде у двох примірниках – один залишається в Терцентру, інший – у людини, яка бере ці засоби.

Однак, на момент підготовки публікації, у Терцентрі повідомляли, що в них немає засобів реабілітації під прокат:
— Люди телефонують, запит є. Але в нас ще немає чого видавати, нам має передати це майно департамент соцполітики, — розповіла працівниця Територіального центру соціального обслуговування

За планом чиновників, у пункті прокату засобів реабілітації будуть знаходитись речі, якими уже користувалися вінничани, але вони в гарному стані й можуть бути корисними ще комусь. Після закінчення строку прокату засобу реабілітації їх буде потрібно повернути до пункту прокату в робочому стані. Територіальний центр соціального обслуговування розташований у Вінниці на вулиці Соборна, 50.  Детальну інформацію можна дізнатися за телефоном: (0432)67-05-97.

Усі свята листопада

У останній місяць осені — 21 робочий день і дев’ять днів для відпочинку. Серед релігійних свят — Димитрівська субота (7 листопада), коли потрібно вшановувати предків і 21 листопада — День святого Михайла.

Крім того, 21 листопада відзначається День Свободи та Гідності, який був встановлений на честь початку двох українських революцій — Помаранчевої революції (2004) і Революції Гідності (2013).

  • 1 листопада — Міжнародний день вегана, День народження ЄС;
  • 3 листопада — День інженерних військ України, День ракетних військ і артилерії України;
  • 4 листопада — День залізничника України;
  • 9 листопада — День української писемності та мови, Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва;
  • 10 листопада — Всесвітній день науки, Міжнародний день бухгалтерії;
  • 11 листопада — Всесвітній день шопінгу;
  • 12 листопада — Всесвітній День боротьби з пневмонією;
  • 13 листопада — Міжнародний день сліпих;
  • 14 листопада — День боротьби проти діабету, Міжнародний день логопеда;
  • 15 листопада — Всесвітній день пам’яті жертв дорожніх аварій, День працівників сільського господарства України;
  • 16 листопада — Міжнародний день терпимості, День працівників радіо, телебачення та зв’язку України;
  • 17 листопада — Міжнародний день студентів;
  • 18 листопада — День сержанта ЗСУ;
  • 19 листопада — Міжнародний день чоловіків, Міжнародний день філософії, Міжнародний день відмови від паління;
  • 20 листопада — Всесвітній день дитини;
  • 21 листопада — День Гідності та Свободи, День Десантно-штурмових військ ЗСУ, Всесвітній день вітань;
  • 25 листопада — Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками
  • 26 листопада — День подяки;
  • 27 листопада — Чорна п'ятниця;
  • 28 листопада — День пам'яті жертв голодоморів, початок Різдвяного посту;
  • 30 листопада — Всесвітній день домашніх тварин.

 

Читайте також:

Канікули закінчуються. Як вчитимуться на карантині в Вінниці та області?

«Вода з-під крана стала кращою, але мережі міського водогону її псують» — лікар-гігієніст

Зимова субсидія-2020. Кому призначать автоматично та що зміниться для вінничан?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юрий Бондарук

    "старий" мер - старі схеми(((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up