Світлофори на площі Гагаріна: де і коли їх поставлять?

Світлофори на площі Гагаріна: де і коли їх поставлять?
фото з архіву «20хвилин»
  • З року в рік площа Гагаріна збирає багатий «врожай» з аварій: у 2019 році — 13 ДТП, в 2018-му — 9, а в 2017 році взагалі антирекорд — 15 аварій.
  • Щоб це виправити влада збирається поставити світлофори. Розказуємо, на якій стадії цей проект, коли поставлять світлофори та що про таку ініціативу кажуть в поліції.

Виконком мерії в лютому 2020-го дав дозвіл на проектування світлофорів на площі Гагаріна. Цим займається івано-франківська компанія UCG, що спеціалізується на плануванні вулиць, моделюванні транспортних потоків та змінах схем організації дорожнього руху.

— Уже наприкінці травня маємо отримати готовий проект облаштування світлофорів. До цього часу він має пройти державну експертизу та перевірку контролюючих служб, — розказує керівник «Вінницької дільниці з організації дорожнього руху» Сергій Чернов. — Що буде далі? Матимемо чітку цифру, скільки коштуватимуть світлофори на Гагаріна та будемо очікувати від міськради фінансування цього проекту. Чи скоро це буде — спрогнозувати важко, оскільки в умовах карантину всі ресурси спрямовані на медицину.

Світлофори і для пішоходів

До слова, в патрульній поліції зараз на узгодженні план-схема розміщення світлофорів. Начальник відділу безпеки дорожнього руху Анатолій Самусь каже, що єдиним зауваженням були невірні графічні елементи транспортних засобів і проектанти їх вже виправили.

Відео дня

— Проект ми погоджуємо, а його втілення — дороговартісне. Хоча коштів на безпеку дорожнього руху не повинно економитись. Наша єдина умова, щоб він втілювався в комплексі — крім світлофорів має бути відповідна дорожня розмітка, знаки, інформаційні таблички про зміни дорожнього руху, — каже Самусь.

Питаємо, чи буде дієвим світлофор на площі Гагаріна? Або він стане ще однією причиною утворення заторів?

— Однозначно, світлофор розведе в часі транспортні потоки та прибере конфліктні точки між усіма учасниками руху: приватними авто, громадським транспортом і пішоходами, адже там пішохідні переходи будуть регульовані. Якщо буде створення заторів через світлофори, то їхні інтервали можна буде відрегулювати. Більш того, деякий час вони будуть працювати в тестовому режимі, що дозволить відкоригувати їхню роботу, — відповідає начальник відділу безпеки дорожнього руху.

Старі пріоритети не підтримали

Як ми писали раніше, на площі Гагаріна буде облаштувана система «розумних світлофорів» — вони стоятимуть на кожному в’їзді-виїзді з площі та їхні інтервали можуть змінювати в режимі реального часу. Тобто, на тому напрямку, де найбільше скупчення машин, буде зростати тривалість «зеленого» світла, щоб не було заторів.

І ще як розказав радник мера Віктор Перлов, чиновники отримають кілька варіантів розміщення світлофорів, а також різні ціні реалізації таких проектів. Обиратимуть той варіант, який буде ефективний і відповідатиме можливостям міського бюджету. І вже тоді визначать терміни реалізації проекту.

Однак була ідея повернути старі пріоритети на площу Гагаріна. Громадський активіст Віталій Павловський подав петицію, де стверджував, що після заміни «головної дороги» з Хмельницького шосе - Соборна на Пирогова-Соборна тут стався сплеск ДТП.

На факт сплеску аварійності вказує і поліцейська статистика, за якою з 2017-го тут щороку стається від 9 до 15 аварій. Хоча до заміни пріоритетів руху, в 2016 році, було лише три аварії. Але петиція Павловського не набула підтримки серед вінничан: вона зібрала 140 з 350 необхідних підписів для розгляду в міськраді.

 

 

Читайте також:

Світлофор чи старі пріоритети? Як варто змінити рух на площі Гагаріна

Карантин не вплинув на статистику ДТП. Що робити, щоб зменшити кількість аварій у Вінниці

Транспорт для всіх чи ні? Ми перевірили, як діють нові обмеження

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Константин Карачун

    Светофор там может и нужен, но что сделать с дебильными пешеходами, которые выходят на переходы прямо перед едущей машиной?! Как воспитать людей?! Почему полицаи из не штрафуют?!
  • Андрей Бондарь

    Здрастувуй ещё одна пробка
  • Вітя Солоднюк

    А в самих мозгів немає.
  • Елена

    забрати куплені за сало права в селюків на євробляхерах. І не буде жодної аварії
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up