Суд визнав винною водійку, яка збила вінницького волонтера Ярослава Пашкевича

Суд визнав винною водійку, яка збила вінницького волонтера Ярослава Пашкевича
Крім кримінальної справи суд розглядав ще й цивільний позов Пашкевича. Чоловік хотів отримати компенсацію тих коштів, які витратив на лікування і ремонт скутера після ДТП / Фото зі сторінки Олександра Царевського
  • У міському суді оголосили вирок по справі ДТП, в якій постраждав волонтер Ярослав Пашкевич.
  • Водійку KIA, яка збила його на скутері біля Кумбар, визнали винною. Присудили штраф на 51 тисячу гривень і позбавили водійських прав на рік.
  • Однак судді вирішили, що водійка може не відшкодовувати витрати за лікування і ремонт транспорту Пашкевичу. Чому так?

Вінницький міський суд 19 серпня оголосив вирок по справі ДТП, яка сталася рік тому. Водійку позашляховика визнали винною: присудили штраф 51 тисячу гривень і рік без водійських прав. Потерпілому — вінницькому волонтеру Ярославу Пашкевичу — відмовили у задоволенні цивільного позову, в якому чоловік вимагав відшкодувати витрати на лікування і реабілітації після аварії.

«Не зачекала три секунди»

Інцидент стався 14 серпня 2020 року. Біля Кумбар зіткнулися позашляховик KIA Sportage та скутер, водієм якого був відомий вінницький волонтер Ярослав Пашкевич. Автомобіль, повертаючи на вулиці Богуна, зніс скутериста. Чоловіка забрали до лікарні, де встановили, що зламана гомілкова кістка під колінною чашечкою. Невдовзі Пашкевича прооперували і вставили титанову пластину.

Фото з місця ДТП, 14 серпня 2020 року

— За три секунди, які водійка не змогла зачекати поки пройде один нещасний скутер, знищили мої плани на найближчі місяці, — говорив після операції Ярослав. — У мене мала бути співбесіда до Veteran Хабу, де я мріяв працювати; тепер точно скасований проект, де я навчав медиків; не зможу брати участь в організації велопробігів та ще маса інших проектів тепер для мене «на паузі».

Відео дня

Жінка, що була за кермом іномарки, на місці ДТП доводила поліцейським, що то скутерист її підрізав, хоча камери відеонагляду вказували протилежне. Волонтер Пашкевич згадує, що з ним одразу хотіли «порішати» — дати тисячу євро і попрощатись на цьому.

Проте, справу неможливо було вирішити «полюбовно» — поліція відкрила кримінальне провадження за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України («Порушення ПДР, що спричинило потерпілому тілесні ушкодження середньої тяжкості»). І щоб водійка KIA відшкодувала гроші за лікування і розбитий скутер, Ярослав Пашкевич подав на неї до суду ще й цивільний позов.

Сперечались за чеки і кредити

Якраз цивільний позов про відшкодування витрат викликав суперечку в суді. Кермувальниця іномарки та її адвокат переконували суд, що позов не є обґрунтованим і назвали причини: чеки на лікування не підтверджені, у квитанції про титанову пластину не вписано прізвище потерпілого, та у волонтера є кредити, які, на думку водійки, він хоче погасити за її кошти. Та й мовляв, водійка пропонувала допомогу потерпілому, від якої він відмовився.

Ярослав Пашкевич після операції. Йому в ногу вставили титанову пластину

Пашкевич на суді вказував на факт, що в матеріалах справи є всі медичні довідки про лікування, а чеки лікарня оформлює як «благодійні внески». Тоді як кредити в нього з’явилися вже після ДТП, щоб покрити лікування, адже жодної допомоги від винуватиці аварії він не отримав. За словами волонтера, йому лише одного разу пропонували 10 тисяч гривень під розписку, що він «не має претензій» до іншої сторони.

Зрештою, суд визнав доводи відповідачів у справі обгрунтованими й відмовив у задоволенні цивільного позову. Однак по кримінальній справі водійку KIA визнали винною і, крім штрафу на 51 тисячу, ще й позбавили водійських прав на 1 рік.

«Далі судитись не планую»

— Єдина допомога, яку я отримав від водійки KIA, це те, що вона за мене свічку в церкві поставила, — каже журналісту Ярослав Пашкевич. — Подавати апеляцію на рішення суду по цивільній справі я не планую. Страхова компанія, клієнтом якої є ця жінка, мене запевнила, що відшкодує всі витрати на лікування, реабілітацію та ремонт скутера. Якщо все так і буде, то в подальшій судовій тяганині немає сенсу.

Повернеться до суду чоловік ще й у тому випадку, якщо водійка спробує оскаржити вирок по кримінальній справі.

— Буду привертати увагу громадськості до цієї справи, бо такі водії несуть небезпеку для оточуючих.

Раніше, нагадаємо, ми пробували отримати позицію другої сторони по цій справі ДТП. У приміщенні суду 2 липня журналіст намагався поспілкуватись з водійкою KIA та її адвокатом. Обидвоє відмовились від будь-яких коментарів.

 

Читайте також:

Як нині почувається Андрій, постраждалий у ДТП на Богуна? Ми побували у школяра в гостях

«Якби ти не дав, то я не міг би взяти»: все про справу Казьміних і валютників (ЕКСКЛЮЗИВ)

Перекваліфікували провадження, але підозрюваних немає. Нові подробиці справи айдарівця «Фокса»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Oleksandr Stoliarov

    Журналызд, а чому ти маніпулюєш?
    Суд відмовив в цивільному позові, бо має страхова компенсовувати. А страхова компенсовує лиш після рішення суду, про вину водія авто, яке було 19 серпня.
    Я б на місці головрєда, зробив тобі атата)
  • Yuriy Markitan

    Мінус одне
  • Читач41

    а чеки лікарня оформлює як «благодійні внески». Лучше бы с этим боролся этот фейсбучный диванный тунеядец, кормящийся с подачек за публикацию в группе и не сдающий налоги (на больницы в том числе).
  • Читач41

    Пашкевич очень вульгарный и хамовитый тип. Неоднократно желал смерти и прочей гадости подписчикам группы, где он администратор.

keyboard_arrow_up