Як нині почувається Андрій, постраждалий у ДТП на Богуна? Ми побували у школяра в гостях

Як нині почувається Андрій, постраждалий у ДТП на Богуна? Ми побували у школяра в гостях
Андрій Тарасюк з мамою (праворуч) та журналістом
  • Термін дії запобіжного заходу Наталії Дзісь, яка в кінці травня п'яною на позашляховику збила школяра, продовжили і справу передали у суд.
  • За цей час 14-річний Андрій Тарасюк переніс кілька складних операцій. Зараз він вдома й готується до наступної.
  • Ми відвідали хлопця і його родину, дізналися більше про наслідки ДТП: як почувається Андрій зараз та що чекає підслідну.

Андрій та його мама Тетяна Василівна зустрічали нас з посмішками, але родина під час спілкування часто не приховувала сліз. Плакали дідусь з бабусею, та й батько хлопчика Сергій, який був всі дні і ночі в реанімації з сином, ховав сумні очі. Розповіді про щасливе повернення Андрійка до життя чергувалися важкими подробицями того трагічного травневого ранку, історіями, які передували ДТП...

Канікули без друзів і баскетболу

У червні Андрія Тарасюка, якого збила п'яна водійка на Богуна, виписали додому. Попри болі в руці і важку травму голови, хлопець досить активний. Нещодавно він відзначив 14-річчя разом з родиною та друзями. Однак гучного свята не було — Андрієві не можна стомлюватися. Запитали, яке бажання загадав у свято.

Відео дня

— Здоров'я, і щоб ніколи більше подібного не сталося з родиною, друзями і зі мною, — відповів Андрійко.

З лікуванням ще не закінчено: Андрія чекає ще три операції. Наступна у вересні — йому ставитимуть пластини замість відсутніх частин розтрощеного в ДТП черепа. Момент аварії Андрій не пам'ятає. Про це він розповів журналістам сайту 20minut.ua, коли ті завітали до затишної оселі родини Тарасюків.

— Після нового року в Андрія був лімфаденіт під рукою, повезли в лікарню. Сказали, якби ще вдома побув кілька днів — інфекція пішла б в кров, і лікарі б вже не врятували, — ділиться мама пригодами сина. — Потім на велосипеді катався, перед обривом переплутав передачі, мало не врізався в дерево, дивом врятувався… А це йшов до школи, ми не знали і не гадали, що вона буде летіти і його зіб'є... Значить на життя. Слава Богу пережили, завдяки небайдужим людям, які підтримували і до цього часу телефонують і питають, як Андрій. 

Коли хлопець знаходився в лікарні, батьки отримали його табель з відмінними оцінками. Зараз Андрій на канікулах і на реабілітації. Замість грати з друзями на майданчику в його улюблений баскетбол, йому приходиться сидіти вдома — лікарі не дозволяють знаходитися на сонці, фізичні навантаження теж шкідливі. Хлопець показує грамоти і нагороди за здобутки у спорті. Незабаром мріє знову стати першим у баскетболі, не лише в Україні, але й в США.

Андрій до аварії

— У вересні в Андрія ще буде операція, і на групу його маємо оформляти, — розповідає Тетяна  Тарасюк. — Планують шпиці витягнути з правої руки, на лиці два переломи і тріщина, там титанову пластину поставлять. Нейрохірург Сергій Волощук хвалить сина, казав що він справжній козак, не падав духом, завжди тримався.

В той день, 24 травня, ніщо не віщувало біди, хоча ранок в учня сьомого класу не склався з самого початку, розповідають рідні. Зазвичай Андрій Тарасюк ішов до школи разом з друзями, але цього разу однокласниця забула зошит і повернулася додому, а ще один однокласник затримався за сніданком. У підсумку Андрій вирушив сам…

Місце ДТП

— Аварію з вікон автобусу побачила моя мама, сказала, що певно там наш Андрій, — розповідає про ДТП мати постраждалого хлопчика. — Хоч тепер він не пам'ятає того дня взагалі, як йшов до школи, що трапилося, на момент аварії він все ж був при свідомості: сказав швидкій як звати, скільки років, в якому класі вчиться, навіть сказав, як розблокувати телефон, щоб до нас додзвонитися. Тому його одразу завезли не на Київську (Андрій високий, думали дорослий), а одразу в Дитячу обласну, що зекономило час.

Тетяна Тарасюк провела журналістів до місця ДТП і показала, де все сталося. Родина мешкає поблизу, щодня ходять тією вулицею.

— Мій чоловік говорив Олегу (чоловіку винуватиці аварії Наталії Дзісь), а що було б, якби ми з вашою дитиною так вчинили, — говорить Тетяна Тарасюк. — Ви б посадили мене не на вісім років, а на 38, тому прощення не буде.

На тротуарі по вулиці Богуна п'яна водійка збила школяра

Родини Тарасюків і Дзісь мешкають на сусідніх вулицях. Зараз часто пересікаються, оскільки винуватиця ДТП не знаходиться під домашнім арештом, вільно пересувається містом.

— Сказали, що вона алкоголічка, коли випиває, то в ступор входить, — ділиться мама хлопчика. — Хоч казали, що вона лікується в психлікарні, в повсякденному житті на психічно хвору не схожа — працює, ходить на підборах по вулиці, з зачіскою, нормально одягнена. Слідчий розповідав, що під час допиту Дзісь розповіла, що в той день вона встала рано вранці і випила пляшку коньяку. Це при тому, що вона маленька, тендітна жінка. А далі сіла за кермо і поїхала на роботу, і зі швидкістю не менше 90 км за годину влетіла в мого сина. Аналіз показав, що в крові в неї було 3,3 проміле, що дорівнює двом пляшкам горілки.

— Я сподіваюся, що суддя буде справедливим, що винесе вирок, який вона заслужила. Нехай винуватиця відповідає за свої вчинки, — підсумувала мати Андрійка.

Ця резонансна аварія, яка вразила всю країну, нагадаємо, сталася у Вінниці вранці 24 травня на вулиці Івана Богуна. Тоді п'яна водійка на китайському позашляховику Haval вилетіла на тротуар зустрічної смуги руху, потім врізалася у ворота приватного будинку. Після цього автомобіль збив на тротуарі підлітка Андрія Тарасюка, який прямував до школи в попутному напрямку. Арматурну сітку діставали з голови хлопця.

Хоч автівка перевернулася, винуватиця ДТП на Богуна Наталія Дзісь в автопригоді не постраждала. Експертиза показала, що на момент аварії жінка знаходилася в критичному стані сп'яніння (3.3 проміле). Суд щодо Дзісь застосував запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб й визначив заставу — 181 600 гривень. Винуватиця ДТП вже через три дні повернулася з ізолятора додому.

Тим часом 13-річного хлопця в критично важкому стані госпіталізували в реанімацію Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні.

— Перша операція була одразу після аварії, на головному мозку, дуже важка — діставали уламки кісток черепа з мозку, — розповіла раніше журналістці 20minut.ua сестра постраждалого в ДТП хлопчика Марина Тарасюк. — Другу робили на плечі, яке було покалічене — ставили пластину. Третя — складали кістки обличчя...

Платила за операції та перебування в реанімаційному відділенні Дитячої обласної лікарні здебільшого сама родина Тарасюків, а також всі небайдужі вінничани, які перераховували фінансову допомогу ріднім потерпілого в аварії хлопчика. 

— Родина винуватиці аварії Наталії Дзісь за весь період перерахувала лише 65 тисяч гривень, кажуть, що поки більше не мають, — говорить адвокатка родини постраждалого Сніжана Чубенко. — Дивно, як за добу знайшли близько 182 тисячі на заставу для жінки, яка лікувалася від алкогольної залежності і двічі вчинила п'яні ДТП, а для дитини — вони не мають. Хоча добре всім відомо, що Дзісь — подружжя бізнесменів. На операції вже витрачено понад 100 тисяч гривень. І це ще не все.

На волі до вересня, а далі?

Бізнесвумен, світська левиця, дружина і мати двох доньок Наталія Дзісь, алкоголь в крові якої в момент аварії перевищував норму в 16 разів, увесь час після аварії знаходилася вдома — їй не дозволено було лише залишати межі міста, вона вільно пересувалася Вінницею, — такі умови запобіжного заходу. 

Наталія Дзісь

Минулоріч Дзісь теж стала винуватицею ДТП, навіть втекла з місця події. А ще — лікувалася від алкозалежності. Недавно жінку перевіряли в психлікарні, проводили ряд інших експертиз. У зв'язку з цим, запобіжний захід їй продовжили ще на 60 діб.

— Суд у справі Наталії Дзісь продовжив запобіжний захід до кінця вересня, — говорить Сніжана Чубенко, адвокат родини Тарасюків. — Жінка певний час знаходилася на стаціонарному лікуванні в психлікарні, проходила ряд експертиз. 

Справу передали до суду 

Прокуратура Вінниччини 11 серпня передала обвинувачувальний акт по цій справі до суду. В повідомленні йдеться, що 43-річну вінничанку звинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 286-1 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння, якщо вони заподіяли потерпілому тяжке тілесне ушкодження).

— Прокуратура, захищаючи інтереси дитини, наполягатиме у суді на призначенні обвинуваченій покарання, необхідного та достатнього для її виправлення та попередження нових злочинів, — зазначають у пресслужбі прокуратури області. — У разі доведення винуватості у скоєнні інкримінованого злочину у судовому порядку, жінці загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від п’яти до восьми років.

Фото судового засідання в травні


Читайте також:

Чому винуватиця п'яного ДТП на Богуна, яка травмувала школяра, лежить в психлікарні?

ДТП на Богуна. Судитимуть водійку, яка п'яною на тротуарі збила дитину

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Нина Голубева

    Суд над Н.Дзись відбудеться о 14:20  6 вересня 2021р.Сподіваємось на справедливе рішення.
  • Alla Shevchuk

    То коли той суд🤣🤣🤣?Хай мене родина поьрепілого Андрійка вибачить за сміх,бо цей сміх іронічний,бо ця корова не зрозуміло коли стане перед тим судом

    Alla Shevchuk reply Alla Shevchuk

    Ольга Качанюк ,суд буде в кінці вересня,я прочитала,що їй-алкозалежній,що лікується у нарколога дали ще 60 діб відстрочки під домашній арештом😡.Ось так

    Светик Семенюк reply Alla Shevchuk

    Alla Shevchuk а хто її батько пишіть ?

    Ольга Качанюк reply Alla Shevchuk

    Alla Shevchuk це точно,тягнуть *Бика за рога*,садять за грати напевно лише тих,хто немає з чого відкупитися
  • Alena Rusina

    Швидкого одужання!!!
  • Наталія Новицька

    Все страшное останется позади , здоровья тебе , терпения маме и верных друзей .

keyboard_arrow_up