«Якби ти не дав, то я не міг би взяти»: все про справу Казьміних і валютників (ЕКСКЛЮЗИВ)

«Якби ти не дав, то я не міг би взяти»: все про справу Казьміних і валютників (ЕКСКЛЮЗИВ)
Оксана і Володимир Казьміни. Їх розшукали у Луцьку ті, кому вони винні 70 тисяч доларів.
  • Наприкінці липня у Вінниці зникла родина Казьміних. Вони виїхали в сторону Житомира і зникли. 
  • Вже за тиждень їх знайшли в Закарпатській області, живими та неушкодженими. Нібито вони їхали на відпочинок. 
  • Але журналісти RIA розкопали те, що ця родина валютників просто накивала п’ятами...тому що взяли у борг сотні тисяч доларів. 
  • В поліції вже є п’ять заяв про шахрайство. А у редакції в розпорядженні є відео, коли валютники знайшли свого «колегу по цеху» в одному з готелів...у Луцьку.

27 липня 2021 року. По всіх вінницьких групах шириться допис вінничанина Антона Сашина: «Внимание!!! Винница. Пропала целая семья. Телефоны выключены. Выехали с Винницы и связи нету». 

Журналісту RIA/20minut.ua Антон сказав так: «Вчера вечером выехали в сторону Житомира (показали камеры фиксации) и связи больше нет. Телефоны выключены, в Вайбере в сети были ночью. Занимался бизнесом и возможно были с собой не маленькие финансы. С самого утра подняли «Тревогу» коллеги по бизнесу». 

Після цього ми запитали в поліції, чи є заява про зникнення родини. В обласному главку нам це підтвердили. За тим новина з’явилась на сайті. Тисячі репостів одразу полетіли мережею, щоб віднайти родину Казьміних…

Четверте серпня. Вінницька поліція рапортує, що їх працівники на території Закарпатської області знайшли родину вінницьких валютників. Вінницькі новинні сайти дають новину “З ними все гаразд. Вони їхали на море”. Але зі своїх джерел наші журналісти дізнались про великі борги цієї сім’ї. 

— Головна версія, що в них є великі боргові зобов’язання і вони можуть переховуватися, щоб не виплачувати гроші кредиторам. Це те, що зараз у процесі оперативно-розшукових заходів встановили, опитували коло спілкування, і тепер одна з ключових версій — ці люди переховуються, щоб не сплачувати борги, — сказали журналістам 20minut.ua у відділі комунікацій поліції Вінницької області. 

Свої джерела серед валютників нам підтвердили: «Казьміни тут пів міста кинули на гроші». І тут закрутилось.

Вийшли з поліції. Сіли в таксі. Поїхали до Луцька

Коли родину Казьміних відшукали в Закарпатській області, їх привезли до Вінниці. Кримінальне провадження про зникнення закрили. Але в поліції вже було кілька заяв про шахрайство Володимира Казьміна. Його допитали та відпустили з першого відділу поліції, що на Замості. Журналісти поїхали до цього відділу і дізнались у в. о. начальника Тараса Калачика, як все відбувалося.

— На цей час у нас є інформація про трьох людей, які позичили Казьміним гроші. Є інформація, що позичальників більше. Але вони у поліцію не зверталися, — розповідав Калачик нашим журналістам. — Люди заявили, що родина в них позичила гроші та не повертає. Ми наразі проводимо перевірку за цими фактами. Під час розмови зі слідчим, Володимир Казьмін повідомив, що грошей у нього немає та він сам став жертвою афери. Коли буде офіційна сума, тоді буде відповідна кваліфікація. Третя або четверта частина статті 190 Кримінального кодексу України за шахрайство передбачає взяття під варту під час досудового розслідування. Але наразі ми не маємо ще офіційних даних, за якими можна відкрити кримінальне провадження. 

Як ми дізналися зі своїх джерел, Володимир Казьмін після допиту в поліції вийшов надвір, викликав таксі, щоб доїхати до Калинівки. Але замість Калинівки родина поїхали далі. До Луцька. Там на заправці вінницький таксист і висадив родину Казьміних. І вони знову зникли. 

«Де наші гроші, Вова?»

Поки вінницька поліція опитує «кредиторів», вінницькі валютники самостійно відшукали Володимира Казьміна в Луцьку. В розпорядженні нашої редакції з’явилось відео, на якому присутні члени цієї родини. 

Спочатку валютник Анатолій стукає у двері номера Володимира Казьміна і каже: 

«Вова. Це Толя. Виходь, будь ласка. Поговоримо. Не бійся. Не переживай. Захочеш поговорити, я в коридорі стою, чекаю».

Після цього Володимир Казьмін вийшов до валютників, в номері залишився син, а дружини не було. Але він вже встиг викликати поліцейських. Розмова спокійна. Без підвищених тонів.

Валютники: Вова. Скажи. Де наші гроші?

Казьмін: Їх немає. 

Валютники: А де? Де наші гроші? Чому ти їх не повернув? Віддай наші гроші та ніяких питань до тебе більше немає. Ніхто тебе шукати не буде. 

Казьмін: ...

Валютники: Ми всі в шоку, Вова. Ми їли з однієї тарілки з тобою. Каратист в шоку. Я в шоку. Антон в шоку. Андрюха навіть не захотів нікуди їхати. 

Після короткої розмови валютники кажуть Володимиру Казьміну про гроші, які він забрав за останній день. 

Валютники: Вова. По факту. Ти в останній день, з того що ми знаємо, забрав 150 тисяч налом (мова йде про долари, - авт.).

Казьмін: Це в кого я брав налом? 

Валютники: Ти брав у Лєніна. У Антона. Це ти брав у Артьома. У Каратиста. Ти взяв на 70 тисяч баксів злоті…

Після цього Володимир Казьмін повертається до номера. Через мить він виходить на коридор, говорячи з кимось телефоном. В кишені видно ножа.  

Валютники: Вовка. Сховай ніж. Занеси назад. Кинь його на землю. 

Казьмін: Шо-шо? (І йде в сторону валютників).

Валютники: Нє-нє. Не підходь. Вов. Для чого ти це робиш? 

Казьмін: Хочете дєнєг? Щас будуть дєньгі вам (йде в кінець коридора, - авт.). 

За мить він стоїть вже у дверях і каже, що ніяких грошей немає, що нічого взагалі не брав. Але вже через деякий час, сидячи в номері, каже: 

«Звісно, мені соромно, що перед вами, що перед Олегом, Антоном, Каратістом, Артьомом. Я сам розумію, що вліз в цю ж#пу. І потрібно викручуватись з неї».

А потім додав: «Ти ж понімаєш, що якби ти не дав, то я в принципі не міг би взяти».

 Також валютники питали і дружину Володимира Оксану. Вона розповіла, що вона знала, що у чоловіка є борги. І це вже почалося з весни цього року. Начебто у чоловіка з'явилась інша жінка. І все це через неї. 

Казьмін вклав $420 тисяч в піраміду? 

Під час розмови зі своїми товаришами Казьмін розказав, що вклав гроші в піраміду, яка займалась купівлею криптовалюти. І, за словами Володимира Казьміна, він вклав туди 420 тисяч доларів. 

— Це все робилось через Feride Plaza. Перших сорок тисяч я вніс у березні. Через два тижні ще $370 тисяч одною сумою...

«Ти ж понімаєш, що якби ти не дав, то я в принципі не міг би взяти». Так сказав Володимир Казьмін своїм товаришам-валютникам, в яких позичив гроші

За словами Володимира, він завіз гроші Ірині, яка працювала на цю фірму. Вона перерахувала гроші та показала, що вони зайшли на рахунок. Що з цих грошей мало бути 1,5-1,8% прибутку в день від цієї суми. Але ніяких виплат він взагалі не отримав. І, за його словами, найбільшу суму у 280 тисяч доларів він взяв у людини на прізвисько Сантехнік, а інші гроші у Вєжлівого, Ткача, Саші Рубльового, Артьома, Жовтого, Каратиста. І перепозичав гроші, щоб закривати борги. Не вийшло. 

При цьому в особистій розмові з журналістом валютники кажуть, що не вірять Володимиру Казьміну. Що навіть якщо якусь частину він вклав у піраміду, то останні позичені гроші мали б залишитись. 

Журналісти RIA/20minut.ua дізнались, що це за піраміда, в яку вклався грошима Казьмін. І навіть дізналися суму. Від тої ж самої дівчини, яка працювала на цю фірму. Назва піраміди — «Центуріон». Гроші проводили через платіжні системи на електронний гаманець Володимира. 

— Перший платіж був $30 тисяч. Через обмінник Smart Pays. Я особисто йому допомагала. Це було 12 квітня в «Феріде». Потім він завів ще 10 чи 15 тисяч доларів. Але суми $370 тисяч не було, — сказала дівчина. 

Є вже п’ять заяв на Казьміна

Піраміда, пов’язана з криптовалютою, нещодавно «вмерла», а компанія зникла. Але якщо Володимир Казьмін вклав в неї лише $40 тисяч, то постає питання — а де ж усі інші гроші? А це понад 10 мільйонів гривень. І поки валютники намагаються повернути собі гроші, в обласній поліції кажуть про те, що додалось ще дві заяви про шахрайство.
— До поліції надійшло п'ять заяв від громадян. Відкрито провадження за статтею 190 — шахрайство. З'ясовуються усі обставини. Триває слідство, — сказала прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник. 

 

Ми обов’язково розкажемо нашим читачам, чим закінчиться ця історія. Далі буде. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (41)
  • Эдуард Север

    Какае-то постная +...
  • Леся Сіліцька

    Саме головне що всі живі здорові, будуть здорові мусять відробити, Хай Бог дає здоров'я бо є ще маленький хлопчик , Хай візьмуть себе в руки і думають як все повернути , бажаю здоров'я і сили і янгола охоронця сім'ї.
  • Александр Пазюра

    Не ну это так по украинськи....🤣
  • Альона Примаченко

    Нормальна схема, взяли у борг немалі кошти і зникли, рано чи пізно прийдеться віддати, ніхто просто так нічого не подарує, чуваку прийдеться напрягатись, і повертати

keyboard_arrow_up