Це свято є неперехідним і завжди відзначається в один день - 22 березня. Часто цей день припадає на Великий піст і на честь свята дозволяється їсти гарячу їжу з рослинною олією і пити вино.
У цей день обов’язково йдуть до церкви і ставлять 40 свічок, моляться, дякують Богові за все, просять захисту від негараздів, хвороб, б’ючи 40 поклонів.
Господині обов’язково печуть 40 булочок у формі пташок. У різних регіонах України вони мають назви птахів – сороки, жайворонки, буслики.
У народі вірили, що саме на Сорок святих з вирію повертаються пернаті — сорок різних порід. Часто пташечок нанизували на невеличкі різочки, лозинки чи очеретинки і так запікали. Їх розвішували на деревах у саду, дарували сусідам або ж роздавали дітям – щоб у господарстві свійська птиця здорова була.
Дівчина на сороки повинна розірвати сорок ниток і зламати 40 дерев’яних плашок – щоб дуже швидко прогнати зиму. Розсівали по городу мак, сподіваючись на врожай у сорок разів більший за посіяне. Щоб підтримати ці надії, на Сорок святих варили горохову юшку, робили горохвяники, пекли пиріжки з горохом, готували вареники з маком.
Найбільш символічним був обряд – Топтати ряст. Вважалося, хто напровесні його потопче – убереже життя й здоров’я протягом року. Тому навіть літні й кволі виходили в поле і, притопчуючи зелені сходи, казали: Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того году діждати.
Читайте також:
Сьогодні вітаємо Валерія та таксистів. Історія та прикмети 22 березня
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 16 квітня 2025
Читати номер