Сьогодні, 22 березня — 40 святих: традиції, прикмети та заборони

Сьогодні, 22 березня — 40 святих: традиції, прикмети та заборони
  • День пам'яті сорока севастійских мучеників — одне з головних церковних свят року. Церква вшановує пам'ять сорока солдатів, які померли за віру в Христа і стали шануватися як святі. 
  • Свято має кілька назв: Сорока мучеників, Сорок святих, у народі – сороки. 

Дата 40 святих у 2021 році

Це свято є неперехідним і завжди відзначається в один день - 22 березня. Часто цей день припадає на Великий піст і на честь свята дозволяється їсти гарячу їжу з рослинною олією і пити вино. 

Традиції на 40 святих

У цей день обов’язково йдуть до церкви і ставлять 40 свічок, моляться, дякують Богові за все, просять захисту від негараздів, хвороб, б’ючи 40 поклонів.

Відео дня

Господині обов’язково печуть 40 булочок у формі пташок. У різних регіонах України вони мають назви птахів – сороки, жайворонки, буслики.

У народі вірили, що саме на Сорок святих з вирію повертаються пернаті — сорок різних порід. Часто пташечок нанизували на невеличкі різочки, лозинки чи очеретинки і так запікали. Їх розвішували на деревах у саду, дарували сусідам або ж роздавали дітям – щоб у господарстві свійська птиця здорова була.

Дівчина на сороки повинна розірвати сорок ниток і зламати 40 дерев’яних плашок – щоб дуже швидко прогнати зиму. Розсівали по городу мак, сподіваючись на врожай у сорок разів більший за посіяне. Щоб підтримати ці надії, на Сорок святих варили горохову юшку, робили горохвяники, пекли пиріжки з горохом, готували вареники з маком.

Найбільш символічним був обряд – Топтати ряст. Вважалося, хто напровесні його потопче – убереже життя й здоров’я протягом року. Тому навіть літні й кволі виходили в поле і, притопчуючи зелені сходи, казали: Топчу, топчу ряст. Дай, Боже, потоптати і того году діждати.

Що не можна робити у День сорока святих

  • У цей день не можна працювати фізично, а також займатися прибиранням житла.
  • Не можна їсти м’ясо, рибу, яйця, як і під час усього Великого посту.
  • Не можна прати, шити або щось ремонтувати.
  • У День сорока святих не можна позичати гроші.
  • Не можна гніватися, злитися та лихословити.

Прикмети

  • Якщо 22 березня у День сорока святих стоїть гарна погода, значить, ще 40 днів можна не хвилюватися, що повернуться холоди.
  • Холодна погода в День сорока святих означає, що наступні 40 днів весна може боротися із зимою, можливі різкі зміни погодних умов.
  • Якщо ж таки 22 березня випав сніг, пасхальний тиждень буде дуже холодним.
  • Якщо на Сорок святих опади і мало сонця – не буде весняної повені, влітку не очікується тривалих дощів, а осінь видасться сухою та погідною.
  • Якщо птахи в’ють гнізда на сонячній стороні в День сорока святих, значить літо буде холодним і врожайним.
  • Якщо 22 березня вам пощастить побачити шпака, значить, літо буде дуже теплим.

 

 

Читайте також:

Сьогодні вітаємо Валерія та таксистів. Історія та прикмети 22 березня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:12 Освітяни Калинівщини приготували для українських захисників майже три тисячі пасок photo_camera 14:45 Збірна України зіграє у Польщі на чемпіонаті Європи з хокею-5 14:25 Щоб не плакати, ми сміялись: добірка нових мемів про війну photo_camera 13:13 У Вінниці водій ВАЗу збив жінку на пішохідному переході. Потерпіла в лікарні Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 13:05 Футболісти, черлідери і фрізбісти згуртувалися, аби разом прибрати рідне місто 12:35 Як поводяться вінничани під час хвилини мовчання? Ми запитали 12:17 Великдень у Вінниці: правила безпеки та обмеження play_circle_filled 11:13 Понад сотня відбитих атак та 13 збитих Shahed: Україна дає жорстку відповідь окупантам 10:45 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 10:01 Сьогодні — Велика субота. Традиції, прикмети та що не можна робити 09:54 «Нива» дев’ятий раз у сезоні зіграла внічию. Розійшлася миром з «Чайкою» в гостях 09:20 Три види пасок та шоколадні яйця готували на майстер-класі разом з учасницею МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 09:01 Вінниця сьогодні проводжає у вічність трьох військових play_circle_filled 08:30 Вітаємо християн зі Світлим Христовим Воскресінням! (Прес-служба ВО "Батьківщина") 08:25 Сьогодні вітаємо Марію та Кирила. Історія та прикмети 4 травня 08:00 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 21:01 Вінницька обласна лікарня отримала новий апарат УЗД для кращої реабілітації пацієнтів photo_camera 20:08 «Цвітіння» водойм: основні причини та чим воно небезпечне 19:29 «Тато забирав мене з дитсадка і ми дивилися вручення «Оскара»... У Тульчині показали «Ядерне чаювання»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up