Снаряди один за одним летять в бік окупантів. Як працюють вінницькі артилеристи з 59-ї бригади

Снаряди один за одним летять в бік окупантів. Як працюють вінницькі артилеристи з 59-ї бригади
Тут і далі фото з сайту Міністерства оборони
  • Артилеристи 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка результативно накривають ворожі позиції на Донецькому напрямку.
  • Їхні гармати щоденно чергують на вогневих позиціях, не даючи противнику жодних шансів на успіх.

Хлопці кажуть, що чергування може відрізнятися. В один день — відносно тихо, а в інший — справжнє пекло. І такі жаркі дні наші артилеристи влаштовують рашистам, яких виявила аеророзвідка. Про це написали на сторінці бригади у Фейсбуці.  

— Кожне таке чергування проходить по-різному. Буває, що виходимо на позицію і можемо без роботи простояти пів дня. Однак, таке рідкість. Переважно випускаємо по ворогу увесь наявний БК, — розповідає військовий на позивний «Кірік». — Усі цілі, по яких працюємо, можу відразу бачити на екрані смартфона. В режимі реального часу спостерігаю за влучністю розрахунку і в разі необхідності корегую координати.

Гармата до цього розрахунку потрапила на Херсонщині. Тоді ворога влучно накрила наша арта, а уцілілу техніку прийняли на «баланс» українські захисники і тепер з неї нищать самих же рашистів.

Відео дня

— Це гаубиця МСТА-Б. Ми її затрофеїли на південному напрямку. Трохи полагодили і поставили у стрій. Функції вона може виконувати будь-які. Маємо різні снаряди під різні завдання. Можемо знищувати як живу силу, так і броньовану техніку противника. Також в обслуговуванні вона не вибаглива, а тому працюємо за будь-яких погодних умов та часу доби, — зазначає репортерам Аrmyinform військовий на псевдо «Мікі».

Після кожного пострілу розрахунок швидко готує наступний заряд, корегує координати майбутньої цілі. Під час мого перебування на позиції, гармаші 152-мм калібром відпрацьовували саме по ворожій піхоті, яка намагалася закріпитися у посадці. Снаряди один за одним летіли в бік окупантів.

— Стараємось працювати злагоджено. Здебільшого допомагаємо піхоті та мотопіхоті. Прикриваємо або допомагаємо уразити різні цілі. Також постійно тримаємо зв’язок зі своїми побратимами, аби не перебувати близько одне до одного, — зауважує артилерист на позивний «Павук». — Наразі маємо завдання «пошаткувати» їхню піхоту у посадці, яка намагається зайти на нову позицію. Судячи з відео, яке передає наш дрон, снаряди лягають чітко в ціль.

Як зазначають армійці, з настанням холодів у їхній роботі додалось трохи нюансів, але це не знижує бойову готовність розрахунку. Щільний вогонь з цієї гаубиці блискавично «викурює» ворога з насиджених місць.

59-та окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка, нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення росії на українську територію знаходиться в районі інтенсивних бойових дій. Раніше ми розповідали, як бригада обороняла Херсон та звільняла його:

Також вінницькі артилеристи на своїй сторінках у соцмережах показують, як ювелірно нищать ворожу техніку. Допомагає нашим захисникам у цьому, зокрема, український протитанковий ракетний комплекс «Стугна». Військові опублікували відео, де видно, як вони працюють:

Історія України знає чимало військових діячів, якими варто пишатися. Один із них — вінничанин Яків Гандзюк, царський генерал, який створив армію УНР. Що відомо про цього військовокомандувача, на честь якого названа 59-та окрема мотопіхотна бригада? Можете дізнатися у нашому матеріалі: 


Читайте також:

Мі-8 підбили з ПЗРК противника. Розповіді про загиблих вінничан: авіаційного фельдшера і борттехніка

Завдяки вам ми можемо сказати «Добрий ранок!». 15 історій про бійців ЗСУ, якими пишаємось

Війна та секс: військовий психолог розповів про лібідо, зради, утримання та «польових дружин»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (38)
  • Маша Пугач

    Бережіть себе повертайтеся живими додому вас чекають рідні
  • Вікторія Гончарук

    Боже, бережи наших захисників🙏🙏🙏
  • Марія Тис

    Хай береже Вас Бог.
  • Наталія Назаренко

    Господи, захисти і збережи цілими і неушкодженими наших воїнів. Допоможи їм здолати сатанинську орду! 🙏🙏🙏

keyboard_arrow_up