Сквер Альтмана має буклет, ліхтарі для «Хіміка» — у 2020 році. Ремонт зон відпочинку у Вінниці

Сквер Альтмана має буклет, ліхтарі для «Хіміка» — у 2020 році. Ремонт зон відпочинку у Вінниці
На повне оновлення парку «Хімік» готові витратити 20 мільйонів гривень. А от створення «Альтман скверу» — це завдання на 2021-й чи навіть наступні роки
  • На занедбаній території по вулиці Артинова, 38-40 створять сквер за проектом киян. Це буде зона спокійного відпочинку з річкою.
  • Водночас власну стратегію розбудови має і парк «Хімік». Підрядника реконструкції знайшли ще влітку 2020-го, але роботи досі не почалися.
  • Які ще сквери та парки можуть створити у Вінниці впродовж наступного року?

Кілька місяців тривав архітектурний конкурс на визначення концепції нового «Альтман скверу». Його збираються створити у центрі міста, між будинками 38 та 40 на вулиці Архітектора Артинова. Місцеві жителі забажали там спокійне місце з гарним озелененням, без шумних гральних майданчиків. Що врахували в проект?

Еко-сквер з Калічею

Нещодавно в «Інституті розвитку міст» представили каталог, де розповідають про зміни й проекти для «Альтман сквера». Зокрема, з 7-ої сторінки є публікація роботи команди переможців архітектурного конкурсу — киян Костянтина Кучабського, Романа Саха, Семена Поломаного.

Однією з найголовніших цілей проекту стало підняття річки Каліча з колектору. На думку команди, це кардинально змінить відчуття усього простору. Також вони пропонують виконати земляні роботи, які відновлять природний ландшафтний простір з перепадами висот.

Відео дня

В рамках їхнього проекту пропонується оновити пішохідні доріжки, зберегти наявне озеленення та висадити різнотрав’я з барвінку, папороті, вічнозелених рослин відновити основні пішохідні зв’язки; встановити чотири резервуари для дощової води, яку будуть використовувати для поливу рослин; поставити вісім лав і 28 ліхтарів.

А ще в районі Альтман скверу пропонують впорядкувати паркомісця, зробити велодоріжки та розширити зелені зони.

Свою назву сквер отримав на честь Натана Альтмана. Він був митцем, народився в 1889 році у єврейській родині в Вінниці, малював у стилі кубізм. Серед його найвизначніших робіт — портрет Анни Ахматової, цикл «Єврейська графіка», авангардний автопортрет. У сквері буде кілька малих архітектурних форм, присвячених Альтману.

Що там з «Хіміком»

Ще навесні 2019 року подібну концепцію розвитку отримав і парк «Хімік», що на Замості. Парк, площею 2,27 гектара, ділять на три зони: «реакція» для взаємодії з сусідами, близькими чи іншими людьми, «розчинення» для спокійного відпочинку серед природи, «вибух» для занять спортом.

Пряма алея крізь парк стане хвилястою, для приємних прогулянок. Зруйнований паркан та арка — під реконструкцію. Монтаж нових дитячих та спортивних майданчиків тощо. У парку з’явиться ключова локація з довгою лавкою добросусідства, гральними майданчиками та театральною сценою та багато іншого.

Проте «Хімік» будуть ремонтувати чергами, як це робили з проспектом Космонавтів та вулицею Замостянською. Спочатку візьмуться за ліхтарі.

— У міському бюджеті закладено 1,5 мільйона гривень на ці роботи. Також проект отримав підтримку від нашого партнера — німецької урядової організації «GIZ». Це 50 тисяч євро (що еквівалентно також приблизно 1,5 мільйонам гривень) на закупівлю ліхтарів. Тож, сумарно буде виділено три мільйони гривень, — говорив раніше міський голова Сергій Моргунов.

Тендер на реконструкцію парку вже завершений. Переможцем стало приватне підприємство «Рослана», яке виконає роботи по повному оновленню «Хіміка» за 20 мільйонів гривень. Однак роботи досі не розпочалися

— Тендер завершений, переможця визначили. Нам залишилося отримати тільки матеріали на виконання робіт. Закордонні партнери мають до кінця жовтня поставити кабелі, світильники тощо. І як тільки поставка буде виконана в повному обсязі — почнемо працювати. Ці роботи можна виконувати за будь-якої погоди, — пояснив керівник департаменту комунального господарства та благоустрою міськради Володимир Ніценко.

Щодо «Альтман скверу», то Ніценко розповів, що нині отримали вихідні дані для виготовлення проектно-кошторисної документації, що є довготривалим процесом.

— Після ми чітко знатимемо, що і коли там можна буде зробити. Але однозначно, «Альтман сквер» не почнуть робити в цьому році. Це завдання на 2021-й та наступні роки, — сказав чиновник.

Які ще сквери можуть бути в планах

До 15 жовтня триватиме голосування на конкурсі «Бюджет громадських ініціатив-2021». Проекти розбудови міста пропонують вінничани, і якщо отримують підтримку під час голосування, то гроші на реалізацію дають з міського бюджету.

І на цей конкурс подали багато ініціатив по створенню скверів-парків у Вінниці. Ось кілька з них:

  1. «Реставрація парку Панорама». Ініціатор проекту Володимир Бєлов пропонує зробити реконструкцію скверу, що на Оводова, 1. А саме: відновити сходи Артинова, пішохідні доріжки, поставити нові лавки та ліхтарі. Ціна проекту — 1 мільйон гривень.
  2. «Сквер на площі Шкільний». На однойменній площі, що на Старому місті, Наталя Федоришена хоче отримати сквер. Проект умовно ділить площу на зону активного відпочинку та релакс-зону з лавочками і зеленими насадженнями, родзинкою якого є декоративний напис «Я люблю Старе місто». Вартість: 1 мільйон 100 тисяч гривень.
  3. «Облаштування зони відпочинку на Академічному». Петро Чайковський пропонує облаштувати сквер з фонтаном, лавами та новими ліхтарями біля будинку, що на Тимофіївській, 4. Вартість проекту — 1 мільйон 100 тисяч гривень.
  4. «Затишний сквер у Тяжилові». Ініціаторка проекту Ольга Козяр хоче біля автостанції «Східна» зробити невеликий сквер з лавками, смітниками, новим освітленням, огорожею та доріжками з бруківки. Проект оцінили у 340 тисяч 390 гривень.

Повний перелік, а також як голосувати за вподобані проекти — в цьому матеріалі: Парк біля Бугу, очистка озер та воркаут. Проекти від вінничан, які можуть зробити у 2021 році.

 

Читайте також:

Алея 12,7. Що буде на набережній від Водоканалу до Сабарова

Забудова біля Замкової гори. Міськрада затвердила нові обов’язки для інвестора

Вінничан обурила сумнівна забудова біля Вишенського озера. Що там зводять?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • truemalay turemalay

    СКА доделайте. Потом химиком будете махать.
  • Саша Цвілик

    Мабуть и не на часі цей парк влада не спішить
  • Юрий Бочков

    ГОЛОВНЕ З ПАРКУ НЕ ЗРОБИТИ ПУСТИНЮ  З ХІЛІНЬКИМИ АЛЕ ДОРОГУЩИМИ ДЕРЕВАМИ

    Nord Kirsten reply Юрий Бочков

    так поговаривают, что а переименованием последует застройка части парка коттеджами... может, фейк, а может и нет, хз.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:42 Поліцейських розстріляли військові — батько та син. Відео з боді-камер play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up