Скільки квартир отримали вінничани у муніципальному будинку? Підсумки за рік, що минає

Скільки квартир отримали вінничани у муніципальному будинку? Підсумки за рік, що минає
У будинку на Привокзальній, 30 вже розподілили 67 квартир. Наразі триває зведення четвертого поверха, а сам об'єкт планують здати в експлуатацію до кінця 2024 року
  • У мерії підбили підсумки програми «Муніципальне житло» за 2023 рік. Здали у експлуатацію одну десятиповерхівку, ще одна — будується, з планом здачі до кінця 2024 року. Яка вартість квадратного метра? Хто та скільки квартир зміг придбати у новобудові?

Виконком міськради 7 грудня ухвалив рішення «Про хід виконання програми «Муніципальне житло» у 2023 році». У документі зазначили, які об’єкти були збудовані, та скільки і хто житла купив.

18 квартир придбали учасники бойових дій

Так, в жовтні 2023-го був введена в експлуатацію десятиповерхівка на Василенка,14В — 126 квартир з підземним паркінгом. Вартість квадратного метра тут складала 24,9 тисячі гривень. Тоді як у цьому мікрорайоні приватні забудовники реалізовували житло по 40 тисяч гривень в середньому, зазначили посадовці.

Кому та скільки квартир продали? Суть програми «Муніципальне житло» в тому, що право придбати квартири тут мають люди з певних категорій. Між охочими проводять жеребкування, на якому визначають поверх, де буде розташована їх майбутня квартира.

Відео дня

Щодо будинку на Василенка, то тут зі 126 квартир розподілили 86:

  • 30 квартир (35%) отримали працівники бюджетної сфери;
  • 18 квартир (21%) — учасники бойових дій АТО/ООС;
  • 14 квартир (16%) — переселенці;
  • 8 (9%) отримали молоді сім’ї та одинокі молоді громадяни;
  • 4 (5%) — правоохоронці;
  • 3 (4%) — люди з інвалідністю 1-3 групи;
  • 9 (10%) — інші категорії, серед яких судді та працівники судів; учасники війни в Афганістані; багатодітні сім’ї; ветерани праці.

40 квартир зі 126-ти передали замовнику будівництва, для продажу за ринковою ціною. Як пояснили у рішенні виконкому, це зробили «з метою запобігання касовим розривам».

Замовник будівництва — міське комунальне підприємств «Вінницький фонд муніципальних інвестицій», генеральний забудовник — товариство «ВМБУД».

У ще одному домі вже розподілили 67 квартир

Весною цього року почали будувати ще одне «Муніципальне житло»: десятиповерховий будинок на Привокзальній, 30. Тут буде 161 квартира, підземний паркінг на 76 місць, в якому також можна буде перечекати повітряні тривоги.

На першому і другому поверхах будинку зведуть торговельні та офісні приміщення. А на десятому поверсі — освітянський простір.

Аналогічно до попереднього об’єкта, замовником є «Вінницький фонд муніципальних інвестицій», підрядником — товариство «ВМБУД».

Вартість квадратного метра житла тут вже складає 27 тисяч 900 гривень. За рішенням влади, така ціна не є фіксованою: «вартість може змінюватися в сторону збільшення, залежно від цін на будівельні матеріали».

Станом на грудень цього року, будівельники звели підземний паркінг, виконані роботи з гідроізоляції фундаменту та проведено інженерні комунікації. Зведено три поверхи будинку.

«Будівництво ведеться монолітно-каркасним методом з дотриманням новітніх енергозберігаючих технологій. Стіни та перегородки будуються з газобетонних блоків, утеплення будинків відбувається мінералватними плитами, — йдеться у рішенні виконкому. —  У вартість будівництва входить встановлення електричних систем опалення, енергозберігаючих вікон та балконних блоків. Об’єкти облаштовуються всіма необхідними інженерними системами та комунікаціями, виконується благоустрій територій».

До кінця 2024 року планують завершити будівництво та ввести в експлуатацію будинок на Привокзальній, 30. Через жеребкування уже розподілили 67 квартир.

«Турбуючись про наших військових, муніципалітет виділив саме їм найбільшу кількість квартир — 25, — пише на своїй facebook-сторінці заступник міського голови Андрій Очеретний. — У десятиповерхівці проживатиме також 5 людей з числа внутрішньо переміщених осіб, 10 медиків та освітян, 5 працівників правоохоронних органів, 4 членів першого ступеня спорідненості сімей загиблих учасників бойових дій російсько-української війни, а також особи з інвалідністю, молоді сім’ї та інші».

Про умови участі в програмі «Муніципальне житло» читайте на офіційному сайті Вінницької міськради за цим посиланням: surl.li/eqsth.

«Муніципальна варта» потіснилася місцем під «Муніципальне житло»

Уже визначили наступний об’єкт будівництва Програми. Муніципальне житло побудують на вулиці Скалецького, 29. Зараз триває розробка проєктно-кошторисної документації.

За цією адресою, нагадаємо, раніше знаходився офіс «Муніципальної варти». Їх перевели у приміщення колишнього кінотеатру Коцюбинського.

— У це приміщення ми переїхали тимчасово, поки не визначать наше майбутнє місцеперебування, — розповідав начальник цієї служби Віталій Чигур. — Некоректно казати, що у нас з'явилося нове та сучасне приміщення. Ми працюємо у напівспартанських умовах. Зайняли кілька кабінетів, щоб люди могли виконувати свою роботу та завдання. Усе інше ми не використовуємо.

 

Читайте також:

Муніципальний дім на Привокзальній — скільки квартир тут отримають наші захисники?

Незаконне будівництво по вулиці Первозваного? Дізналися нові деталі конфлікту

Понад 590 мільйонів гривень заклали на розбудову Вінниці у 2024 році — проєкт рішення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Ірина Ільченко

    На час військового стану послуга щодо внесення до списку бажаючих отримати вільну земельну ділянку для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), що надається через "Прозорий офіс" не виділяється, про що особистим листом повідомляють військових. Хоча заяви від військовослужбовців у ВМР приймаються. Скажіть яким чином 86 військових, переселенців, молодих сімей та інших категорій населення отримали квартири у муніціпальному будинку? В нашій родині 3 УБД і дуже цікавить це питання. Думаю, що не тільки нас. Дякуємо
  • Петро

    Засновник та генпродюсер «Ліги сміху» Наум Баруля має російське громадянство та бізнес у Криму.

    Про це йдеться у розслідуванні «Схем».

    Свого часу Наум Баруля разом із Володимиром Зеленським заснували телешоу «Ліга сміху». Також вони були продюсерами кількох популярних українських ситкомів, таких як «Країна У», «Танька і Володька» тощо.

    Водночас Баруля має громадянство рф, від якого досі не відмовився. Він їздив в окупований Крим аж до 2019 року — там продюсер перереєстрував своє майно та бізнес за законодавством окупантів, а також придбав нову нерухомість. Ресторанний бізнес Барулі в Судаку досі працює і сплачує податки до російського бюджету.

    Донька Наума Барулі Ірина Борзова обралась у Верховну Раду від партії «Слуга народу». Її чоловік — Сергій Борзов — зараз очолює Вінницьку облдержадміністрацію.

    Читач75 reply Петро

    Як неочікувано. Тесть голови ВІЙСЬКОВОЇ  адміністрації області - кацап
  • Георгій

    Щоб заробити слюсару - сантехніку з мінімальною заробітньою платою на таку квартиру скільки років потрібно не їсти і не пити? Можливо що військові тилу зберуть гроші на неї.
  • Mullexoll

    Скільки квартир дали "іншій категорії населення", нуль?? 😬 Показуха і не більше.

keyboard_arrow_up