Незаконне будівництво по вулиці Первозваного? Дізналися нові деталі конфлікту

Незаконне будівництво по вулиці Первозваного? Дізналися нові деталі конфлікту
На Андрія Первозваного продовжується конфлікт щодо перенесення магазину
  • На Первозваного продовжується конфлікт щодо перенесення магазину.
  • Нині завершується будівництво даного об'єкту, однак будівля не відповідає нормам, яких зобов'язанні були дотримуватися власники торгового місця.
  • Чому влада ніяк не реагує на звернення громадян щодо порушення та чого хочуть добитися жителі? Розповідаємо детальніше.

Раніше писали про непорозуміння щодо території по вулиці Андрія Первозваного між мешканцями трьох будинків і власниками магазину. Все розпочалося з того, що місцеві жителі прийняли рішення облаштувати паркові місця біля свого будинку, і в момент складання проєкту, дану ділянку раптово було огороджено. Тоді мешканці будинків вийшли на протест, де дізналися, що це місце було віддане в оренду під торговельну точку, через те, що попереднє розташування магазину знаходилося на червоних лініях.

@vn20minut Між мешканцями будинку, що на Первозванного, 54, та власниками сусіднього магазину виник конфлікт за територію. Люди вважають прибудинковою ділянку, на яку підприємці планують перемістити торгову точку. Але власники магазину мають документи, які підтверджують їхнє право на користування цією землею. Ми вже подали запит до міськради, аби з'ясувати, хто з них насправді може користуватися цією територією. #вінниця2023 #вінницятікток #конфлікт #територія #будівництво #підприємці #будинок ♬ оригінальний звук - Новини Вінниці

 

Відео дня

І тоді між людьми виникло непорозуміння, чи може туди переноситись магазин і хто взагалі має право на дану ділянку землі.

Звідки взялася резервна територія?

Після мітингу, на якому дізналися усі деталі конфлікту, редакція RIA/20хвилин також звернулася до міської влади, щоб дізнатися, який статус має ця ділянка та хто і яке право на неї має. У відповіді на наш запит дізналися, що рішенням Міської ради від 7 липня 2023 року було укладено договір про встановлення земельного сервітуту з Сергієм Іващуком на цій території.

Також у відповіді було вказано, що виділена ділянка є поза прибудинковою територією будинку Первозваного, 54.

Однак мешканці трьох будинків знайшли схему, яку «Житло-Гарант» приготував їм для прибирання території ще 1 серпня 2022 року, де видно, що ще рік тому на цій ділянці не було вказано резервної території, лише території проїзду загального користування.

Схема, яку видали в «Житло-Гарант» 1 серпня 2022 року
Новий витяг

Тому громада продовжила писати звернення до Департаменту земельних ресурсів, щоб ті пояснили, чому було виділено дану територію під будівництво магазина. Але розгляд їхнього звернення було продовжено після терміну на 30 днів.

Мала ж бути тимчасова споруда

Проте конфлікт розвинувся пізніше і на іншій темі. В попередньому матеріалі, один з представників магазину гарантував, що це буде тимчасова будівля, яка буде стояти на «подушках» і її розміри зберігатимуться згідно з попереднім магазином. Та мешканці будинку зафіксували, як ті робили фундамент, і замість звичайного тимчасового спорудження вже можна побачити цілісне приміщення з блоків. Крім того, розміри приміщення також були збільшенні. 

Такі дії власників торгової точки обурили мешканців будинку, тому ті звернулися знову до міської ради до відділу архітектури та містобудування, однак відповіддю було, що під час воєнного стану, вони не виїжджають на перевірку об'єктів згідно з постановою Кабінету Міністрів України №303 від 13 березня 2022 року «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану». Так само ніяких дій не було прийнято і Муніципальною вартою.

— До нас підходили потім і власники магазину, просили не писати скарг, — розповідає Олександр, один з мешканців будинку. — Кажу: «У вас же тут не те будівництво, яке ви нам на мітингу обіцяли», а він мені правду каже, що так, вони дещо порушили.

Коли власники магазину зрозуміли, що з мешканцями будинку не вдається домовитися, то, як гадають люди, вирішили зробили в їх магазині журнал, де просять людей підписатися, що ті не проти будівництва магазину.

— Вибачте, але це вже просто якась маніпуляція. От прийшов хтось туди, купив і йому кажуть: «Ну вам же все сподобалося, то підпишіться, що не проти», — каже пані Леся.

Написали звернення до ДІАМ

Сьогодні мешканці будинку добилися зустрічі з директором Департаменту архітектурно-будівельного контролю Денисом Сорокою. Як розповіла пані Леся, чоловік пояснив, що у них зв'язані руки, оскільки у зв'язку з воєнним станом в Україні діє мораторій на будь-які перевірки.

Однак згідно з пунктом 2 даної постанови передбачено, що за наявності загрози, що має негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави, а також для виконання міжнародних зобов’язань України протягом періоду воєнного стану дозволяється здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) на підставі рішень центральних органів виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.

Тобто, за вищенаведеними обставинами, орган державного архітектурно-будівельного контролю може звернутися до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінінфраструктури) для отримання дозволу щодо здійснення позапланової перевірки.

І цим пунктом скористалися мешканці будинку, написавши звернення до Державної інспекції архітектури та містобудування України (ДІАМ) щодо надання дозволу Департаменту архітектурно-будівельного контролю Вінниці на здійснення позапланової перевірки незаконного будівництва.

Мешканці будинку хочуть добитися справедливості, щоб всі діяли згідно з законом.

— Навіть якщо там буде цей магазин, то нехай те, що побудували, зносять і роблять по нормах, які обіцяли. А то зараз побудують капітальну будівлю і вже потім нічого не доведеш, — пояснюють люди.


Читайте також:

Нюанси створення та коли завезуть перших в'язнів у табір для полонених на Вінниччині

«Він писав путіну, щоб той здався». Три дні буддійський монах молився за мир на березі Дністра

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Alla Pasikova

    Ви задовбали своєю парковкою під вікнами! Особливий кайф - коли взимку прогрів машин починається зранку. "Зелена зона" - то місце вигулу собак, а в нас, як відомо, не принято підбирати за ними. Ситуація однобоко висвітлена, бо в основному кричать ті, хто сидить у вікнах цілий день і фоткає "порушення". Йдіть працюйте, займіться корисним на благо країни.
  • AK

    Була парковка та зелена зона стане блядюшник. Таких випадків по мітку море.

    Next reply AK

    Тут спрацював молодий департамент архітектури ВМР, ащ6е більше архітектор Совінський. Це результат всіх неприємностей.

    AK reply Next

    Всі ці планування їхні — вони ними підтираються і переплановують, коли шелест зелених папірців чують. Була заборонена зона для будівництва у межах падіння щогли — перепрофілювали, тепер там Dream Town. Була паркова зона і заборонена зона будівництва ЛЕП — тепер там церква ФСБ МП. Була у генплані зона будивництва окружної дороги — розбазарили під приватні ділянки та комерцію для памятників. Прикладів море по місту, куди не плюнь. Не розумію, нахера ці плани, генплани, зонування та зарплати для цього апарату, якщо вони ними торгують землею наліво як баба пиріжками на базарі.

keyboard_arrow_up