Люди вийшли проти магазину. Чому не порозуміються мешканці дому на Первозванного з підприємцями?

Люди вийшли проти магазину. Чому не порозуміються мешканці дому на Первозванного з підприємцями?
  • Між мешканцями будинку та власниками сусіднього магазину виник конфлікт за територію.
  • Як так сталося, що на одній ділянці реалізовують два проекти і обидві сторони мають документи?
  • Розповідаємо історію про спір за межу.

В редакцію звернулися мешканці будинку на Андрія Первозванного, 54 з проханням надати розголосу тому, що їх прибудинкову територію віддали під торгову точку.

Вранці, 5 жовтня, жителі трьох будинків цього мікрорайону зібралися на протест проти віддання резервної території під розміщення продуктового магазину. Як пояснили люди, їх ніхто не попередив про це, і коли вони помітили огорожу, що з'явилася навколо магазину, то зібралися, щоб розібратися в цій ситуації.

Напередодні увечері організували збори мешканців і зв'язалися з власниками магазину, та не дійшли згоди в телефонній розмові. Тоді мешканці вирішили самостійно розібрати огорожу. Після цього на місце приїхали власники магазину, Вони показали документи про виділення їм земельної ділянки для перенесення магазину. Тому вже наступного дня люди вирішили вийти на протест.

Відео дня

Журналістка «20 хвилин» також була на мітингу, там поспілкувалася з мешканцями будинку та власниками магазину.

@vn20minut Між мешканцями будинку, що на Первозванного, 54, та власниками сусіднього магазину виник конфлікт за територію. Люди вважають прибудинковою ділянку, на яку підприємці планують перемістити торгову точку. Але власники магазину мають документи, які підтверджують їхнє право на користування цією землею. Ми вже подали запит до міськради, аби з'ясувати, хто з них насправді може користуватися цією територією. #вінниця2023 #вінницятікток #конфлікт #територія #будівництво #підприємці #будинок ♬ оригінальний звук - Новини Вінниці

Люди проти перенесення магазину

Пані Леся, яка живе у будинку 54, розповіла: прибудинкову територію, яка призначена для потреб мешканців і яка була передана Департаментом житлового господарства в користування мешканців, з невідомих людям причин, рішенням міської ради, передали в користування магазину.

— Тобто оцей так званий магазинчик, який розташований в межах червоної лінії, згідно з рішенням міської влади підлягає знесенню, — пояснює Леся за схемою, які мають люди. — Підприємці, звісно ж, не зацікавлені у знесенні. Відповідно, я не знаю яким шляхом отримали рішення міської ради про перенесення цього магазину на нашу прибудинкову територію.

«Червоні лінії — це межі існуючих чи запроектованих вулиць, доріг, майданів. Вони також відмежовують один від одного мікрорайони, квартали та території іншого призначення. Проект розроблявся відповідно до існуючих забудов та з урахуванням розширення дорожніх розв'язок, які плануються у майбутньому», — пояснює сайт Моя Вінниця.

На зібранні мешканці будинків висловилися проти розташування таких магазинів біля будинків, оскільки, як пояснили вінничани, це буде шум, випивка і велика кількість супутніх незручностей. 

Зі слів Лесі, її будинку 40 років, і спірна земля визначена, як прибудинкова, увесь цей час мешканці платили за її утримання та прибирання.

Хотіли розв'язати питання транспорту

Як пояснили жителі мікрорайону, питання цієї земельної ділянки підняли три місяці тому, через проблеми з паркуванням і транспортного колапсу зранку, адже між будинків розташовується ліцей та садочок, і під'їзд щоранку до школи майже заблокований, як для тих, хто заїжджає на територію, так і для тих, хто виїжджає. 

Тому мешканці, щоб хоча б трішки полегшити ситуацію з пересуванням по території мікрорайону, вирішили облагородити прибудинкову ділянку. Як пояснив Вадим, представник будинку 54, вони звернулися до міської ради і отримали рішення, в якому вказано: дана територія належить їхньому будинку. 

— Ми вже зробили проект на 30 паркувальних місць, люди скинулися грішми, й ми заплатили за проект, — розповідає чоловік. — І з міською радою, тут в розмірах 70 на 30, планували зробити паркувальні місця. 

В рішенні від 26.10.2018 № 1406 про затвердження «Положення про порядок розроблення та затвердження проектів розподілу територій мікрорайонів (кварталів) у місті Вінниця» прописані роз'яснення даних позначок:

Резервна територія — частина території мікрорайону (кварталу), не надана у власність або користування, не освоєна на час розроблення проекту розподілу території чи визначена проектом розподілу території існуючої забудови як надлишок земельних ділянок, територій загального користування, призначена згідно з затвердженою містобудівною документацією для спорудження житлових будинків, громадських будівель, споруд та іншого використання.

У складі резервних території детально відображається інформація щодо площі та конфігурації земельних ділянок (вільних від забудови), іншої атрибутивної інформації, які або прав на які (оренди, суперфіцію) можуть бути продані на конкурентних засадах у формі аукціону, у випадках та порядку, встановлених главою 21 Земельного кодексу України.

Прибудинкова територія — територія навколо багатоквартирного будинку (багатоквартирних будинків), визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації, у межах земельної ділянки, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди, що необхідна для обслуговування багатоквартирного будинку та задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників та наймачів (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Що говорять власники магазину?

Як пояснили журналістці «20 хвилин» на місці, через розбудову міста їх магазин підлягає знесенню, але в міській раді їм запропонували альтернативний варіант — перенести магазин на резервну територію. Власники торговельної точки на руках мають теж рішення щодо їхньої оренди та дозволу перенесення торгової точки.

Відомо, що орендують цю територію власники магазину вже 18 років, а завершується оренда в червні 2028-го. 

— Я, як орендар, отримав цю ділянку в оренду і її оплачую 18 років. І я не здійснював тут ніякої діяльності. У зв'язку з тим, що мій магазин підлягає знесенню, міська рада дала дозвіл на встановлення тимчасової споруди з паспортом прив'язки архітектури. І зараз просто встановлюється мала архітектурна форма у встановленні земельного сервітуту, — поясних представник магазину. 

Він сказали представники, розміри магазину збережуть. Крім того, запевняють людей, що і попереду нього, і позаду залишать паркувальні місця.

Хто ж має право на цю ділянку?

Нині між людьми стоїть питання, хто може розпоряджатися спірною територією. Зі слів мешканців багатоквартирного дому і представників торгової точки стало зрозуміло, що на сьогодні усі рішення та дозволи мають підприємці. Але люди питають, чи є законними рішення про виділення в оренду цієї резервної ділянки, яка, як вони гадають, є прибудинковою територією.

Щоб це з'ясувати, мешканці планують звернуться до міської ради й інших структур. Хочуть розібратися, бо вклали в організацію парковки вже чималі кошти. Власники магазину сказали, що протистояти у цьому людям не будуть.

Редакція RIA/20хвилин також звернулася до міської влади, щоб дізнатися, який статус має ця ділянка та хто і яке право на неї має. Як отримаємо відповідь, додамо її до цього матеріалу. 


Читайте також:

Наслідки ДТП на Немирівському шосе і вулиці Пирогова: як почуваються покалічені дівчатка?

Ніхто, крім нас, не змінить Вінницю на краще. Як писати звернення до міськради?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Сергей

    Ганьба!

keyboard_arrow_up