«Він писав путіну, щоб той здався». Три дні буддійський монах молився за мир на березі Дністра

«Він писав путіну, щоб той здався». Три дні буддійський монах молився за мир на березі Дністра
"Цей чоловік приніс нам добро", - говорили в Оксанівці про буддійського монаха з Японії
  • Мандруючий по світу миротворець, буддійський монах Дзюнсей Тересава побував у Ямполі.
  • Три дні жив у маленькому селі Оксанівка на березі Дністра, молився за Перемогу українців над окупантами.
  • Про що говорив з місцевими? Яке враження справив на них, а вони на нього?

Щира усмішка, складені долоні перед лицем і уклін кожному зустрічному — таким запам’ятали буддійського монаха місцеві. Місцеві теж схиляли голову у відповідь. Дехто так само складав долоні  перед лицем. Відповідали взаємністю.

«Цей чоловік приніс нам добро», — розповіли Олена і Вадим Венгери. У їхній етносадибі «Казка» проживав гість з Японії.

«Ви вже перемогли…»

Нині в Оксанівці проживає приблизно сорок мешканців. Саме таке місце спокою шукав монах. Як розповіли журналісту «20 хвилин», у ГО «Туристична Ямпільщина», спершу він відвідав село Слобода-Підлісівська. Таке ж невелике, як Оксанівка. На свою малу батьківщину його супроводжувала  Валентина Ленівкова. Нині вона проживає у Вінниці. Намагається  відродити своє село, прокласти до нього стежки для туристів. У Слободі є печера, яку оглянув монах. Як стверджує пані Валентина, сказав, що дуже чиста енергетика у цій зеленій місцині, де загубилися сільські хати.

Відео дня

В Оксанівці гостя зустріли так само, як зустрічають інших туристів, — з хлібом-сіллю на вишитому рушнику. Вручила його місцева жителька Родіка Ясинецька. Жінка каже, її вразило те, з якою шаною приймав подарунок монах. «Його обличчя враз  просвітліло, на ньому з’явилася усмішка, він запитував, чи це йому, — розповідає пані Родіка. — Якщо людина щира, це відчувається одразу. Тут не було жодного сумніву».

Гість піддав сумніву інше. Коли його запитали про вік, відповів, що йому 73 роки. «Можливо, ви помилися», — перепитували селяни. «Русано, перепитай ще раз у монаха, звернулися до своєї землячки Руслани Бодруг, яка знає англійську, тому допомагала спілкуватися з приїжджим. — Яких йому 70? Мабуть, ви не так зрозуміли одне одного». Насправді помилки не було — Дзюнсей Терасава народився у 1950 році.

Монаху показали печеру, в якій знаходився храм. Упродовж усього часу перебування в селі він приходив туди молитися. Робив це два рази на день —під час сходу і заходу сонця.

На самому березні Дністра встановлено пам’ятний знак мушлі. Монаху пояснили історію цього знака. Під час голоду молюски рятували людей. Вони виловлювали їх в річці і готували на вогні страви.

Після почутого монах подякував річці. Те місце, де природа врятувала людей від смерті, то у такому місці нащадкам врятованих треба молитися і віддавати похвалу природі.

При в’їзді в Оксанівку стоїть пам’ятник монаху Рахману. У давні часи рахмани жили у печерах на Дністрових кручах. Ці печери дотепер залишилися на крутосхилі над річкою. Їх досліджували історики, географи. Про них багато написано. У найбільшій з них був храм.

У селі зберігають символічний посох рахмана. Гостя попросили взяти його в руки, щоб на дереві залишилося його тепло. При цьому загадати бажання.

Запитали, чи можна дізнатися, яке саме бажання він загадав. «Щоб українці швидше перемогли ворога», — відповів гість. — «Тоді міцніше, обома руками тримайтеся за посох, щоб ваше бажання швидше збулося», — почув він у відповідь.

Його просили й далі молитися за Перемогу України над окупантами.

Монах уважно слухав прохання людей, а тоді сказав: «Ви вже перемогли! Змінили свою свідомість, про ваших людей, про вашу країну знають у всьому світі». Він назвав українців працьовитими і щирими людьми з добром у серці. Йому подобається, як зберігаємо народні традиції, як шануємо пам'ять предків…

У дорогу гостю напекли бабусиного печива та смачних пиріжків, такі передають військовим на фронт. Постаралися Олена Зверхановська, Галина Качинська, Марія Швець.

Монах вирушив далі в дорогу. Він добирається у Карпати. В Оксанівці згадують про нього. Пам’ятають, як він розповідав, що подорожує по світу з 17-річного віку. Що ще розповідав про себе гість?

При януковичі його не впускали до нас

Дзюнсей Терасава говорив, що він народився в Японії. З’явився на світ у невеликому містечку на березі Японського моря. Там виріс, закінчив школу. У 17-річному віці вирушив у свою першу подорож. Мав при собі Біблію, почав читав також роботи світових філософів, буддійські твори. Шукав у них ключ до справедливого світу, в якому не було б насильства людини над людиною, над природою.

Під час своєї першої подорожу зустрів майбутнього вчителя. Це був знаний у світі пацифіст, японський монах друг і послідовник Махатма Ганді  Нітідацу Фудзії.

«У 19 років мене посвятили у монахи, — говорив Дзюнсей. — І я поїхав в Індію вивчати буддизм. За шість років об’їздив всю  країну».

Його життя у постійній дорозі. У 25 років він перебрався до Лондона.  Провів там 15 років свого життя. Саме тоді вперше взяв участь у Марші миру. Пройшов всю Європу. Каже, бив у барабани, як це роблять буддійці, і молився за мир.

Пам’ятає про участь у русі за ядерне роззброєння і проти використання атомної зброї. Сильне враження справило на нього правління Берлінської  стіни, коли нарешті об’єдналися німці із західної і східної частини країни.

Коли на початку 90-х почалася війна у Перській затоці між Іраком і Кувейтом, Дзюнсей Терасава поїхав у Багдад молитися за мир. Так само він молився за мир у Чечні, коли росія знищувала незалежну Ічкерію. Пройшов тоді з маршем миру «В ім’я життя».

Саме в той час його ім’я стало на слуху у багатьох. Монах звернувся з листом до путіна і закликав його припинити вбивати людей, здатися міжнародному суду. У відповідь на це його визнали ворогом росії і заборонили в’їзд в країну.

Яким же було здивування монаха, коли його не впустили у нашу державу. Сталося це при правлінні януковича. Він не має сумніву в тому, що зробили це через те, що був у списках фсб.

Суть філософії Дзюнсея Терасава утверджувати добро, гармонію між людьми, а також між людьми і природою. Він проти проявів будь-якого насильства. Він бореться за світ, в якому б не було воєн. Нині молиться за це у нашій державі.

Читайте також:

«Ядерне чаювання»: хто і чому боїться фільму, знятого у Тульчині?

У Жмеринці оголосили день жалоби: додому «на щиті» повертається десантник Андрій Горбунов

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Читач57

    Не "правління" Берлінської стіни, а  ПАДІННЯ. Перевіряйте те, про що пишете.
  • Читач56

    Не "правління" Берлінської стіни, а  ПАДІННЯ. Перевіряйте те, про що пишете.

keyboard_arrow_up