Школярів пропонують перевести на дистанційку, якщо в області «спокійна ситуація»

Школярів пропонують перевести на дистанційку, якщо в області «спокійна ситуація»
Фото ілюстративне, з відкритих джерел
  • До 13 березня у вінницьких школах тривають канікули. 
  • Хоча війна не завершилась, закладам, де дозволяє безпекова ситуація, пропонують встановити дистанційну форму навчання. Таку рекомендацію дає Міністерство освіти та науки України.
  • Чи запрацює дистанційка у Вінниці? І де батьки можуть знайти освітні ресурси для навчання своїх дітей?

У Міністерстві освіти України рекомендують відновити навчання після завершення вимушених канікул. Але у тих областях України, де дозволяє безпекова ситуація. Про це 7 березня розповів у своєму зверненні міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

— Ми бачимо, що в деяких регіонах України ситуація більш спокійна. І ми маємо забезпечити право кожного учасника освітнього процесу на достойну повноцінну освіту, — підкреслив Шкарлет.

Школи можна запустити, а дитсадки — ні в якому разі

Так от, дитсадки рекомендують не відкривати для маленьких відвідувачів, незалежно від безпекової ситуації. Сергій Шкарлет пояснив це тим, що «у більшості регіонів постійно оголошуються сигнали повітряної тривоги».

Відео дня

Щодо роботи закладів середньої освіти, то у МОН рекомендують два варіанти:

  1. Тимчасово призупинити освітній процес.
  2. Організувати дистанційну форму навчання. Але для цього потрібен дозвіл від військової-цивільної адміністрації. У нашому випадку — голови військової адміністрації Сергія Борзова.

Також Сергій Шкарлет підкреслив, що навчатись, на новому для них місці, зможуть і діти біженців. Для цього потрібна заява одного з батьків.

По Вінниці рішення ще немає

Станом на 8 березня у Вінницькій області немає активних бойових дій з російським окупантом. То чи можливо, що після 13 березня, коли у Вінниці завершуються вимушені канікули, школи відновлять роботу?

— Наразі у закладах освіти нашої громади тривають канікули. Усі зміни щодо організації освітнього процесу будуть повідомлені цієї п’ятниці, 11 березня, — відповіла директорка департаменту освіти міськради Оксана Яценко.

Тобто, простими словами, рішення ще не прийнято. 

І наразі складно зрозуміти, яким чином відновлять навчання у вінницьких школах: вчителі задіяні у волонтерській допомозі, дехто — вступив до лав ЗСУ та Тероборони. Крім того, деякі заклади освіти у місті переобладнані під прихистки для біженців.

Де брати матеріал, щоб навчати дітей вдома?

Якщо у батьків є час та бажання, то дітей можна навчати самим. І для цього є кілька ресурсів, де розміщені навчальні матеріали від педагогів.

  1. Дистанційна освіта на базі фізмат ліцею №17. Тут є понад 12 тисяч матеріалів для різних предметів з 1 по 11 клас. Адреса сайту: edu.edu.vn.ua. Як користуватись ресурсом — пояснення ось тут.
  2. Всеукраїнська школа онлайн. Ресурс від Міністерства освіти і науки України, де зібрані предмети, що проходять у 5-11 класі. Ось сайт.
  3. Вайбер-канал «Школа_інфо». Тут щодня публікують цікаві завдання для школярів 1-4 класів. Навчальний план містить завдання з англійської мови, математики, логіки, грамоти, науки, читання, фізкультури. Долучитись до спільноти можна за цим посиланням.
  4. Prometeus. На цьому ресурсі можна підготуватись до ЗНО з математики, української мови та літератури, англійської мови та Історії України. Ось тут курси.

Рекомендації для роботи коледжів й вишів

З поміж іншого, міністр освіти та науки Сергій Шкарлет у своєму зверненні дав рекомендації, як мають працювати професійно-технічні заклади, коледжі та виші.

Щодо навчання у професійно-технічних закладах освіти:

  • теоретичну частину освітньої підготовки рекомендуємо викладати дистанційно;
  • практичне навчання — якщо його неможливо виконати у звичайному режимі, то і тут рекомендуємо використовувати технології дистанційного навчання (віртуальні лабораторії тощо). Або ж радимо перенести виконання практичних завдань на період, коли буде завершений воєнний стан;
  • для учнів 1-2 курсу — можна перенести практичну і теоретичну підготовку на наступний навчальний рік.

Коледжі та університети:

  • Рекомендують відновити навчання після канікул, залежно від безпекової ситуації у регіонах. Формат освітнього процесу: дистанційка або змішане навчання;
  • У Міносвіти радять скласти індивідуальний графік навчання, надати академічну відпустку тим здобувачам, які перебувають в лавах ЗСУ, Тероборони чи займаються волонтерською діяльністю.

Опитування

Чи варто відновлювати дистанційку у вінницьких школах?

 

Читайте також:

«Це було дуже схоже на якусь авантюру». Як філолога з Гайсина запросили на «педагогічний Оскар»

«Бажаю, щоб учні не бігали по класі». Записали відео з побажаннями школярів своїм учителям

Щастя на фоні різних проблем. Вінницькі учителі та директори шкіл розповідають про свою роботу

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up